Sony Airpeak S1 Drone Review: Een zeldzame en absolute flop voor Sony


Sony Airpeak S1

Wanneer je denkt aan een product van Sony, of het nu een van hun populaire camera’s tot een TV is, beschouwen de meesten hen als bovenaan de lijst in termen van kwaliteit en functionaliteit. Sony’s eerste drone, de Sony Airpeak S1, zal echter geen deel uitmaken van dat lijstje. In feite is het ongeveer zo ver weg van de top als je kunt krijgen.

Ik ging deze test en recensie in met een open geest. Om eerlijk te zijn had ik niet veel over de S1 gehoord sinds hij een tijdje terug werd aangekondigd in januari 2021 en later dat jaar toen hij te koop werd. Diep van binnen hoopte ik dat dit de drone zou zijn die misschien de DJI Inspire 2 kunnen vervangen, de drone waar ik op het moment van schrijven van deze review het meest mee vlieg.

Dat is iets wat de wereld nodig heeft: een nieuwe, kleine en compacte drone die mooie plaatjes kan schieten, 20 minuten kan vliegen en geaccepteerd kan worden door de topregisseurs en directors of photography in de filmindustrie. In eerste instantie leek de S1 aan die behoefte te voldoen, maar aan het eind van mijn tijd met deze drone kon dat niet minder waar zijn.


Speciale dank aan Lensrentals voor het beschikbaar stellen van de apparatuur die in deze review is gebruikt.

Bekijk de dagprijs


De specificaties van de S1 zagen er op papier vrij goed uit. Sony promootte dat het in staat was om met elk van de Alpha spiegelloze camera’s te vliegen, inclusief de FX3 en aangezien Sony Alpha camera’s, zoals de A7 serie en FX3, al door veel producties worden gebruikt, zag dit er veelbelovend uit.

Sony zei ook dat het een goed bereik had van 1,2 mijl (onder ideale omstandigheden) en claimt een maximale vliegsnelheid van ongeveer 56 mijl per uur (hoewel dit zonder payload is). De vliegtijd bleek maximaal 22 minuten te zijn (opnieuw zonder lading – waarom geven dronefabrikanten altijd een tijd zonder lading? Niemand vliegt deze zonder lading, maar ik dwaal af) en 12 minuten met de Sony Alpha 7S III en Sony’s 24mm G Mater Lens. De S1 kan ook vliegen als single operator en dual operator – een piloot en een camera operator. De S1 heeft een maximaal laadvermogen van 5,5 pond met een maximaal startgewicht van 15,3 pond.

Test Setup

Onze vrienden bij Lensrentals stuurden me een volledige S1 kit met twee operatoren om een week lang de S1 te kunnen testen en te zien wat hij kan. Lensrentals stuurde me ook een Sony FX3 en Sony’s 24mm G Master series lens om onder de drone te hangen met de bijgeleverde Gremsy T3 gimbal.

Sony Airpeak S1

De dag dat ze aankwamen, werd ik begroet met een grote pelican case die alles bevatte voor de S1 en een kleinere case voor het FX3 camerapakket. Toen ik de koffer voor de S1 opende, was ik erg blij om te zien hoe goed de koffer was ingedeeld en hoe goed alles was verpakt.

De intrekbare landingspoten komen van de drone af en worden mooi opgeborgen in het deksel met behulp van twee klittenbanden. De koffer heeft genoeg ruimte voor zes batterijen, twee opladers, twee controllers, de drone, propellers, en alle andere kabels die een piloot nodig heeft, afhankelijk van welke camera hij gebruikt.

Sony Airpeak S1

Op dit punt werd ik enthousiast om de drone in elkaar te zetten en te testen. Ik had afgesproken met een andere vriend van me om wat leuke opnames te maken om te zien hoe de S1 omging met de ab on-set omgeving. Helaas begon mijn opwinding snel om te slaan in frustratie toen ik de Airpeak S1 begon te assembleren en configureren.

