Is CineStill 400D film de nieuwe Natura?


Is CineStiil’s nieuwe 400D een vervanging voor Fujifilm’s legendarische Natura 1600 film? Veel liefhebbers van Fujifilm’s hoge snelheid kleurennegatieffilm zullen dit een absurde stelling vinden, maar volg me even.

In het afgelopen jaar heb ik zowel mijn resterende voorraad Natura 1600 als mijn nieuwe voorraad CineStill 400D gedraaid. Ik heb 400D op 1600 ISO geschoten en mijn lab gevraagd het 2 stops te verhogen. Ik loop graag rond in de schemering en de vroege avond om uit de hand foto’s te maken met point and shoots, en daarom hou ik van snelle film.

Op basis van mijn resultaten is er geen concurrentie – 400D is beter. Lees verder in mijn review van de CineStill 400D 2 stops en ontdek waarom.

Bekijk de dagprijs

Natura: Fujifilm’s legendarische hoge-snelheid kleurenfilm

Wat is die Natura film eigenlijk en waarom zijn fotografen er zo dol op bij weinig licht? Fujifilm’s Natura 1600 – in Noord-Amerika ook bekend als Superia 1600 – was Fujifilm’s high-speed kleurennegatieffilm.

Het werd geproduceerd van 1998 tot 2017 en sinds het er niet meer is, is er eigenlijk niets meer wat er op lijkt. Natura stond bekend om zijn natuurlijke huidtinten, mooie kleuren, die wat zachter zijn dan andere kleurnegatief films, en omdat het een relatief fijne korrel had voor een 1600 snelheidsfilm.

Natura is ook een beetje kieskeuriger dan andere kleurnegatief films als het op belichting aankomt. Onderbelichten levert veel korrel in de schaduwpartijen op, en in tegenstelling tot andere kleurennegatieffilms levert overbelichten weinig prestatiewinst op. Natura was de film bij uitstek voor fotografie bij weinig licht: scènes binnenshuis, bruiloften, feesten, concerten, opnamen in de schemering en nachtopnamen met de hand.

Natura had Fujifilm’s 4e cyaan kleurlaag die de kleurweergave onder fluorescerend licht verbeterde. De camera is ook voorzien van nanogestructureerde Σ (Sigma) korreltechnologie – kristallen die 60% dunner en toch uniformer van formaat zijn voor een scherpe en vloeiende beeldkwaliteit.

Overgebleven voorraden van de film wisselen regelmatig van eigenaar voor meer dan $50 per rolletje.

Maak kennis met CineStill 400D

400D is de nieuwe kleurennegatieffilm van CineStill. De film werd eind maart aangekondigd en de voorbestellingen op de website van CineStill gingen vrijwel meteen van start. Ik was erop gebrand om zowel 35mm als 120mm te kopen, maar toen ik merkte dat de verzenddatum voor middenformaat film later was, koos ik voor twee bakjes 35mm. Ik was erg blij toen de film in mei hier in Australië aankwam.

Ik moet toegeven dat toen ik de film kocht, ik niet eens dacht aan de mogelijkheid om hem te pushen. Pas toen ik de 35mm bussen zag, realiseerde ik me dat CineStill er bijna om smeekt om de film te pushen – er staan markeringen op de 35mm bussen om aan te geven of u de film met 1, 2 of 3 stops naar uw lab moet pushen. Een snelle blik op de FAQ van de 400D onthult dat hij een groot dynamisch bereik heeft – de D staat voor dynamisch, niet voor daglicht.

Eerste 400D resultaten

Ik heb video’s gepubliceerd waarin ik mijn eerste rol 400D op doossnelheid laat zien, geschoten in mijn Fujifilm Klasse S point-and-shoot en mijn tweede rol op ISO 1600 in mijn Fujifilm Natura Black f/1.9. De legenden van Ikigai Film Lab hebben het tweede rolletje 2 stops geduwd en hebben fantastisch werk geleverd met alle scans.

Hoewel ik de beelden van mijn eerste rolletje, geschoten op box snelheid, geweldig vond, werd ik weggeblazen door de beelden die 2 stops werden geduwd. Ik postte enkele van deze beelden op Twitter en mijn vriend Bill Thoo in Sydney, die bekend staat om zijn nachtopnamen, zei het volgende: “Ik miste een alternatief voor Natura 1600 en Matt heeft het misschien net voor me gevonden.”

Waarom Push Color Negative film?

