Verken je eigen achtertuin met een macrolens


Voel je je een beetje opgesloten nadat je de afgelopen maanden binnen hebt doorgebracht vanwege het weer? Nu het weer wat mooier is, is het misschien tijd om je camera en macrolens te pakken en je eigen achtertuin (of voortuin) een beetje te gaan verkennen. We hoeven niet eens zo ver te gaan, maar als je met een macrolens naar de wereld kijkt, hoeft dat ook niet.

Welkom in mijn tuin

Ik woon in Melbourne, Australië. Het is nu lente hier, maar zelfs in de herfst gebeurt er genoeg in de tuin, zelfs onkruid heeft mooie bloemen als je het door een macrolens bekijkt. Mijn tuin is voornamelijk gevuld met inheemse planten, die meer structuur hebben dan bloemen, maar ik heb nog genoeg om mijn aandacht op te richten. Welkom in mijn tuin – laten we eens rondkijken.

Alles is toegestaan

Ik vind het altijd verbazingwekkend dat zelfs spinnenwebben, onkruid en insecten een hele nieuwe intrige krijgen als je ze door een macrolens bekijkt.

Als je in de macrowereld duikt, gaat het erom de kleine details te vinden. Dauwdruppels en zonnestralen kunnen magisch worden. Zoek naar het buitengewone; fijne spinnenwebben en roestige spijkers, dauwdruppels die breken in het licht en kleine insecten die hun kleine leven leiden.

Treed binnen in de wereld van macro

Het is misschien lente hier in Australië, en er is volop nieuwe groei. Mijn Protea King White staat weer in bloei, en ik heb een prachtige tuin vol fantastische, structurele en unieke planten. Mijn grevillea staat in volle bloei en de zangvogels en honingbijen zijn er dol op, zelfs de uitgebloeide bloemen zijn zo interessant, schoonheid in verval, vooral vergeleken met de bloei van de nieuwe groei.

Bekijk de dagprijs

De cyclus van leven, dood en wedergeboorte is zo duidelijk in de tuin.

Een wereld die barst van het leven

De vogels en de bijen (en andere insecten) zijn superdruk in mijn tuin. Inheemse honingbijen, die een paar jaar geleden in gevaar kwamen door de bosbranden, zijn druk bezig nectar te verzamelen van mijn flessenborstel en grevillea. Pas gewoon op dat je niet te dichtbij komt en ze boos maakt.

Vermijd fel licht

Vermijd het harde licht midden op de dag. Probeer de vroege ochtend, met dauwdruppels op de planten en veel activiteit. Of probeer het laat in de middag, voordat alle dieren naar bed gaan voor de nacht. Er is meestal een drukte van belang als de zon ondergaat.

Welke uitrusting te gebruiken

Uiteindelijk maakt het niet echt uit wat je gebruikt. Ik gebruikte mijn Sony a7R III en mijn Sony 50mm f/2.8 macro lens, maar je zou een 90, 105mm of wat voor macro dan ook kunnen gebruiken. Als je die niet hebt, kijk dan eens naar verlengbuizen. Ik ben erg blij met mijn Vello’s; die brengen me nog dichterbij … maar wees op je hoede bij stekende insecten!

De toegevoegde bonus

Er is een extra bonus als je plezier hebt in de tuin en wat frisse lucht, zon en beweging krijgt.

Nu je dat allemaal in-camera hebt, pak je een kop of thee of glas wijn en breng je een paar uur door met het bewerken ervan in je favoriete software.