Overstappen van een muis naar een pentablet


Tot voor kort gebruikte ik een muis, toetsenbord en trackpad om al mijn foto’s te bewerken en kleuren te sorteren. Tijdens een recente trainingssessie gebruikte mijn klant een pentablet en ik begon dit te onderzoeken als een andere optie voor mij.

Ik nam contact op met collega’s en ze zeiden allemaal dat ze op een bepaald punt in hun bewerkingstraject waren overgestapt op een pentablet voor delen van hun bewerkingswerk. Ze gebruikten allemaal Photoshop, Lightroom of Capture One. Ze zeiden dat ik een middelgroot tablet moest kopen met een pen van goede kwaliteit – ze raadden allemaal specifiek Wacom aan.

Ze zeiden dat de overgang van muis naar pentablet wat tijd zal kosten om te leren omdat de hand-scherm coördinatie zo anders is dan bij het gebruik van een muis. Het laatste advies? Geef het de tijd en geef niet op.

Ik heb het geluk dat het hoofdkantoor van Wacom hier in Portland is, dus ik kon naar het plaatselijke Wacom Experience Center gaan en elk van hun pentabletten uit de eerste hand proberen.

Ik begon met het basis Intuos tablet in zowel klein als medium formaat. Ik kwam tot de conclusie dat het volgen van de pen een beetje onhandig leek en niet altijd op een voor mij intuïtieve manier gebeurde. Ook de plaatsing van de knoppen aan de bovenkant van het tablet vond ik niet prettig. Het voelde onhandig om ze te bereiken als ik de pen gebruikte.

Bekijk de dagprijs

Intuos

Vervolgens probeerde ik de Intuos Pro in de maten small en medium. Hiermee vond ik de pennentracking veel nauwkeuriger en intuïtiever. De pen lag gewoon beter in de hand en ik vond de plaatsing van de knoppen links of rechts beter dan bovenaan.

Dus besloot ik op basis van mijn eigen ervaring met de Wacom Intuos Pro in het medium formaat. Het hielp ook dat er een uitverkoop aan de gang was en een bundeloptie die het veel betaalbaarder maakte. 🙂

Intuos Pro

Instellen van het tablet

Met de hulp van Wacom’s online video’s en enkele andere YouTubers, begon ik met het instellen van mijn pen en tablet. Ik vond dat een basis pen instelling het beste werkte voor mij en ik stelde de knoppen in voor specifieke toepassingen zoals Photoshop en Capture One. Het tablet is ook ingesteld voor zowel draadloze Bluetooth als bedrade modus via USB.

Mijn vorderingen tot nu toe

Het proces dat ik heb doorgemaakt is interessant geweest. Het gebruik van een pen en tablet is echt anders dan het gebruik van een muis en ik blijf denken aan het advies van “geef het tijd en geef niet op.”

De hand-naar-scherm coördinatie is heel anders en het vergt zowel oefening als geduld om het onder de knie te krijgen. Maar ik vind het de moeite waard omdat het de manier verandert waarop ik met mijn beelden werk. Ik merk dat ik meer controle heb en subtieler ben in mijn bewerkingen.

Aanvankelijk concentreerde ik me op het gebruik van de pen en het tablet op een witte achtergrond in Photoshop en leerde ik hoe ik over het scherm kon navigeren en hoe ik de pen en de pendruk met het penseel kon gebruiken en hoe ik kon bepalen hoe het penseel zich gedroeg en hoe ik gewoon lijnen kon tekenen. Naarmate ik beter werd, ben ik het gaan gebruiken om mijn foto’s in Photoshop en Capture One te ontwijken en te branden, en ik vind het echt leuk.

Ik heb het tablet zowel in bedrade als in draadloze Bluetooth-modus gebruikt en vind dat het in beide gevallen geweldig werkt. In de afbeelding hieronder gebruik ik het in de draadloze Bluetooth modus.

Mijn laatste gedachten

Ik merk dat ik geniet van de overgang naar een pentablet en dat ik erg blij ben met hoe de Wacom presteert op mijn iMac in zowel Photoshop als Capture One. Mijn volgende stap zal zijn om mijn gebruik van de pen uit te breiden met pendruk voor dingen zoals ontwijken en branden, en ook om te zien hoe het werkt bij het maken van maskers en andere gebieden.