We bespreken de BenQ PD3205U Monitor: Betaalbaar, maar toch spectaculair


Een studiomonitor is een geweldige aanvulling op de workflow van elke creatieveling. Zonder enige twijfel is de BenQ PD3205U een van die monitoren die de juiste hoeveelheid functies combineert, terwijl hij ook betaalbaar is voor een maker die geen duizenden euro’s wil uitgeven voor een studio monitor. Na de BenQ PD3205U te hebben getest, volgt hier onze review.

Toen ik overstapte van bewerken op een 15″ MacBook naar een echte monitor, was ik in de wolken. De kleuren zagen er beter uit, het scherm was groter, en ik kon eindelijk een echt werkstation bouwen. Tot nu toe werk ik met een laptop die is aangesloten op een monitor. Hopelijk komt daar verandering in als ik een gebruikte M1 Mac Mini ga kopen. Hoe dan ook, als je jezelf een goed cadeau wilt geven dat een merkbare verandering in je workflow zal brengen, koop dan een monitor.

Je zou kunnen kijken in de richting van de BenQ PD3205U, en met goede reden. Het apparaat dat ik ontving ging eerst naar de “lange la met apparatuur om te beoordelen” toen ik met tegenzin de kabels van mijn perfecte opstelling loskoppelde. Uiteindelijk werd de PD3205U mijn hoofdmonitor, en ik gebruik hem graag. Goed, genoeg geroddeld, laten we er eens induiken en kijken waar hij uitblinkt en waar hij achterblijft.

Bekijk de dagprijs

Bouwkwaliteit

Hoewel ik niet zoveel geef om hoe mijn camera eruit ziet, zolang hij maar praktisch is, geef ik wel om de opstelling van mijn bureau. Hoewel mijn bureau verre van is wat je op Pinterest ziet, is een mooi vormgegeven monitor een stap in de goede richting. In mijn geval is het de enige stap in de goede richting geweest. Niettemin is het visuele ontwerp van de monitor zeer aangenaam. De monitorstandaard, die bij de monitor wordt geleverd (en geen $999 kost), is een mooie kegel, met een nette kabelhouder aan de achterkant. Het zou mooi zijn als de kabelhouder afneembaar was, zodat het dichter bij de muur plaatsen geen probleem zou zijn. Er is voldoende hoogte-, pan- en tilt-verstelling beschikbaar.

De voorkant van de monitor is erg schoon en heeft geen overtollig merkmateriaal. Voor mij is dat een groot voordeel, want ik zie graag mijn beelden, in plaats van een merk aan de onderkant. Nu we het toch over kijken hebben: de uitsteeksels van de monitor zijn dunner dan bij andere monitoren, waardoor de ervaring meeslepender is dan ooit. Het voelt bijna alsof je in een gebogen monitor kijkt.

Er is een hotkey puck die bij de monitor wordt geleverd, hiermee kun je de monitor zelf bedienen. Ik heb de drie sneltoetsen ingesteld om te wisselen tussen kleurprofielen: sRGB, MacBook, en weinig blauw licht. Meestal gebruik ik de derde, omdat die niet zo vervelend is voor mijn ogen. De centrale draaiknop is ingesteld op volume, omdat ik het volume helaas niet vanaf mijn MacBook kan regelen zonder software van derden te downloaden. De kabel voor de hotkey puck is een beetje lang, maar dat is geen probleem omdat het kabelbeheer hier uitstekend is.

Kabelbeheer verdient applaus. De meeste monitoren hebben het niet en ik wou dat ze het hadden. Een eenvoudige lade om alle poorten af te dekken en overtollige kabellengte in te verbergen. Als u van netjes kabelbeheer houdt, is dit een functie voor u. Het ziet er erg netjes uit.

