Ik probeerde pasgeboren fotografie en realiseerde me snel hoe moeilijk het is!


Ik heb in het verleden veel mooie foto’s van pasgeborenen gezien en toen ik onlangs voor het eerst vader werd, wilde ik graag een paar foto’s van mijn pasgeboren dochter laten maken. Helaas waren de fotografen die ik wilde gebruiken niet beschikbaar, dus ik dacht dat ik het zelf zou proberen. Het was een interessante ervaring.

In augustus 2022 werd ik voor het eerst vader, en zoals de meeste nieuwe vaders ben ik helemaal weg van mijn kleine dochtertje, Poppy genaamd, en breng ik heel wat tijd door met alleen maar naar haar te kijken. Als ouders zijn we er ons zeer van bewust dat ze niet voor altijd klein en schattig blijven, dus we hebben altijd die vroege momenten willen vastleggen om ons eraan te herinneren hoe klein ze ooit was. Er is een lokale newbornfotograaf die ik graag wilde gebruiken, maar helaas kwam onze dochter iets later dan verwacht en moest ze een paar dagen in het ziekenhuis blijven voordat ze naar huis kon. Ik ben blij te kunnen zeggen dat moeder en baby in uitstekende gezondheid zijn thuisgekomen. Helaas was de fotograaf die we hadden gepland niet langer beschikbaar tijdens die eerste paar weken, dus ik dacht dat ik het zelf maar moest proberen.

Bekijk de dagprijs

Hoe moeilijk kan het zijn?

Ik heb veel ervaring met portretfotografie, product- en voedselfotografie, ik heb draagbare studioverlichting. Hoe moeilijk kan het zijn? Heel moeilijk, dat zou blijken.

We hebben heel wat video’s online bekeken waarin ervaren fotografen pasgeboren baby’s voorzichtig poseerden, die dan zaten of lagen zoals gewenst terwijl de fotograaf zoveel foto’s nam als hij wilde zonder dat de baby terugdeinsde. Slechts één tutorial suggereerde dat er ongeveer 20 seconden tijd is om te fotograferen voordat de baby getroost moet worden. Gewapend met alle informatie die we nodig dachten te hebben, stelde ik de studiolampen op in onze slaapkamer en maakte een klein nestje met dekens en kussens om baby Poppy op te leggen. Tasha en ik hebben het geluk gehad dat we een baby hebben die niet veel schreeuwt of huilt, ze slaapt ook vrij goed voor een pasgeborene. Haar foto nemen zou super gemakkelijk zijn, nauwelijks een ongemak. Of dat dachten we toch.

Ondanks een zeer warme kamer, een comfortabel bed, een goed gevoede en slaperige baby, wilde Poppy niet gefotografeerd worden, en vond ze het helemaal niet leuk om geposeerd te worden. Ik kreeg onmiddellijk een nieuw respect voor pasgeboren fotografen, ze moeten wel een soort babyfluisteraars zijn om zulke mooie, kalme poses van pasgeboren baby’s te krijgen. De video’s online lieten het er zo gemakkelijk uitzien!

We waren van plan om wat klassieke opgekrulde, slaperige babyfoto’s te maken, maar deze poses kwamen er gewoon niet. Poppy bewoog en werd steeds onrustiger, dus stopten we, kalmeerden haar en probeerden het een beetje later opnieuw na nog een dutje en een grote voeding.

De tweede keer bleef Poppy kalm en zag er heel schattig uit voor sommige foto’s, maar ze hield er niet van om geposeerd te worden, dus eindigden we met enkele mooie foto’s van de poses die onze babydochter zelf koos, maar geen enkele van de poses die we wilden hebben.

Ik hou van deze foto’s, maar ze waren niet wat we wilden. Tasha had echt haar zinnen gezet op wat opgekropte foto’s van onze babydochter, liggend op haar buik, maar dat ging vandaag gewoon niet gebeuren. Ik begon na te denken over welke andere klassieke pasgeboren foto’s we thuis zouden kunnen maken zonder ons babymeisje te stressen?

Foto’s van papa en dochter

Ik heb altijd al van beelden gehouden van ouders en baby’s bijna in silhouet tegen een volledig uitvergrote achtergrond. Dit type foto was vrij gemakkelijk op te zetten, en ik kon Poppy gedurende de hele opname troosten. Ik stelde een octabox van 100 cm direct achter me op met een zilveren reflector van 120 cm naast de camera. De camera werd op een statief geplaatst ter hoogte van het midden van de octabox. Ik was begonnen met een 10-seconden zelfontspanner voor de sluiter, maar Poppy was onvoorspelbaar dus vroeg ik mijn partner om de sluiter voor mij in te drukken. Ik was blijer met deze foto’s dan met de vorige, maar ik had nog steeds niet de schattige gebundelde pasgeboren foto die ik wilde.

