“Wat vind ik mooi aan deze foto?” Fotograferen en afwerken met een doel


Het eerste wat je moet doen als je begint met het maken van een landschapsfoto is je afvragen: “Wat vind ik mooi aan deze foto?” Het antwoord zal je leiden wanneer je de foto met de camera maakt, en het zal je leiden wanneer je de foto afmaakt op je computer. Ik zal je laten zien wat ik bedoel.

Staand in de wolken

Ik maakte deze foto vorige week toen ik lesgaf op de Out of Oregon conferentie. Mijn studenten en ik stonden op een hoge heuvelrug in de hoop wolken aan te treffen die de vallei onder ons zouden vullen, en we hadden geluk dat dat het geval was. Als de temperatuur stijgt met de zon beginnen de wolken door de valleien te stromen en de scène verandert voortdurend tot het warm genoeg wordt dat alle wolken verdwenen zijn. We stonden daar verbaasd, voortdurend onze composities veranderend om te proberen het gevoel van daar te zijn vast te leggen.

Toen ik mijzelf vroeg, “Wat vind ik mooi aan deze foto?” was het gemakkelijk aan te wijzen. Ik hield van de bomen die door de mist omhoog staken, van de textuur van de wolken die door de bomen bewogen, en ik hield van de subtiele kleurveranderingen toen de zon opkwam. Toen ik naar deze foto keek, wilde ik me voorstellen hoe het zou voelen om in die bomen te staan terwijl de wolken om me heen vlogen.

Het verfijnen van de wolken

Deze wolken vereisen finesse. Als je de lichtmeter van je camera vertrouwt, zal die je vertellen dat deze foto te licht is en zal je hem onderbelichten. Dat komt omdat de camera het verschil niet kan zien tussen kleuren en tonen. Hij ziet wit en denkt dat het te licht is. De camera houdt ervan als dingen mooi grijs zijn. Normaal gesproken zou je het idee van de lichtmeter moeten negeren en deze scène lichter moeten maken.

Maar in dit geval, is vertrouwen op de lichtmeter geen slecht idee. Al die textuur in de wolken wordt alleen opgenomen als de belichting niet te helder is. Omdat ik wist dat ik deze foto in de nabewerking kon ophelderen, heb ik hem voor ongeveer 2/3 van een stop onderbelicht om het detail en de kleur in de wolken te behouden. Weten wat je nabewerkingsgereedschap kan doen is essentieel om te weten wat je in de camera moet doen.

Bekijk de dagprijs

Het zou beter geweest zijn als ik het diafragma een stop of twee had teruggeschroefd om een maximale scherpte te garanderen, maar ik was ook de ISO aan het balanceren om zo laag mogelijk te zijn. Dit waren de instellingen op mijn Lumix G9 met 100-400mm lens: f/5.6, 1/250s en ISO 320 alles gemonteerd op een statief.

Een en klaar …?

Geen denken aan. Ik heb niet slechts één beeld geschoten. Omdat het tafereel voortdurend veranderde, heb ik mijn camera voortdurend verschoven om te profiteren van nieuwe onthullingen in de mist. In feite vind ik deze foto heel mooi, maar ik weet niet eens zeker of het de beste van die ochtend is, want ik heb ze nog niet allemaal bekeken. Wees niet verlegen om meer composities te maken. De kans dat je het bij de eerste keer al hebt gedaan is klein. Fotografeer nog eens, maar verplaats de camera en probeer iets anders.

Retoucheer met terughoudendheid

Een foto afwerken is een uitdaging: Er is zoveel dat je kunt doen met Photoshop, Lightroom, Luminar, ON1 en Topaz – hoe raak je niet verdwaald in de opties?

De sleutel is om je te laten leiden door die oorspronkelijke vraag. “Wat vind ik mooi aan deze foto?” Omdat je die vraag al stelde toen je de foto maakte, kan die je leiden bij het afmaken.

Mijn visie voor deze foto wilde dat het mistig en zacht zou blijven met details in de wolken en de subtiele kleurverschuivingen.

Omdat ik veel weet over wat mijn gereedschappen kunnen doen, koos ik voor Luminar vanwege zijn geweldige kleurgereedschappen. Ik weet dat Photoshop de dingen kan doen die ik nodig heb, maar ik weet niet hoe ik het in Photoshop moet doen. Luminar’s gemakkelijke menu’s en schuifregelaar-gebaseerde aanpassingen maken het eenvoudig om geweldige resultaten te krijgen.

Zachte contrasten

Deze foto gaat over het verschil tussen licht en donker en het verschil tussen koel en warm. Deze contrasten zijn echter zacht. In het palet Essentials heb ik de regelaars op het tabblad Licht gebruikt om de Hooglichten naar beneden te halen en de Witten te verhogen. Ik heb ook de schaduwen een beetje naar beneden bijgesteld.

Vervolgens heb ik de geavanceerde contrastregelaars van het Pro palet gebruikt. Deze hielpen me om het detail in de wolken en in de bomen te tonen. Kracht en impact komen van het verhogen van het contrast, maar met deze gereedschappen kun je het heel precies doen, zodat je niet eindigt met zwarte bomen op witte wolken. Ze zetten ook de toon voor kleuraanpassingen.

De lucht is blauw en schijnt een blauw licht op alles. De zon is helderder dan de lucht en bedekt haar blauwe licht met de warme tonen van de zonsopgang. Als de zon opkomt, strijden de blauwe en oranje kleuren om de scène te vullen. De kleurversterker benadrukt beide kleuren en dat contrast is echt krachtig. Maar ik wilde mijn kijkers naar het middelste eiland van bomen leiden, dus bewerkte ik het masker en schilderde de kleurversterker alleen op dat gebied met een penseel met zachte randen. Gebieden met een verhoogd kleur- en tooncontrast trekken de aandacht wanneer je naar een foto kijkt.

Een goed begin

Net zoals ik niet zeker weet of dit mijn favoriet van die ochtend is, weet ik ook niet zeker of ik klaar ben met het afmaken van deze foto. Het ziet er nu goed uit voor mij. Ik zie de gevoelens van daar te zijn. De wolken zijn veranderlijk en onstandvastig. Ze zijn kil, maar als de zon opkomt wordt de hele wereld warmer. De bomen op het eiland in het midden zijn volgroeid sinds de laatste oogst, terwijl de dichte bomen op de voorgrond veel jonger zijn. Alles verandert en verschuift – ook mijn vaardigheden en opvattingen over retoucheren. Misschien verander ik deze foto op een andere dag, maar voor nu heeft de vraag die ik mezelf op de top van de bergkam stelde een verheugend antwoord.