Radiant Photo: Hoe goed is Quick Edit bij landschappen met zonsondergang?


Radiant Photo belooft foto’s onmiddellijk te bewerken … en het goed te doen. Ik was benieuwd hoe het zou werken met dynamische zonsondergang landschappen.

Wat is Radiant Photo?

Radiant Photo zegt dat het is gemaakt door fotografen voor fotografen. Het is een eenvoudig te gebruiken editor die zowel stand-alone als als plugin werkt. Wanneer u een foto opent, analyseert Radiant Photo elke foto en stelt het bewerkingen voor die volgens Radiant Photo het beste zijn voor elke foto. In plaats van voorinstellingen toe te passen, wordt geprobeerd kleur, detail en licht in elke foto naar voren te halen.

Een van de problemen waarmee elke fotograaf te maken krijgt, is het vastleggen van scènes met een groot dynamisch bereik en deze eruit te laten zien zoals wij ze zien. Zonsondergangen behoren zeker tot de meest dynamische, met een heldere hemel maar een landschap dat vaak in de schaduw ligt. Ik was benieuwd hoe Radiant Photo hiermee om zou gaan.

Foto één: Verwerking van een foto van zonsondergang

Ik heb een zonsondergang gefotografeerd bij Trona Pinnacles in Californië. Ik kwam daar iets later aan dan de bedoeling was. Net toen ik een foto wilde maken, veranderde de lucht. De foto ziet er een beetje “meh” uit. In het echt zagen de kleuren er rijker uit. Ik wilde zien of Radiant Photo het dynamisch bereik aankon en de foto dichter in de buurt kon brengen van hoe het eruitzag toen ik daar was.

Snel bewerken heeft de foto onmiddellijk helderder gemaakt en enkele details naar voren gebracht, met name in de rotsen, terwijl de details van de lucht relatief gelijk zijn gebleven.

Bekijk de dagprijs

Ik wilde zien wat Radiant Photo nog meer kon doen. Door te klikken op Gedetailleerd bewerken onthult Smart Presets en Slim bewerken. De software was standaard ingesteld op Auto Radiant. Voor de grap besloot ik eens te kijken wat er zou gebeuren als ik enkele van de andere Smart Presets zou selecteren.

Radiant Photo screenshot.
Het blijkt dat Radiant Photo echt de beste Smart Preset heeft gekozen. Toen ik andere koos, zag het er niet zo goed uit.

Landschap – Nacht zag er niet erg goed uit en deed eigenlijk afbreuk aan de mooie details die de andere preset had gemaakt. Ik keerde terug naar Auto Radiant.

Sky Toning toevoegen - Zonsondergang in Radiant Foto's.
Luchtkleuren toevoegen – Zonsondergang in Stralende Foto

In Smart Edits, kon ik de Sky Toning box. Van daaruit selecteerde ik eenvoudig Zonsondergang. Hieronder ziet u hoe het eruit zag zonder andere aanpassingen. Je kunt zien dat het de lucht verwarmd, evenals de tufa’s en andere delen van het landschap.

Mijn eerdere bewerking van de foto voordat ik Radiant Photo gebruikte. De mijne is donkerder dan wat Radiant Photo aanvankelijk had gemaakt.

Ik had deze foto al eerder bewerkt. Ik gaf de voorkeur aan die met de donkere lucht. Het leek meer op hoe ik me de scène herinnerde. Ik had echter het gevoel dat ik wat tijd had kunnen besparen als ik eerst een snelle bewerking in Radiant Photo had gedaan. Wat ik hier net had gedaan, kostte immers maar een paar seconden. En het ziet er op zich best goed uit.

Foto twee: Een donkere zonsondergang foto met een zeer donkere voorgrond

Ik had een foto waarbij de zon achter een berg was ondergegaan, waardoor deze in een nogal donkere massa was veranderd. De foto als geheel was erg bleek. Wat zou Radiant Photo hiermee doen?

Snel bewerken in Radiant Photos.
Snel bewerken in Radiant Photo

De eerste foto zag er beter uit, maar leek nog steeds saai. Ik heb nog een paar aanpassingen gemaakt, waaronder het gebruik van een vignet. Het geheel zag er beter uit. Als ik er meer tijd aan zou besteden, zou ik er een veel levendigere, rijkere foto van kunnen maken. Maar ook dit was een goed begin. Als je bedenkt hoe hij er eerst uitzag, was het nog steeds een grote verbetering.

Gedetailleerd Bewerken

Slim bewerkingspaneel, Stralende Foto
Smart Editing Panel, Radiant Photo.

De panelen rechts van de foto bieden extra controle indien nodig. Deze omvatten het paneel Slim bewerken, bijsnijden (en het bijsnijden omvat een overlay van de Gulden Snede verhouding!), histogram en meer. Het biedt ook Tone, Face Selection en Color Grading.

Stralende Foto. Tufa Trona Pinnacles.
Ik heb een gegradueerd filter toegevoegd, dat een portretvignet bevat om meer nadruk te leggen op de grote rotsformatie.

Afwerkingsgereedschappen, onder aan de sectie Toon, omvatten Kleurtemperatuur, Tint, Belichting en Contrast. Tot mijn verrassing bevonden deze aanpassingen zich onderaan de Toon sectie. Andere programma’s plaatsen deze basis aanpassingen vaak aan het begin.

Afgezien van deze verrassing, vond ik de layout gemakkelijk te gebruiken.

De uitstraling van het programma

Ik vond dat de Snelle bewerking me al grotendeels had gebracht waar ik heen wilde. Het is deze kwaliteit die Radiant Photo onderscheidt van andere fotobewerkingsprogramma’s. De aanpassingen voor deze zonsondergangfoto’s lijken, nou ja, intelligent gedaan te zijn en brengen meer kleur en rijkdom naar voren. Hoewel Radiant Photo beide foto’s niet precies kreeg wat ik wilde, kwam het wel een stuk dichterbij. En wie houdt er niet van een tijdsbesparing?