Nu vraagt u zich misschien af waarom u een 400 speed film op 1600 ISO zou waarderen en deze 2 stops zou laten pushen? Het snelle antwoord is dat ik graag in de schemering fotografeer. Ik kan in omstandigheden met weinig licht uit de hand blijven fotograferen zonder statief met snellere film – of wanneer de camera in denkt dat hij snellere film heeft door de film snelheid op 1600 te zetten. Helaas kun je op veel point-and-shoots de film snelheid niet instellen, dus in dat geval moet je een ISO 1600 DX code sticker op de bus gebruiken.

Na het succes van mijn eerste rolletje, heb ik nog 2 rolletjes ISO 1600 geschoten om te zien of ik de magie kon herhalen. Nogmaals, de opnamen bliezen me weg met hun prachtige kleuren en relatieve gebrek aan korrel.

5 redenen om de CineStill 400D te verkiezen boven de Natura van Fujifilm

1) Beschikbaarheid

Sinds de stopzetting in 2017 raken de voorraden van Natura en Super 1600 langzaam op. Helaas is er steeds minder high-speed kleurennegatieffilm op de markt. Hoewel de voorraden van 400D krap zijn geweest terwijl CineStill bestellingen vervult, zal deze hopelijk tegen het einde van 2022 vlot op voorraad zijn.

2) Kosten

Sinds Natura uit productie is genomen, zijn de prijzen gestaag gestegen als gevolg van het slinkende aanbod. Rollen worden op eBay vaak verkocht voor meer dan $50USD, waardoor het een van de duurdere uit productie genomen films is, na misschien alleen Kodak’s kleuren infrarood films en Fujifilm’s pack film.

Ervan uitgaande dat CineStill 400D in voorraad heeft, is er echt geen concurrentie met de kosten, aangezien de film ongeveer $15 USD per rol kost (plus belasting en verzending). Zoveel betalen voor een rol negatieffilm zou een paar jaar geleden ondenkbaar zijn geweest, maar door de wereldwijde problemen met de aanvoerketen is dit het nieuwe normaal geworden voor filmmakers.

3) Versheid

400D is een verse film, Natura is een verouderende film. Kleurenfilms met hoge snelheid staan er niet om bekend goed te verouderen, dus hier is geen sprake van concurrentie.

4) Kleuren

Hoewel Natura bekend staat om zijn kleuren, ben ik weggeblazen door de rijke, levendige kleuren van 400D die 2 stops zijn geduwd. 400D gefotografeerd bij ISO 1600 ziet er fantastisch uit – veel rijker en levendiger dan Natura. Het enige waar ik nog niet van overtuigd ben is dat de 400D in staat is om Natura’s natuurlijk ogende huidtinten te evenaren.

5) Korrel

400D heeft een groot dynamisch bereik – hoewel het geen eigen ISO 1600 film is, ziet hij er fantastisch uit als hij 2 stops wordt geduwd. De foto’s die ik heb laten pushen zien er ongelooflijk uit – er is merkbaar minder korrel dan in mijn Natura-opnamen.

Hoe maak je CineStill 400D opnamen met 1600 ISO

1. Zorg dat je CineStill 400D in handen krijgt. Bezoek hun website of controleer de voorraad bij uw plaatselijke filmhandelaar.
2. Wie op middenformaat- of 35mm-camera’s met handmatige filmsnelheidskeuze fotografeert, stelt de filmsnelheid in op ISO1600.
3. Als u fotografeert met camera’s die alleen DX-codes herkennen, moet u de snelheid instellen op ISO 1600.
4. Schiet je film.
5. Vertel het lab dat de film 2 stops geduwd moet worden.

Is 400D de nieuwe Natura?

Het lijkt onwaarschijnlijk dat er binnenkort nog een 1600 snelheids kleurnegatieffilm op de markt zal komen, maar in de tussentijd kun je uitstekende resultaten krijgen met het gebruik van 400D. CineStill heeft mijn opnamen in de schemering en de vroege avond nieuw leven ingeblazen met hun nieuwe kleurennegatieffilm. Ik heb nog maar een paar rolletjes over van mijn eerste bestelling, dus net als veel andere fotografen zal ik binnenkort op zoek gaan naar nieuwe druppels van de film.

Ik ben ook van plan om nog een paar rolletjes op box speed te schieten – als je een paar schitterende foto’s wilt zien, kijk dan eens naar Lucy Lumen’s review van box speed 400D. Ik heb ook een rol 400D geschoten op ISO 3200 – de resultaten waren interessant en niet helemaal wat ik had verwacht. Zorg ervoor dat je je abonneert op Matt Loves Cameras YouTube-kanaal, want ik maak binnenkort een video over dat rolletje.