Mobiele maandagen: Vakantiefoto’s met mijn telefoon


Zeg het met me – “het is OK om mijn telefoon te gebruiken.”

Ben ik de enige die altijd druk voelt om beelden te maken met mijn ‘goede’ camera-apparatuur? Alsof het van me verwacht wordt omdat ik fotograaf ben en mijn uitrusting altijd aan mijn heup hangt?

Wel, ik zeg het niet graag tegen diegenen die er zo over denken, maar mijn camera zit waarschijnlijk meer tijd in de tas dan er uit. Tenminste, daar lijkt het de laatste tijd op.

De camera van uw telefoon gebruiken tijdens het reizen

Ik ben onlangs teruggekeerd van een reis van tweeënhalve week waarbij ik met mijn telefoon uiteindelijk 1.069 foto’s (en ook wat video) heb gemaakt. Mijn Canon heeft 3.665 foto’s gemaakt.

We weten allemaal dat mobiele telefoons tegenwoordig heel goed foto’s kunnen maken. Dus waarom zouden we daar geen gebruik van maken?

Bekijk de dagprijs

De dag dat we aankwamen, hadden we gepland om gewoon uit te pakken, ons te installeren, wat rond te dwalen en wat te eten. Reizen kan vermoeiend zijn en ik ken maar weinig mensen die echt slapen in een vliegtuig. Ik koos ervoor om de camera in ons appartement te laten. Ik was te moe om ermee te rommelen, hem te dragen, hem eruit te halen en om eerlijk te zijn kon het me ook niet schelen.

Spijtig besluit?

Wenste ik dat ik mijn cameratas had gepakt? Misschien een beetje vanwege de beelden die ik met mijn telefoon heb kunnen maken. Nu we het er toch over hebben, heb ik al gezegd dat ik misschien gewoon lui ben? Ik zeg dat omdat als ik het echt beter zou willen doen, zelfs met mijn telefoon, er manieren zijn om beter te zijn.

Lightroom Mobile is geïnstalleerd op mijn telefoon. Ik heb het nog nooit echt gebruikt. Zou ik liever mijn foto’s als RAW-bestanden? Natuurlijk. Zijn ze dat? Nee. Het lijkt me gewoon een extra stap die ik moet doen voor ik op de sluiter kan klikken, dus doe ik het niet.

Gemak is koning

Het is één ding als je speciaal voor fotografie reist. Je zult waarschijnlijk met andere fotografen zijn die dezelfde doelen voor ogen hebben als jij.

Als je reist met niet-fotografen is het wel een beetje anders. Niet alleen dat, als je ook nog op rondleidingen gaat, is het niet altijd bevorderlijk om tijd te besteden aan het maken van foto’s. Soms heb je maar een paar seconden op een plek omdat de hele tourgroep doorloopt. Je mobiele telefoon is perfect voor deze situatie.

Telefoonbeelden hoeven niet alleen maar snapshots te zijn

Ook al voel je je misschien gehaast, je kunt toch goede composities maken. Dezelfde regels gelden voor mobiele fotografie, ook al heb je niet zoveel tijd om een opname op te zetten. Let goed op, en let op je omgeving, het licht en de schaduwen.

Creëer interessante en unieke beelden door je perspectief te veranderen. Zet je camera laag bij de grond voor een andere hoek op een iconische plek. Het kost niet veel tijd om dit te doen of om je camera boven je hoofd te houden. Als je beroemde bezienswaardigheden bezoekt, bedenk dan hoe je iets kunt creëren dat je nog niet eerder hebt gezien. Ja, zelfs met je telefoon.

Bevrijd je geest en lichaam

Terwijl wij in Europa waren, was het nogal een hittegolf. Dagenlang rondlopen in temperaturen van 38°C (100°F) is vermoeiend. Tegen de laatste dag van de reis had ik geen zin meer om extra gewicht met me mee te dragen (laat staan al het gebak dat ik gegeten heb). Onze laatste dag in München werd dus doorgebracht met mijn telefoon als enige camera.

Het is echt zo bevrijdend. Geen druk om een geweldige foto te maken die mogelijk verkocht kan worden of aan iemands muur kan hangen. Het is ook leuk om niet altijd op zoek te zijn naar een foto of een scène om te fotograferen. Dit is voor de meesten van ons moeilijk uit te schakelen, en het gebeurt nog steeds, zelfs als we niet op pad zijn met onze camera’s. Maar gewoon ronddwalen en genieten van de bezienswaardigheden is belangrijk.

Ik zeg dit vaak: “Leg je camera neer.” Waarom? Omdat je moet ervaren wat er om je heen is om betere beelden te kunnen maken. Bovendien is het fijn om te ontspannen en niet altijd ‘aan’ te staan als fotograaf.