Is de iPad Pro de perfecte reiscomputer voor fotografen?


Toen Apple in april 2021 hun nieuwe M1-aangedreven iPad Pro aankondigde, negeerde ik die volledig. Ik dacht bij mezelf: “Waarom zou iemand in de wereld bereid zijn om duizend dollar te betalen voor een iPad!?!?”.

In mijn gedachten was de iPad een ding dat ouders aan hun peuters gaven om ze bezig te houden, het ding dat grootouders gebruikten om te reposten op Facebook, dat ding dat toeristen op onverklaarbare wijze gebruiken als de “perfecte sightseeing camera”. Op een echte Dunning-Kruger manier, onderschatte ik het potentieel. Ik was een idioot.

Natuurlijk wist ik niet dat ik een idioot was tot later dat jaar toen ik er met één speelde. Ik zag meteen hoe krachtig de M1 processor was en hoe meer ik de mogelijkheden verkende, hoe meer ik ervan overtuigd raakte dat dit iets was dat mijn workflow ten goede zou komen, vooral tijdens het reizen. Dus, na een drukke zomer van reizen, dacht ik dat ik enkele van mijn gedachten zou delen over wat de iPad goed doet, en gebieden die nog ruimte hebben om te groeien.

Reizen

Hoewel ik nu minder vaak reis dan toen ik nog fulltime werkte, reis ik nog steeds vaak genoeg om alles te waarderen wat de ervaring een beetje beter maakt. Ik probeer altijd met zo weinig mogelijk mee te reizen; dat geldt voor kleding en uitrusting. Ik beoordeel de reden van de reis, overweeg de eventuele functie-eisen en pak alleen in wat nodig is. Zelfs met een pseudo-minimalistische aanpak kan het een uitdaging zijn om met je uitrusting intact op je bestemming aan te komen. Degenen die dit lezen en de onverzettelijke vreugde van de TSA-controleposten in de Verenigde Staten of de iedereen-voor-zich-benadering van veiligheidsstandaardisatie in Europa hebben meegemaakt, kennen deze pijn.

Bekijk de dagprijs

In het algemeen vermijd ik agressief het inchecken van mijn apparatuur. Ik hou van mijn Pelican 1510 koffers omdat ze in de bagagevakken passen en praktisch kogelvrij zijn. Mijn favoriete koffer heeft een ingebouwde laptophoes en gevoerde tussenschotten. Ik vind deze het meest veelzijdig en aanpasbaar aan de verschillende behoeften die ik tegenkom. Het probleem is niet wat er in de Pelican-koffer past, maar hoeveel de koffer weegt, vooral toen ik overstapte op het GFX-systeem van Sony en een assortiment Pentax 67- en Hasselblad V-objectieven begon te gebruiken. Grotere batterijen, grotere lenzen, groter alles. Nu is het maximale gewicht van 22 pond voor Ryanair een echte overweging.

Meestal stop ik mijn laptop in mijn kleine rugzak (Camelback Rim Runner 22), samen met mijn andere reisbenodigdheden. Hij past, maar neemt kostbare ruimte in beslag en is moeilijk terug te vinden als ik door veiligheidscontroles ga waar mijn TSA PreCheck niet van toepassing is. Combineer dat met de te grote lader die nodig is, en mijn eeuwige sociale angst om de idioot te zijn die de rij ophoudt, en ik wilde een alternatief.

iPad Pro met M1-chip. Foto door Apple.

Wat ik leuk vond

Ik heb langer dan ik wil toegeven getwijfeld over welke grootte en opslagvariant ik zou kopen. Uiteindelijk kocht ik de M1 iPad Pro 11″ met 512 GB opslagruimte en 8 GB RAM. Ik heb ook het Magic Keyboard en de Apple Pencil gekocht, waarmee de totale kosten op iets meer dan 1500,00 dollar uitkomen. Hoewel het prijskaartje fors is, vond ik een verrassend aantal dingen die ik echt goed vond.

Grootte en gewicht

Ik was erg bezorgd over het bestellen van de kleinere versie van de twee, omdat ik 1 meter 80 ben en nog geen handschoenen heb gevonden die goed bij mijn handen passen. Mijn laptops zijn 15-inch schermen, en ik dacht dat de 12,9-inch een offer zou zijn. Een vriend van me raadde me aan er persoonlijk kennis mee te maken en ik ben zo blij dat ik dat gedaan heb. De 11-inch is een fantastisch formaat gebleken. Hij is klein, maar niet oncomfortabel om te zien of te gebruiken.