Poorten

Wat poorten betreft, werd ik niet teleurgesteld. Achter de monitor vind je twee USB 3.1, twee USB-B, een HDMI 2.0, een USB-C, een DPI.4, en een poort voor de hotkey puck. Dit is genoeg om wat randapparatuur aan te sluiten, zoals een Loupedeck of een Wacom-tablet. Ik gebruik de USB-C poort om mijn MacBook aan te sluiten en op te laden. Aan de zijkant is er een USB-C (downstream), USB 3.1 en een hoofdtelefoonaansluiting. Hoewel dit geen spelbreker is, zijn het leuke extra’s waarmee ik mijn telefoon of horloge kan opladen. Ik zou niet aanraden om schijven of andere apparaten die veel bandbreedte nodig hebben aan te sluiten. Voor die doeleinden gebruik ik een Kingston Workflow Station, waarvan u hier een review kunt vinden.

Over het algemeen ben ik blij met hoe de monitor is ontworpen en hoe hij eruit ziet, evenals het aantal poorten. Dit is meer dan betaalbaar voor een monitor.

Prestaties

Laten we het eens hebben over de prestaties, want dat zal voor mensen de doorslaggevende factor zijn. Hoe goed de monitor ook ontworpen is, er zijn bepaalde dingen aan de prestaties die mensen afschrikken. Voordat we het hebben over wat hij niet kan, laten we het hebben over wat hij wel kan.

Hij wordt voorgekalibreerd geleverd, en als u bekend bent met BenQ, weet u dat ze dit heel serieus nemen. Het belangrijkste verkoopargument van BenQ is de kleurnauwkeurigheid, wat betekent dat je de monitor uit de doos kunt halen en meteen perfecte kleuren krijgt. Hij wordt zelfs geleverd met een kalibratietabel. Natuurlijk is het raadzaam om van tijd tot tijd een kalibrator te gebruiken, zoals de SpyderX. Een gekalibreerde monitor helpt u om de ware kleuren te zien.

De monitor is 4K, en komt binnen op 3840×2160 UHD, op 16:9 HDR 10 IPS. Hij dekt 99% van de sRGB- en Rec.709-kleurruimten en heeft een contrastverhouding van 1000:1. De verversingssnelheid van 60Hz is misschien een beetje aan de trage kant voor gaming, maar is goed genoeg voor fotografie en creatief werk. Bovendien is de pixeldichtheid van 140 PPI goed genoeg om scherpe beelden op het scherm te toveren. Uiteindelijk zal de kijkervaring u niet teleurstellen.

P3

Eén ding dat niet is genoemd, is P3-kleurruimte. Veel high-end monitoren hebben P3 kleurruimtes, en BenQ is geen uitzondering, maar ze kosten wel meer. De vraag die je jezelf moet stellen is of je het P3-gamma op je monitor nodig hebt. Hoewel Rec.709 nog steeds de standaard is voor de meeste toepassingen, verschuift de creatieve industrie langzaam in de richting van P3. Het wordt een steeds populairdere optie, aangezien Apple P3 op al zijn producten gebruikt. Over het geheel genomen is dit misschien niet de high-end 4K-monitor met een P3-kleurengamma, maar hij presteert nog steeds erg goed.

Wat ik goed vond

  • Indrukwekkende specificaties voor de prijs
  • Kabelbeheer
  • Prijskaartje

Wat kan er beter

Slotgedachten

Geprijsd op 749 dollar, is deze monitor een goede keuze voor degenen die een betere kijkervaring willen tegen een redelijk prijspunt. Hoewel hij achterblijft bij professionele studiomonitoren wat betreft P3-ondersteuning en contrastspecificaties, levert hij nog steeds een geweldige ervaring voor de eindgebruiker. Eerlijk gezegd betwijfel ik of het iedereen iets kan schelen welke kleurruimte hij gebruikt, dus sRGB of Rec.709 zal genoeg zijn. De monitor is geschikt voor de meeste mensen en zit precies tussen professioneel en betaalbaar in. Dus als je een monitor nodig hebt, is dit er een om sterk te overwegen aan te schaffen.