Assemblage

Ik begon met mijn Samsung Galaxy Fold3 telefoon en zocht naar de Airpeak app. De Fold3 is een geweldige telefoon voor het vliegen omdat hij een enorm scherm heeft en ik gebruik hem af en toe met mijn Inspire 2. Ik was een beetje teleurgesteld dat de Airpeak app alleen voor iOS apparaten is, maar dit was geen groot probleem omdat ik een iPad Pro heb.

Ik pakte die en besefte toen dat hij niet in de houder van de controller past. Ja, ik weet dat de iPad Pro groot is, maar het bijna passen; het was binnen een halve centimeter van passen, dus ik zette het gewoon op de zijkant en sloot het aan op de controller via een USB-kabel. Sony laat wel zien dat de standaard iPad zou moeten passen.

Ik downloadde de app – die op het moment van schrijven slechts één vijfsterrenrecensie heeft, wat vreemd leek aangezien de drone al meer dan zes maanden oud is – maakte mijn Sony-account aan en logde in.

Sony Airpeak S1

Het openingsscherm ziet er mooi en schoon uit en er verscheen een leuke tutorial over hoe je de drone in elkaar zet en de controller aan de drone koppelt.

Hier begonnen al mijn problemen.

The Controller

De ervaring van het koppelen van de controller met de Airpeak S1 drone was het moeilijkste wat ik ooit heb moeten doen als het gaat om het instellen van een drone voor de eerste keer.

Ik volgde de aanwijzingen precies zoals ze op de app lieten zien en het kostte me bijna 15 pogingen en bijna 10 minuten met vier herstarts van de drone en de controller voordat ik het gekoppeld kreeg. Twee keer gaven de lampjes op de controller aan dat het gekoppeld was, maar de app ging nooit naar de succespagina en na het opnieuw opstarten van de drone en controller waren ze niet langer gekoppeld. Ik was ongelooflijk gefrustreerd met wat een eenvoudig proces had moeten zijn.

Sony Airpeak S1

Laten we het even over de controller hebben: hij is groot. Ik heb grote handen, dus het was over het algemeen niet ongemakkelijk voor mij om vast te houden, maar ik zou kunnen zien dat iemand met kleinere handen er een probleem mee heeft.

De gimbals voor elke stick voelen mooi en soepel aan en voelen niet “slordig”, en ik gaf eigenlijk de voorkeur aan het gevoel van deze boven die van de DJI Inspire 2 controller. Het voelt zeer vergelijkbaar met de Futaba 14SG die ik gebruik met onze FreeFly Systems ALTA X en ALTA 8.

Sony Airpeak S1

Er zijn vier aanpasbare knoppen en twee draaiknoppen op de controller die je kunt instellen hoe je verschillende functies van de drone en gimbal wilt bedienen. Ik zal zeggen dat de plaatsing van de C1 en C2 knoppen niet op een goede plek zitten. Ze zitten heel dicht bij elkaar en afhankelijk van de instelling die je probeert te veranderen, moet je er een ingedrukt houden terwijl je de draaiknop probeert te draaien die er direct onder zit. Ik had veel moeite om dit soepel te doen.

De Drone bijwerken

Nadat ik de drone en de controller aan elkaar had weten te koppelen, kreeg ik de melding dat er een update was voor de Airspace maps. Ik stemde in met de update en liet hem lopen.

Het begon met het downloaden van het bestand van Sony, wat ongecompliceerd was. Nadat de download voltooid was, schakelde het over naar het update proces waar het meer dan 30 minuten op 0% stond.

Toen ik eenmaal had vastgesteld dat de update niet goed zou werken, heb ik de drone uitgezet en opnieuw opgestart. Ik zag nooit een andere optie om de update opnieuw te downloaden, dus ik dacht dat het mogelijk succesvol had bijgewerkt, maar in plaats daarvan bevroor de app. Met dit in gedachten opende ik het vluchtgedeelte van de app en werd onmiddellijk begroet met de melding dat de luchtruimgegevens op de drone en de luchtruimgegevens op de controller niet overeenkwamen.

Er was geen optie om het te repareren dus liet ik het gewoon met rust.