Het gewicht is 1,3 pond met het toetsenbord, vergeleken met de forse 4,8 pond van de 16″ MacBook Pro. Ik ben niet de enthousiaste backpacker die het handvat van zijn tandenborstel afzaagt om gewicht te besparen, maar als ik naar mijn volgende vlucht sprint, maken kilo’s veel uit voor mijn schouders en armen.

Levensduur van de batterij en oplaadtijd

Apple claimt “tot 10 uur voor surfen op het web of het bekijken van video”. Ik vond dit dichter bij 8 uur surfen en ongeveer 6 uur fotobewerking. Ik haat bewerken, dus de beperking tot 6 uur is eigenlijk een vrij aardig excuus! Ik ben echt onder de indruk van hoe snel hij oplaadt. Met de meegeleverde 20 watt lader was het gemiddeld twee uur laden vanaf de 20%. Gezien deze snelle oplaadtijd heb ik me geen zorgen gemaakt over de levensduur van de batterij, zelfs niet bij intensief gebruik.

Prestaties

Hoewel hij dezelfde M1-chip heeft als de Macbook Pro, kan iPadOS de kracht van de chip niet volledig benutten. Ik heb gekozen voor 8GB RAM omdat het besturingssysteem van de iPad op dit moment maximaal 5GB RAM per applicatie kan gebruiken. Hoewel dit kan veranderen in de toekomstige updates van het besturingssysteem, zou ik iedereen die dit ziet als een complete laptopvervanger willen waarschuwen om hun verwachtingen een beetje te temperen.

Het is snel, echt snel… voor een tablet. Ik ergerde me niet aan het beschikbare vermogen of wenste niet meer. Het doet het werk van het bewerken in Lightroom, Photoshop en Affinity Photo heel goed. Hij heeft alleen niet dezelfde maximale RAM capaciteit als een laptop. Ik zou nog een gedachte willen meegeven. De M1 MacBook Pro is een waanzinnig snelle en capabele processor, dus zelfs als deze die prestaties niet evenaart, is de iPad Pro nog steeds een ongelooflijk stukje hardware vergeleken met waar we de afgelopen jaren zijn geweest op computergebied.

Mobiel beheer van digitale activa

Dit was een enorme factor voor mij. Ik moet onderweg kunnen bewerken en bijwerken, maar een back-up maken van bestanden is misschien wel de belangrijkste functie van een laptop tijdens het reizen. Dit maakt deel uit van mijn dagelijks ritueel; elke avond maak ik een back-up van het werk van die dag op een externe schijf.

Ik kocht een kleine USB-C-hub van amazon waarmee ik bestanden van mijn SD-kaart kan kopiëren en rechtstreeks op mijn Samsung T7 SSD kan zetten. Deze twee paren samen om een zeer snelle en compacte optie te bieden voor mijn behoeften. Wanneer de overdracht is voltooid, plaats ik de SD-kaart met de bestanden nog intact in de Pelican geheugenkaarthoes om als duplicaat te dienen.

Software

Ik ben erg onder de indruk van de traditionele desktop software opties die beschikbaar zijn voor iPadOS. Zowel Lightroom als Photoshop zijn beschikbaar en werken op een vergelijkbare manier als wat ik gewend ben. Affinity Photo is ook een erg leuke optie en misschien wel een betere ervaring als je het Magic Keyboard hebt dan Photoshop. Hoewel ze qua menu-indeling en gereedschapsopties niet precies hetzelfde zijn, kon ik in mijn ervaring de meeste algemene bewerkingen zonder grote bezwaren uitvoeren.

Tot voor kort was Capture One niet beschikbaar en op dit moment is tethered shooting geen optie. Ik noemde dit oorspronkelijk een nadeel, omdat ik bijna altijd met Capture One werk als ik in de studio werk. Vorige maand demonstreerde Capture One echter een toekomstige update met deze functie, die hopelijk snel beschikbaar zal zijn. Cascable is nog steeds een geweldige optie als je camera-versie wordt ondersteund en je tethered shooting nodig hebt.

