Waarom het jouw schuld is dat je ondergewaardeerd en onderbetaald wordt


Ben je gefrustreerd omdat je wordt afgeperst voor je werk? Bekruipt je zelftwijfel over je vaardigheden en beelden als gevolg van de prijzen waarvoor je gevraagd wordt te fotograferen? Je bent niet de enige.

Maar wat als het probleem niet de koopjesjagende klanten waren? Wat als het probleem een falen was met uw antwoorden op hun vragen? In dit artikel zal ik u een aanpak geven die u zal helpen de waarde te krijgen die u verdient voor uw tijd, ervaring, en kunstwerken.

Bekijk de dagprijs

We beginnen allemaal ergens. Toen ik rond 2005 mijn eerste bruiloft fotografeerde, rekende ik $350. Toen ik mijn laatste huwelijk in 2018 fotografeerde, rekende ik $4.000. Op dezelfde manier is mijn prijs voor productfotografie tussen 2018 en 2021 verzesvoudigd. Mijn prijzen zijn in de loop der jaren radicaal gestegen, maar toch ben ik in alle seizoenen volgeboekt gebleven met klanten die vinden dat mijn prijzen eerlijk zijn. Hoe heb ik dit voor elkaar gekregen? Ik heb één waarheid begrepen: je rekent voor de waarde van je werk, niet voor de te leveren producten.

Krijg je ooit deze zin in je vragen: “Ik heb alleen een shot nodig van… heel snel”? “Gewoon een paar foto’s… niets groots”? Dit is een routine overtreder in mijn inbox. Onlangs ontving ik dit bericht van een klant van mij die een contract had gekregen voor een product in een grote supermarkt: “Ik heb maar één foto op wit nodig, heel snel. Kunnen we [insert a very low price]?” Met behulp van wat ik geleerd heb, kon ik de prijs opdrijven tot $400 voor een enkele foto op wit, en noch de klant noch ikzelf voelden me bedrogen. Ik zal je vertellen hoe.

Klanten begrijpen niet hoe lang het duurt om werk te produceren. In hun verbeelding betekent een “snelle” foto op wit dat je het product op een witte achtergrond zet, een snelle foto neemt (die perfect uitpakt omdat je “een dure camera” hebt), het door je magische filter haalt, en het mailt. Boem. 15 minuten. De klant bepaalt de prijs voor de levering (“slechts één foto”), en dus geven ze een bedrag dat aanvoelt als een klap in het gezicht van ons die weten hoeveel tijd het zou kosten om het te produceren. De realiteit is echter dat zij geen fotografen zijn en dus niet begrijpen hoeveel tijd, mentale energie en expertise er in de gevraagde foto’s gaat zitten.

Als je je als kunstenaar ondergewaardeerd voelt, heeft dat hoogstwaarschijnlijk niets te maken met de waarde van je werk, maar alles met het begrip van de klant van het creatieproces.

Om de kloof te dichten tussen de prijs waarvoor de klant het werk waardeert en de waarde die jij eraan toekent, moet je je klant informeren over het proces. Geef hem een korte uitsplitsing van de opdracht. Deze opsplitsing zou moeten bevatten: de tijd besteed aan communicatie met de klant, brainstormen, het verzamelen van rekwisieten en benodigdheden, het boeken van modellen, het opstellen van je materiaal, fotograferen, afbreken, uploaden van bestanden, bewerken, exporteren, en het leveren van de uiteindelijke beelden. U kunt een sjabloon e-mail maken en het aanpassen als dat nodig is om uw proces te stroomlijnen.

Ik heb een online Instagram-peiling gehouden met de stelling: “Ik denk dat mensen creatieven onderwaarderen/te weinig betalen omdat…” voor volgers om in te vullen. Creatieven uit alle hoeken van de industrie deden mee. Collega-schrijver Ali Choudhry zei: “Een lage toetredingsdrempel betekent niet dat iedereen het zou moeten doen.”

Hoewel de markt oververzadigd is met “fotografen”, zou dat geen invloed mogen hebben op de waarde die aan je werk wordt gehecht. Als iemand hetzelfde werk als jij goedkoper kan doen, dan moet je een zelfkritiek op je eigen werk uitvoeren. Als uw werk niet opvalt, ligt het probleem niet bij de concurrentie. In plaats daarvan moet je een unieke draai aan de kunst geven, en dat op de markt brengen. Er zou maar één jij moeten zijn.

Het antwoord dat de meeste creatieven gaven, werd perfect verwoord door Hannah Lopez: “Ze begrijpen niet wat er nodig is om het resultaat te produceren.”

Ze begrijpen niet wat er nodig is om het resultaat te produceren. En wiens fout is het dat ze het niet begrijpen? Het is jouw schuld. Ik heb absoluut geen idee hoe lang het duurt om handgemaakte pasta te maken, maar als ik dat wel wist, zou ik niet zo mopperen als de prijs op het menu overdreven leek. Het is onze verantwoordelijkheid als makers om de klant te informeren hoeveel tijd en expertise het kost om hun beelden te leveren.

Dus, als u de volgende keer een bedrag ontvangt dat beledigend aanvoelt, neem het dan niet persoonlijk. Neem even de tijd om de prijs van de job te bepalen en stuur hen een offerte met een uitleg over de omvang van het werk.

Wat is uw ervaring? Heb je het gevoel gehad dat je te laag geprijsd en ondergewaardeerd werd? Heb je geprobeerd de aanpak om de klant op te voeden? Ik zou graag uw input lezen in de commentaren.