Sony Airpeak S1

De Airpeak App

De app ziet er nogal lomp uit. Ik weet dat ik echt gewend ben aan hoe de DJI apps zijn opgezet, maar deze heeft niet echt veel op het gebied van “looks”. Het gaat gewoon om de functie en zelfs dan was het soms niet helemaal intuïtief om te navigeren. Dit is gewoon een persoonlijke voorkeur en anderen vinden deze aanpak misschien prettig.

Het was echter responsief en ik had nooit dat de app bij mij crashte buiten de eerste installatie, in tegenstelling tot mijn ervaring met de apps van DJI.

Ontwerp, bouwkwaliteit en werking van de drone

Wat de drone betreft, vond ik hem direct uit de doos een veelbelovende start. De drone ziet er geweldig uit en is solide, niets voelde flimsy of goedkoop aan, en de intrekbare landingspoten worden snel bevestigd zonder dat er gereedschap nodig is en ze zijn voorzien van een sleutel zodat ze recht blijven.

De gimbal mount is mooi en zacht, en je kunt alle camera’s zien die Sony heeft geplaatst rond de zijkanten en de bovenkant van de drone die een obstakel ontwijkend systeem mogelijk maken.

Sony Airpeak S1

Sony Airpeak S1

Sony Airpeak S1

De propellers zien eruit alsof het vouwbladen zijn op basis van hoe ze in elkaar zitten, maar ze zijn in feite stijf en vouwen niet. De vorm van het blad is slank, wat ik een beetje interessant vond vergeleken met andere props van drones van vergelijkbare grootte waarmee ik in het verleden heb gevlogen. Het bevestigen van de props is heel eenvoudig en ze voelen lekker stevig aan. Er zat vrijwel geen speling in toen ze eenmaal bevestigd waren, wat goed is voor het verminderen van trillingen tijdens de vlucht.

Sony Airpeak S1

Sony Airpeak S1

De batterijen schuiven in de bovenkant van de drone en hebben een mooie stevige klik zodra ze geïnstalleerd zijn. Ook de gimbal klikt snel in de onderkant van de drone en de camera kan zonder gereedschap worden bevestigd en gebalanceerd.

Sony Airpeak S1

Zoals gezegd was de camera die ik voor deze review gebruikte de Sony FX3 en de 24mm lens. Zodra beide aan de gimbal zijn bevestigd, moet je de instellingen van de camera configureren om de S1 ermee te kunnen laten communiceren via een USB-C naar USB-C kabel die bij de kit wordt meegeleverd.

Ik volgde de onderstaande video tutorial van Sony Cine om het correct in te stellen voor mijn use case:

Nadat alles goed geconfigureerd was, zette ik alles aan en daar ging het van licht frustrerend naar gewoon teleurstellend.

De video feed van de FX3 naar de app is compleet nutteloos. De feed valt om de twee seconden in en uit, gedurende drie tot vijf seconden per keer. Toen dit gebeurde, verloor ik ook alle controle over de camera-instellingen.

Als het je lukt om de opnameknop in te drukken en de camera te laten opnemen, dan wordt de live weergave van de camera voor ongeveer 30 seconden onderbroken en komt dan weer terug naar de twee seconden durende onderbreking. En elke keer dat het beeld terugkwam, werd de opnametijd teruggezet naar 0:00, hoewel de camera nog steeds continu aan het opnemen was.

Sony Airpeak S1

Na ongeveer twee uur problemen oplossen en verschillende dingen proberen en praten met een paar andere piloten die de drone hebben gebruikt en met een technicus van Lensrentals, besloot ik dat ik niets anders kon proberen en dat dit een probleem was waarmee ik zou moeten leven voor de rest van mijn tijd met de Airpeak S1.

Met dat in gedachten, annuleerde ik de plannen voor een “mock shoot” met de drone, omdat ik niet echt genoeg kon zien om een shoot te maken. Het was op weg naar een plaatselijk park/vliegveld om te zien hoe de S1 werkelijk vloog.

Eenmaal in het park aangekomen, zette ik alles klaar en startte alles op: de controller, de drone en de FX3. Nu het buiten was, had ik goede hoop dat het probleem met de cameravoorziening zichzelf zou oplossen omdat het niet in een gebouw was met een heleboel andere WiFi in de buurt.