Native Apps

Hoewel het even wennen was, heb ik echt genoten van native applicaties zoals Amazon of Netflix. Ik open nog steeds vaak chrome en navigeer naar deze diensten, maar die gewoonte wordt steeds minder frequent. Ik denk dat de golf van mobile-first design de desktop UX/UI focus enigszins heeft gehinderd en vaak bieden deze applicaties een meer gestroomlijnde ervaring. In veel opzichten hebben ze een productiviteitsimpuls gegeven die ik oorspronkelijk niet had verwacht.

Potlood

De Apple Pencil is geweldig. Hij kost 129 dollar, maar werkt uitstekend. Hoe leuk ik het Magic Keyboard ook vind, het trackpad gebruiken om te bewerken is te onhandig. De Pencil voegt Wacom-tabletbediening toe en ik heb ontdekt dat het een absolute must-have is als je gerichte correcties uitvoert met behulp van maskers in Photoshop of soortgelijke software.

Buiten het bewerken is notuleren met Nebo of Concepts voor mij een onmisbare tool geworden. Ik heb een PaperFeel schermbeschermer gekocht om een beetje meer analoog gevoel toe te voegen en ik vind het geweldig. Als Moleskine fanaat was het een moeilijke overgang omwille van de nostalgie, maar georganiseerde notities hebben die worden omgezet in tekst is ongelooflijk.

Kantoor Taken

Ik durf gerust te zeggen dat de meeste mensen e-mail en boekhouding verachten. Hoe geweldig de iPad ook is, dit is een gebied dat voor mij niet beter is geworden. Ik weet echter niet of iets anders dan iemand inhuren om het voor mij te doen dat wel zou doen. Het is niet beter gemaakt, maar de Office Suite en Google Docs werken net zo goed als op een laptop. Als je toegang hebt tot cloud-gebaseerde software, ben ik aangenaam verrast dat de desktop-pagina’s meestal automatisch worden opgehaald en naadloos werken.

Een functie waar ik tot mijn verrassing van hield, is hoe gemakkelijk het is om spraak naar tekst om te zetten. Het was in het verleden mogelijk om dit te doen met laptops en desktops, maar de overlay onderaan het scherm heeft de microfoonknop beschikbaar en is handig genoeg om vaker te gebruiken.

iPad Pro met M1-chip. Foto door Apple.

Waar ik niet van hield

Kosten

De configuratie die ik kocht kostte ongeveer 1500 dollar en momenteel is dat bijna dezelfde prijs als een 13″ Macbook Pro met vergelijkbare opslag en ram. De iPad is niet voordeliger dan een laptop. Zoals ik al eerder zei, geloof ik niet dat dit een laptopvervanger is als je kijkt naar de prestaties. Dus als u overweegt het een of het ander aan te schaffen, moet u beslissen of u meer draagbaarheid en het potlood nodig hebt, of meer prestaties. Ik weet niet of ik de iPad Pro kan aanbevelen als het enige apparaat voor een fotograaf op dit moment, want hoewel hij goed is, is de prijs vrij hoog. De M1 iPad Air kwam uit nadat ik de iPad Pro had gekocht en dat zou voor sommigen een redelijke middenweg kunnen zijn.

Geen kleurkalibratie

Momenteel ondersteunt Apple het aanmaken van .icc-profielen niet zoals bij een traditionele desktop of laptop. Dit betekent dat hoewel de kleuren van de iPad mooi zijn om naar te kijken, ze misschien niet helemaal accuraat zijn. Als u of uw klant vooral gebruik maakt van digitale weergave, is dit niet het einde van de wereld. Als u werk maakt dat in fysieke vorm zal worden afgedrukt, kunt u misschien beter wachten met kritische bewerkingen tot ze op een geprofileerd apparaat kunnen worden uitgevoerd.

Topzwaar

Dit lijkt echt belachelijk om te schrijven, maar het is een van de dingen die me ergeren aan de vormfactor. Het Magic Keyboard is licht en slank, zo licht en slank dat de combinatie topzwaar is. Als ik in een stoel of op een bank zit, kantelt het regelmatig als ik mijn gewicht verplaats. Niet het einde van de wereld, maar wel vervelend.

Soms onhandige software

Omdat ik meestal werk met bestanden op een externe schijf en niet op de iPad, heeft niet alle software een eenvoudige manier (of enige manier) om naar de externe schijf te navigeren. Bovendien moet je niet verwachten dat alle software hetzelfde is ingedeeld of precies dezelfde functies heeft als je misschien gewend bent. Voor mij wegen de voordelen zwaarder dan het gewenningsproces, maar misschien denkt niet iedereen er hetzelfde over.

