Moet je beeldstabilisatie uitzetten als je een statief gebruikt?


Als je camera op een statief is gemonteerd, moet je dan de beeldstabilisatie van je camera uitzetten? Deze bevindingen kunnen u verrassen.

Het lijkt misschien wat verouderd en ouderwets als je bedenkt hoe ver de cameratechnologie de laatste tijd is geëvolueerd, maar ik was er vroeger trots op hoe stil ik een camera in de hand kon houden. Een methode die ik gebruikte was altijd langzaam en diep inademen, dan langzaam en diep uitademen, en dan de sluiter indrukken op de adempauze na mijn uitademing. Ik had ook allerlei posities waarin ik mijn knieën en ellebogen plaatste om ervoor te zorgen dat ik met meerdere punten een oppervlak raakte, of dat nu de grond of een muur was. Maar nu met de ontwikkeling van beeldstabilisatie (in je camera of je lens), zijn die technieken enigszins overbodig geworden. Dat gezegd hebbende, als je een statief gebruikt, moet je dan beeldstabilisatie gebruiken?

En dat brengt ons bij deze geweldige video van Robin Wong, waarin hij precies dat onderwerp aansnijdt. Hij wijst erop dat altijd werd aangenomen dat de beste praktijk was om beeldstabilisatie uit te schakelen bij gebruik van een statief, maar nu is hij daar niet meer zo zeker van. Om daar achter te komen, neemt hij je mee naar de nacht in Kuala Lumpur, Maleisië, en maakt wat lange sluitertijden met beeldstabilisatie aan en herhaalt dan het proces met de beeldstabilisatie uit. Ik moet eerlijk zeggen dat ik wel eens vergeten ben de beeldstabilisatie op mijn Canon EOS R5 uit te zetten, maar dat ik nooit echt waarneembare verschillen heb opgemerkt. Wat denk je dat de uitkomst zal zijn van de tests van Robin Wong? Wat zijn jouw ervaringen? Laat me hieronder weten wat je denkt.

Bekijk de dagprijs