Dat was wishful thinking, en het probleem was nog steeds aanwezig.

Sony Airpeak S1

Vervolgens kreeg ik een melding dat de drone een kalibratie van het kompas nodig had. Ik volgde de aanwijzingen op het scherm en het mislukte. Het vertelde me toen om het opnieuw te proberen, dus ik drukte op opnieuw proberen en toen zei het meteen mislukt voordat ik het zelfs opnieuw kon proberen.

Na nog drie pogingen met hetzelfde resultaat, zette ik alles uit en weer aan. Deze keer lukte het me om hem te kalibreren. Op dat moment had de drone ongeveer drie tot vier minuten aangestaan.

Toen ik me klaarmaakte om op te stijgen, merkte ik dat ik de gimbal niet meer kon besturen met de draaiknop op de controller; hij reageerde totaal niet meer. Ik probeerde een paar andere opties zoals het spammen van de opnameknop en het aanpassen van sommige camera-instellingen, maar niets werkte. Ik besloot dat ik de camera toch niet ging gebruiken, en probeerde de drone te activeren.

Niets. Geen enkele reactie van de drone.

Sony Airpeak S1

Opnieuw zette ik alles uit en weer aan. Na een herstart kon ik de gimbal weer bedienen, maar ik besloot even te wachten en te zien of het zou blijven werken of dat het weer zou stoppen. En zie, het stopte weer met reageren.

In dit stadium, voelde ik niets warm en fuzzy over het vliegen van de Airpeak S1 met deze controller. Ik haalde de tweede controller tevoorschijn en koppelde hem aan de drone, wat opnieuw ongeveer vijf pogingen en twee herstarts vergde. Nadat het gekoppeld was, speelde ik een goede vijf tot zeven minuten met de gimbal controles en het reageerde nog steeds, dus ik besloot om de drone te bewapenen en te zien hoe de eerste vlucht zou gaan.

Vliegen met de Airpeak S1

Na het activeren van de drone, begonnen de motoren te draaien en met een langzame verhoging van het gaspedaal, steeg de drone de lucht in. Eenmaal op ongeveer 3 meter hoogte, neutraliseerde ik de besturing en liet de drone zweven. Er stond een licht briesje van misschien 5 tot 6 km per uur en de S1 bleef goed op zijn plaats. De drift was minimaal en de hoogte bleef perfect. Ik merkte ook dat de drone vrij stil was, dus dat was een leuke verrassing; hij was ongeveer even luid als een Inspire 2, maar aangezien het een veel grotere drone is, had ik verwacht dat hij aanzienlijk luider zou zijn.

Na ongeveer 10 seconden zweven, gaf ik een paar besturingsinputs om ervoor te zorgen dat alle controles in de juiste richting reageerden. De besturing voelde eerst heel licht aan. Dit kan worden verholpen door wat expo in de app toe te voegen, en zodra ik bevestigde dat de drone correct reageerde, begon ik hem rond te vliegen.

Sony Airpeak S1

Ik deed het eerst wat rustiger aan om er gevoel voor te krijgen. Zodra je begint te vliegen voelen de besturingsinputs een beetje papperig aan. Wat ik daarmee bedoel is dat je een input geeft, de drone reageert snel maar dan voelt het bijna alsof hij achterloopt op wat je hem vertelt te doen. Het is niet veel, maar voor iemand die in de loop der jaren met veel verschillende drones heeft gevlogen, had ik graag een meer responsieve en scherpe besturing gehad.

Na een paar minuten gemakkelijk rondvliegen, besloot ik dat het tijd was om de snelheden wat op te drijven. Sony zegt dat de maximale snelheid 55 mijl per uur is, maar daar kwam ik niet eens bij in de buurt. Met de FX3 aan boord haalde ik hooguit 32 mijl per uur, wat erg langzaam is als je van plan bent iets te achtervolgen. Ik deed vier passen om het gemiddelde te bepalen, zowel met als tegen de wind in. Tegen de wind in haalde hij een maximale snelheid van 28 mijl per uur.