Alleen Lightroom CC

In de geest van niet alle software is hetzelfde, geldt dit specifiek voor Lightroom. De enige versie van Lightroom die beschikbaar is, is een aangepaste versie van Lightroom CC. Voor mijn workflow gebruik ik gewoonlijk Lightroom-catalogi die worden opgeslagen op de externe schijf waar de bestanden worden bewaard. Dit zorgt ervoor dat de catalogus en de bestanden altijd samen zijn en minimaliseert het opnieuw koppelen.

Dit is geen optie voor Lightroom en neemt een van de dingen weg die in mijn ogen het grootste voordeel zou zijn geweest. Ik doe geen eindbewerking op de iPad, maar het zou fijn zijn om algemene aanpassingen en cull beelden te synchroniseren in deze vormfactor.

Minder dan geweldige videobewerkingsopties

Dit geldt misschien niet voor iedereen die dit leest, maar geen toegang hebben tot Adobe Premiere is een beetje vervelend. Ik had aanvankelijk niet verwacht dat videobewerking een optie zou zijn, maar na het zien van de capaciteit van de processor leek het meer haalbaar dan ik aanvankelijk dacht. Het probleem is niet de processor, maar de software. Adobe Premiere Rush is een absolute nachtmerrie van instabiliteit en hoewel LumaFusion een goed alternatief is, heeft het een aantal eigenaardigheden in de tijdlijn die me gek maken. Ik verwacht niet dat ik hier lange films kan monteren, maar snelle promo’s maken voor verspreiding via sociale media zou handig zijn.

Geen zwevende vensters of apps

Op dit moment is iPadOS 16 nog niet naar mijn apparaat gekomen, maar als dat wel gebeurt, zal het een van mijn grootste ergernissen met multitasking verzachten. Ik zou graag de optie voor zwevende vensters hebben om eenvoudige dagelijkse taken te versnellen, zoals het controleren van rekeningsaldi tegen facturen of het onderzoeken van locaties met de Kaarten-app. Zodra versie 16 is uitgebracht zal de nieuwe Stage Manager applicatie hier enorm bij helpen, maar op dit moment een beetje een ergernis.

Dongle

Ik ben dankbaar dat ik de USB-C Hub kan gebruiken voor HDMI out, opladen, kaartlezen, etc… Ik heb wel geworsteld met het vinden van een hub die goed werkte voor mijn behoeften. Niet alle hubs zijn gelijk, dus als u op zoek bent naar een hub die aan uw behoeften voldoet, let dan goed op de reviews en overweeg te controleren met Reviewmeta.com of een soortgelijke dienst om er zeker van te zijn dat u een goed product krijgt.

Geen extensies voor Chrome

Ik ben een Chrome Extension junky. Van popup blockers tot full-screen text grabbers, ik hou van extensies. Momenteel is er geen optie voor extensies voor Chrome. Er zijn opties voor extensies met Safari, maar op dit moment heb ik een netwerk van plugins opgebouwd dat heel goed werkt voor mijn behoeften en ik mis ze.

Conclusie

Hoewel ik het prijskaartje vrij hoog vind, ben ik echt blij met mijn beslissing. Ik beschouw mezelf niet als een technologiefuturist, maar bij de huidige stand van zaken vraag ik me wel af hoe mobile computing er over 5 jaar uitziet. Het lijkt erop dat Apple veel middelen heeft gestoken in het iPad-ecosysteem en met leuke slogans als “je volgende computer is geen computer” zie ik niet dat ze die richting zullen verlaten.

Dat betekent echter niet dat dit de juiste keuze voor u is. Hoewel ik aanvankelijk geïnteresseerd was in een reiscomputer alternatief, merk ik dat ik hier vaker naar grijp dan naar mijn laptop. Alles van vergaderingen met klanten en collega’s tot hotelkamers en de bank thuis – het werkt goed voor mij. Ik zou iedereen die op het punt staat een nieuwe computer aan te schaffen willen aanmoedigen om zorgvuldig te evalueren wat u over drie jaar nodig hebt en er zeker van te zijn dat wat u nu koopt u net zo goed zal helpen als nu.


Over de auteur: Kyle Agee is een fotograaf en instructeur gevestigd in Northwest Arkansas. De meningen in dit artikel zijn uitsluitend die van de auteur. U kunt Agee’s werk vinden op zijn website en Instagram.