Uitgezonden: Sony a7R IV daalt van een 4,8/5 naar een 2,5/5 na verwijdering van neprecensies


Electronic Hub publiceerde onlangs een studie waarin werd onthuld welke elektronica de meest onbetrouwbare beoordelingen op Amazon heeft, met enkele van onze meest geliefde camera’s in de buurt van de top.

De bevindingen

Fakespot is een website die kunstmatige intelligentie gebruikt om “valse recensies en zwendel op te sporen”. Na analyse van de gegevens van Fakespot identificeerde Electronic Hub de elektronica en merken met de hoogste dichtheid aan Amazonerecensies waarvan vermoed wordt dat ze nep of onbetrouwbaar zijn. Dit is hoe de lijst eruit zag:

  • Sony a7R IV: 45,5%. valse/onbetrouwbare beoordelingen

    Bekijk de dagprijs

  • Canon EOS R6: 45% valse/onbetrouwbare reviews

  • Nikon Z5: 44% valse/onbetrouwbare reviews

Na verwijdering van de valse beoordelingen is de waardering van Amazon voor de Sony aR IV gedaald van 4,8/5 naar 2,5/5. Als Canon-liefhebber zat er een klein duiveltje op mijn schouder dat me overhaalde het artikel af te sluiten met dat hoogtepunt, maar helaas, ik heb nog meer bevindingen te onthullen. Volgens dit onderzoek neemt Canon de eerste plaats in als het merk met het grootste percentage onbetrouwbare beoordelingen op Amazon: maar liefst 34,17%. De EOS R6 valt iets minder snel uit de gratie en zakt van een 4,8/5 naar een 3,5/5 nadat de neprecensies zijn verwijderd.

Wie zijn deze nep-recensenten?

Zodra dit artikel bij me opkwam, herinnerde ik me een interview op NPR waarin een contractuele “nep-recensent” anoniem werd geïnterviewd. Ik heb het opgegraven. Het blijkt dat er online kanalen zijn waar Amazon verkopers samenkomen en ruilen voor producten waarover ze gunstige recensies willen. Door zijn voornaam te gebruiken voor het interview, bekent Travis”

Ik vind het niet juist dat mensen valse recensies over producten kunnen schrijven, maar ik heb het geld nodig. De verkopers geven gedetailleerde instructies om niet gedetecteerd te worden door Amazon’s algoritmes.

NPR meldt dat volgens externe controleurs zoals Fakespot en ReviewMeta, meer dan de helft van de recensies voor bepaalde populaire producten twijfelachtig zijn. Amazon betwist deze schattingen: “Onze schatting is dat minder dan één procent van de beoordelingen niet authentiek is”, zegt Sharon Chiarella, vice-president van community shopping bij Amazon.

Volgens een studie van het Journal of Marketing Research zijn fans van concurrerende merken een andere bron van deze valse recensenten. We kennen allemaal wel een fotograaf die onaangenaam overdrijft met zijn trouw aan het door hem gekozen cameramerk. Studies hebben nu aangetoond dat deze gebruikers zichzelf zien als merkambassadeurs met de taak om de reputatie van hun concurrenten af te breken door neprecensies achter te laten.

Over het schrijven van recensies

Als schrijvers is het onze taak om onbevooroordeeld recensies te schrijven, en we worden voor elke recensie uitgekozen door onze redacteuren op basis van onze kwalificaties. Het proces om een gear reviewer voor Fstoppers te worden omvat niet alleen de competitieve cut om een schrijver te worden, maar ook zes maanden schrijven en revisie van je werk van de redactie voordat je zelfs in aanmerking komt om gear ter review te ontvangen. U kunt weten dat Fstoppers altijd gekwalificeerde fotografen uitkiest als het gaat om de review van apparatuur.

Als schrijvers hebben we soms de neiging om te schrijven over de onderwerpen waarover we in onze eigen praktijk nadenken. Keer op keer krijg ik echter berichten van lezers op mijn Instagram die de beginnersvragen stellen: “Waar koop ik een camera?” “Hoe bereid ik me voor op mijn eerste shoot met een model?” “Hoeveel reken ik voor mijn eerste betaalde shoot?” Ik moet mijn gedachten terugspoelen naar die vragen die ik stelde toen ik net mijn tenen nat maakte. De schijnbaar voor de hand liggende conclusie is dat Amazon niet de plek is om accurate camera reviews te krijgen. De meesten van jullie wisten dat waarschijnlijk al. Is de Sony a7R IV echt een 2,5/5 als de vulling wordt verwijderd? Ik weet het niet, maar de moraal van het verhaal is dat Amazon niet de plaats is om daar achter te komen.

Een andere slotopmerking is dat een camera die perfect is voor de ene artiest misschien niet de juiste is voor jou en omgekeerd. Ik heb fotografen voor me laten werken die met Nikon werkten, en ik vind het geweldig hoe Nikon met weinig licht omgaat. Kleur is een overheersend thema in mijn werk, en voor mij is Canon het beste in kleur. Leica lijkt een reputatie te hebben op het gebied van lichtgevoeligheid en een romige textuur. De conclusie van dit artikel is dat je naar de juiste bron moet gaan voor je beoordelingen en uitzoeken welke camera het beste is voor het werk dat je doet. Vertrouw Travis niet.