Voor degenen die bekend zijn met de Inspire 2, die haalt 50 tot 55 mijl per uur met een camera, en onze ALTA X van FreeFly haalde 60 mijl per uur met een volwaardige RED Gemini, cinema lens en follow-focus systeem eronder, en ik had nog een kwart stick over om hem sneller te laten gaan.

Na een paar speedruns begon ik met de Airpeak S1 te vliegen alsof ik hem gestolen had, om hem echt op de proef te stellen. Ik wilde ook zien hoe de gimbal reageerde op snelle richtingsveranderingen (hoewel ik niet kon zien wat ik filmde, dus ik was van plan dat achteraf op een computer te bekijken – daarover later meer).

Meteen toen ik mijn eerste snelle draai maakte, hoorde ik een piepend geluid van de controller en de iPad en de achterste LED’s op de armen van de S1 begonnen blauw te knipperen. Ik neutraliseerde de sticks en keek naar de iPad in de verwachting van een of andere waarschuwing, maar er was niets te zien. Ik begon weer hard te vliegen, en weer gebeurde hetzelfde, maar toen ik naar beneden keek, nog steeds geen waarschuwing.

Ik probeerde het een derde keer en deze keer keek ik naar het scherm terwijl ik een snelle voorwaartse vlucht maakte, gevolgd door een harde bocht. Opnieuw begon het piepen, maar deze keer zag ik een snelle melding op het scherm dat de drone afremde vanwege het obstakel-vermijdingssysteem. Ik vond dit erg vreemd, want ik bevond me op een hoogte van bijna 30 meter en de dichtstbijzijnde boom of lichtmast was ruim 100 meter van me verwijderd.

Nadat ik deze situatie nog een paar keer had nagebootst, stelde ik vast dat de S1 waarschijnlijk de grond detecteerde tijdens deze snelle manoeuvres. Je kunt zien waarom dit een probleem zou zijn, vooral als je lager bij de grond bent dan de 30 voet die ik op dat moment vloog. Als verdere test van mijn theorie liet ik me zakken tot 15 voet en probeerde hetzelfde opnieuw en deze keer kwam de drone volledig tot stilstand. Ik kon de drone niet onder controle houden totdat ik de sticks naturaliseerde en hem tot rust liet komen. Ik zie deze operationele situatie veel opnames verpesten. Dat gezegd hebbende, je kunt het vision systeem uitschakelen als je wilt, wat dit probleem zou “oplossen”.

Sony Airpeak S1

Nadat ik hiermee had gerommeld, kreeg ik een nieuwe waarschuwing op het scherm en deze keer was het een veel ernstiger probleem dan de obstakel vermijding. De waarschuwing vertelde me dat de batterij oververhit raakte en dat de drone over 60 seconden automatisch naar huis zou terugkeren (RTH). Er was geen manier om deze RTH sequentie te annuleren. Het was ongeveer 90 graden Fahrenheit buiten tijdens deze test (een koele dag hier in Phoenix voor deze tijd van het jaar) en ik had nog maar 7,5 minuut gevlogen toen deze waarschuwing verscheen. De batterijen waren ook gedaald tot 33%.

Dit is echt een korte vliegtijd, vooral omdat slechts ongeveer 50% van de vlucht bestond uit wat ik beschouw als hard vliegen. Ik bracht de drone terug en landde voordat de RTH reeks geïnitialiseerd was.

Ik denk dat deze RTH functionaliteit je in een echt slechte positie kan brengen onder bepaalde schietomstandigheden. Ik zal het uitleggen.

Denk even na over dit scenario: Je zit op een meer achter een andere boot aan met je Airpeak S1, die je vanaf een boot gelanceerd hebt. Je bent nu bijna drie mijl weggevlogen van waar je bent opgestegen en nu raken je batterijen oververhit. Je kunt de RTH-sequentie niet annuleren en nu probeert de drone terug te vliegen naar waar hij is opgestegen, maar daar is niemand en hij landt in het water. Natuurlijk kun je proberen hem terug te krijgen naar je boot, maar wat als er iets anders is waardoor dat niet lukt? Misschien waait het een beetje en is er meer dan één landingspoging nodig – je hebt maar 60 seconden. Wat als hij, net als je bijna landt, in de gedwongen RTH-modus gaat en terug de lucht in gaat, en “naar huis” gaat. Dat zou een slechte dag worden. Daarom denk ik dat er een manier moet zijn om de RTH sequentie te annuleren.