Verborgen Moeder Fotografie

Aangezien ik met vaderschapsverlof ben, ben ik een paar weken lang elke dag de hele dag thuis bij Tasha en onze dochter. Dit gaf ons nu veel bedenktijd over hoe we een newborn fotoshoot konden opzetten en de schattige beelden konden krijgen die we wilden. Poppy slaapt heel comfortabel op de borst van haar moeder in de super schattige opgekrulde positie die we wilden vastleggen, maar ze zal die positie nergens anders vasthouden.

Ik herinnerde me een artikel over verborgen moederfotografie in de Victoriaanse tijd. Familiefoto’s werden in de jaren 1800 steeds populairder, maar de belichtingstijd was naar huidige maatstaven nog vrij lang, wat een reden is voor de vele foto’s van mensen op stoelen die streng naar de camera kijken terwijl ze hun best doen om stil te blijven zitten tot de fotograaf zegt dat ze zich mogen ontspannen. Je kunt je voorstellen hoe moeilijk het is om baby’s en kinderen stil te krijgen voor de duur van een lange opname, dus vermomden moeders zich vaak om niet op de foto te komen, maar wel om de kinderen stil te kunnen houden voor de duur van de opname. Sommige van deze foto’s zijn gewoon komisch, met moeders die vermomd zijn als meubilair of zich verstoppen in gordijnen, hoe dwaas dit ook is, ze brachten me wel op een idee.

We gebruikten Tasha als kussen voor de baby met een deken over haar heen, en deden een moderne versie van verborgen moederfotografie om Poppy in positie en comfortabel te houden terwijl ik de foto’s nam. Ik was er vrij zeker van dat we de moeder in onze foto’s beter konden vermommen dan de moeders in Victoriaanse familieportretten. Tasha lag op ons bed, met een deken over haar heen, en Poppy bovenop de deken. Zolang Tasha onder de deken bleef en ik de hoeken in ogenschouw nam van waaruit ik kon fotograferen, zou dit wel eens kunnen werken.

Gebruikmakend van een enkele octabox achter moeder en baby met een tweede licht gericht op het plafond voor wat gekaatst invullicht, poseerden we zorgvuldig ons onderwerp en probeerden haar zo kalm en comfortabel mogelijk te houden. Tasha was in staat om Poppy veel knuffels te geven tijdens de shoot en kleine aanpassingen te maken om onze baby te poseren en hen beiden comfortabel te houden.

Eindelijk hadden we de schattige pasgeboren foto’s die we oorspronkelijk wilden vastleggen. Poppy bleef de hele tijd gelukkig, ze deed zelfs een klein dutje tijdens de shoot.

Ik had nooit gedacht dat ik een plaats zou vinden voor technieken die meer dan 100 jaar geleden gebruikt werden toen ik probeerde foto’s te maken van mijn eigen pasgeboren baby. Tasha was heel blij met de foto’s, we zijn allebei blij dat we foto’s hebben kunnen maken van onze dochter in die kostbare eerste paar weken. En wat voor trotse vader zou ik zijn als ik niet een paar van deze foto’s met jullie zou delen?

Ben ik blij met de foto’s?

Ik ben blij dat ik een aantal schattige foto’s van mijn pasgeboren babydochter in haar eerste weken heb vastgelegd, ik ben blij dat ik de poses heb vastgelegd die mijn partner echt wilde dat we zouden krijgen. De beelden die we hebben zijn puur voor familiealbums en waarschijnlijk wat Instagram flexing, en voor die doeleinden, deze beelden zijn perfect prima. We hadden niet de rekwisieten, de ervaring, of de opstelling van een professionele newbornstudio, maar deze zijn beter dan foto’s van onze baby die met een telefoon zijn genomen en ze hebben ons niets anders gekost dan onze tijd.

Het doet me het werk van professionele newbornfotografen nog meer waarderen, sommige van de foto’s die we hebben gezien zijn gewoonweg prachtig, zeker als je bedenkt hoe moeilijk het is om een pasgeborene te laten poseren voor de camera. Mijn newborn foto’s zijn bij lange na niet van het niveau van full-time professionele newborn fotografen, maar we hebben er veel plezier aan beleefd.

Heb jij al eens pasgeboren fotografie geprobeerd? Hoe is het je bevallen? Heb je ooit met succes zoiets als verborgen moederfotografie geprobeerd? Laat het me weten in de commentaren.