Postvlucht

Na de landing liep ik erheen en zette de drone uit, droeg hem terug naar mijn karretje en bekeek hem (oh en stopte de camera met opnemen omdat ik dat niet via de controller/app kon doen). Ik raakte de motoren aan om te zien hoe warm ze waren, en ze waren ongelooflijk heet! Een algemene vuistregel die ik altijd heb gehoord is dat als je je handen vijf seconden of langer op een motor kunt houden, ze in orde zijn. Ik kon mijn vingers niet langer dan een seconde op deze houden voordat ze me verbrandden. Dit doet me denken dat de FX3 en 24mm lens het absolute maximum laadvermogen is voor de S1, zo niet eigenlijk overgewicht voor wat de hardware kan doen, ook al is het een goedgekeurd camera- en lenzenpakket voor de drone.

Vervolgens haalde ik de batterijen eruit en ontdekte dat ze ook erg warm waren. Ik zette ze opzij om ze in de schaduw te laten afkoelen. Ik liet de motoren een beetje afkoelen en plaatste toen een andere set batterijen in de drone en vloog er opnieuw mee. Opnieuw kreeg ik ongeveer 8 minuten vliegtijd voordat de batterijen op 30% vermogen zaten en ik terugkwam en landde. Deze keer kreeg ik geen waarschuwing voor oververhitting van de batterij, maar ik vloog ook veel minder agressief dan de eerste keer.

Na deze tweede vlucht pakte ik alles in en ging terug naar de winkel om de batterijen op te laden en me klaar te maken voor een ontmoeting met een andere vriend van me die ook met drones vliegt om zijn mening over de S1 te krijgen. Ik haalde de dubbele batterijlader van Sony tevoorschijn en plaatste de eerste twee batterijen in het laadstation. Tot mijn verbazing laadt hij slechts één batterij tegelijk op, en dat heel langzaam.

De S1 batterijen zijn 37v, 2.518mAh, en 93wH, wat prettig is omdat je er zoveel mee kunt nemen als je wilt in een vliegtuig. Echter, om u een idee te geven hoe langzaam deze laders zijn, in de tijd die het kost om een set van de S1 batterijen op te laden, laadde ik vier van mijn ALTA X batterijen op die 44v, 16,000mAh, en 710wH zijn. Dit betekent dat je of een lader per batterij moet meenemen of gewoon een belachelijke hoeveelheid batterijen moet meenemen om een dag op de set door te komen.

Voor mijn volgende vlucht ontmoette ik mijn vriend en collega drone piloot, Jeremiah Davis van CineLifters hier in Phoenix. We namen de S1 mee naar een ander park met een aangewezen vliegveld en namen hem opnieuw onder handen. Opnieuw stuitten we op dezelfde problemen van loskoppeling van de camera, korte vluchten, papperige besturing, en toen een nieuwe: een volledige loskoppeling van het vliegtuig op een afstand van 500 voet zijdelings en 150 voet boven de grond (AGL). We konden de S1 nog steeds gemakkelijk zien en het toestel begon zijn RTH-procedure en na ongeveer 15 seconden kregen we onze verbinding en controle over de drone terug.

Na het bekijken van de beelden van de testvluchten, was ik niet zo onder de indruk. Ik volgde alle afstemmingsgidsen van Sony en gebruikte de voorgeprogrammeerde instellingen die in de S1 zijn geladen voor elke camera en lens combinatie. Onder eenvoudige vliegomstandigheden zien de beelden er mooi en vloeiend uit.

Echter, op het moment dat je zelfs maar een beetje sportief probeert te worden met de drone zie je abrupte richtingsveranderingen in de rolas. Bij hogere snelheden (20 mijl per uur en meer) zijn er zichtbare micro trillingen. Vergeet niet dat ik dit alles zie met een 24mm lens, dus als je langere lenzen gebruikt (Sony adverteert dat lenzen tot 85mm mogelijk zijn) worden al deze problemen nog veel erger. Als ik tijdens het testen een werkende video-feed had gehad, had ik de gimbal gemakkelijk kunnen afstellen, maar omdat ik niets kon zien, zou dat in het veld erg moeilijk zijn geweest.

Sony Airpeak S1

Een tweede kans

Na deze vluchten nam ik contact op met Lensrentals en vertelde hen over mijn ervaring. Ze boden me een tweede AirPeak S1 aan om te testen of deze dezelfde problemen had. Dit was erg aardig van ze, en ik wilde de S1 echt een tweede kans geven. Voor zover ik wist was er gewoon iets mis met mijn toestel.

Twee dagen later arriveerde een tweede S1 en ik pakte alles uit en stelde de drone in zoals voorheen. Helaas voor Sony ondervond deze dezelfde problemen als de eerste die ik ontving. Dit vertelt me dat er een fundamenteel probleem is met de software en mogelijk met de hardware van deze drone.

De Airpeak S1 is een ongelooflijk teleurstellende drone

Ik ben echt teleurgesteld in Sony’s eerste poging tot een drone. Ik had er zulke hoge verwachtingen van en hoopte echt dat dit een sterke kandidaat zou zijn om mijn Inspire 2 te vervangen. Helaas miste de Sony AirPeak S1 vrijwel elk merkteken dat ik zocht in een vervanging.

Mijn algemene mening is dat de Sony AirPeak S1 niet klaar is voor commercieel gebruik. Om eerlijk te zijn denk ik niet eens dat hij klaar is om uitgebracht te worden. De S1 wordt geplaagd door meerdere bugs in de software die moeten worden aangepakt en als de temperaturen dichter bij de werkelijke temperaturen hier in Phoenix waren in deze tijd van het jaar, betwijfel ik of ik zelfs maar vijf minuten had kunnen vliegen zonder oververhitting. Het feit dat de vliegtijden zo kort zijn, zelfs zonder het probleem van oververhitting, betekent ook dat je een groot aantal batterijen en opladers moet meenemen om een normale opnamedag door te komen.

Ik wil Lensrentals echt bedanken voor hun geweldige ondersteuning tijdens het installatieproces en voor het sturen van een tweede drone om te testen. Er is mij verteld dat zij ook enkele van dezelfde problemen met de video feed hebben ervaren als ik. Ze zeiden ook dat ze al mijn feedback doorgaven aan Sony om te zien of ze iets aan deze problemen kunnen doen.

Op het moment van publicatie hadden we nog niets gehoord in reactie op die feedback.

Sony Airpeak S1

Zijn er alternatieven?

Ik heb ze een paar keer genoemd in deze review, maar je bent veel beter af met de $ 5.300 DJI Inspire 2 of de $ 21.800 FreeFly Systems Alta X. Beide drones zijn een stuk betrouwbaarder, hebben veel stabielere software, en hebben aanzienlijk betere prestaties in de lucht. De Sony Airpeak S1 is een drone van $9.000 voor toevoeging van een gimbal of camera, dus deze twee alternatieve opties passen aan beide kanten van die prijsstelling.

Moet je het kopen?

Nee. Als je op zoek bent naar een nieuwe drone voor je filmbedrijf, zou ik de Sony Airpeak S1 niet aanraden, tenzij je op zoek bent naar problemen. Persoonlijk denk ik dat Sony het bij camera’s en TV’s moet houden en het bouwen van drones aan de professionals moet overlaten.


Over de auteur: Josh Lambeth is de eigenaar van Birds Eye Productions, LLC gevestigd in Phoenix Arizona. Birds Eye Productions werd opgericht in maart 2012 en was het eerste drone-servicebedrijf voor bioscopen in Arizona. Josh is gespecialiseerd in middelgrote en zware drone operaties op commerciële projecten over de hele wereld en heeft gevlogen voor bedrijven als Apple, Showtime, Netflix, Ford, Marriott en vele anderen. Josh heeft meer dan 10 jaar ervaring in het vliegen met drones en 21 jaar productie-ervaring.