Ik geloofde de hype niet totdat ik AI ruisonderdrukking zelf uitprobeerde.


Als landschapsfotograaf heb ik gewoonlijk niet veel te maken met ruis in mijn foto’s, tenzij ik nachtscènes fotografeer. Toen ik tijdens mijn verblijf in Alaska meer wilde dieren begon te fotograferen, besloot ik het eens te proberen en ik was absoluut weggeblazen door de resultaten. Als nieuweling in de natuurfotografie, waarbij je fotografeert in precies de tegenovergestelde stijl als bij landschapsfotografie, viel er veel te leren. Een van die lessen was dat ik mijn ISO moet opdrijven tot een zenuwslopend niveau, althans volgens mijn normen die meestal inhouden dat ik nooit boven ISO 400 ga. Na een paar opnamen rond ISO 5.000 en daarna tot ISO 12.800, vond ik dat het tijd werd om een van de vele software-opties waarvoor ik voortdurend reclame krijg, uit te proberen om te zien of ze ook maar in de buurt kwamen van wat ze aangaven.

In dit artikel en deze video zal ik ON1 NoNoise AI gebruiken, maar ik stel voor dat je alle beschikbare opties uitprobeert om uit te zoeken wat voor jou de beste resultaten oplevert. Velen van hen hebben gratis proeven en u kunt ze op uw gemak testen.

Ruisonderdrukking nachtlandschap

Eerder probeerde ik de ruis te verminderen in een paar nachtlandschappen die ik in de loop der jaren had genomen en ik had gemengde resultaten. Soms gaf het me fatsoenlijke resultaten en andere keren deed het helemaal niet veel. Ik heb onlangs een nachtopname die ik in Oregon had gemaakt door ON1’s NoNoise AI gehaald met goede resultaten. Het maakt niet uit welke software je gebruikt, ze suggereren meestal dat je je foto’s door het programma verwerkt als ruwe bestanden, in plaats van nadat je ze bewerkt hebt. Ik had deze foto al afgewerkt met een 20-sterren Milkyway gemengd met een belichting van 3 minuten voor de voorgrond, dus ik leverde niet het best mogelijke bestand aan het programma, maar het deed het nog steeds geweldig.

Bekijk de dagprijs

Hierboven is een close-up van de foto’s voor en na de ruisonderdrukking. Het duidelijke verschil is de hoeveelheid ruis die uit de donkere gebieden is verwijderd, maar wat belangrijk is om op te letten, is het detail dat in die gebieden is teruggebracht. Merk ook op hoe mooi het water eruit ziet zonder het etherische gevoel van die drie minuten belichting te verminderen. Als dit afvlakken te veel voor je is, kun je altijd de toegepaste hoeveelheden aanpassen of specifiek te werk gaan en bepaalde gebieden wegmaskeren.

Hier is de uiteindelijke volledige afbeelding voor en na, hou in gedachten dat het sterrengebied in beide afbeeldingen gestapeld was, wat betekent dat er niet veel ruis te verwijderen is. Wat mooi was, is dat de bewerking de details in de melkweg- en sterrengebieden niet heeft verwijderd. Over het geheel genomen was ik erg blij met de resultaten, maar ik was niet weggeblazen… Totdat ik een paar wildfoto’s begon te bewerken die ik had genomen.

Mind Blown

In tegenstelling tot de vorige foto heb ik voor deze foto’s eerst ON1’s NoNoise AI gebruikt en daarna mijn bewerkingen. Dit zou de beste resultaten moeten opleveren in plaats van het omgekeerde te doen.

De bovenstaande foto werd genomen bij ISO 12.800 en hoewel de niet bijgesneden versie nog goed zou zijn geweest voor online gebruik, werd de ruis van de Canon R5 veel duidelijker zodra ik de foto bijsnoeide op de adelaar. Toen ik probeerde de foto met de software te bewerken, was ik letterlijk omver geblazen. Niet alleen werd de ruis zeer goed verminderd, maar ook werden de details op subtiele maar realistische wijze toegevoegd en verbeterd. Let eens op de definitie van de veren van de adelaar in de hele foto, zowel de bruine als de witte. Voor mijn oog verminderde het niet alleen de korrelige ruistextuur, het gaf ook een glans-achtige textuur terug aan de veren die er eerder niet was. Merk ook op hoe het water de definitie van de rimpelingen behoudt, zonder details te verwijderen en zonder ruis.

Ik nam deze foto een paar weken eerder en postte hem op Instagram zonder enige ruisonderdrukking toe te voegen buiten de geïntegreerde ruisonderdrukking van Lightroom. Zelfs bij kleine resoluties merkte ik de ruis op, met name in de wazige boomgebieden, en in wezen schreef ik deze foto af als onbruikbaar vanwege die ruis. Hoewel de foto is gemaakt met ISO 5000, moest ik heel wat schaduwdetails herstellen en over het algemeen waren die onscherpe gebieden storend ruisig.

Bij bijna 100% uitsnede wordt het duidelijk hoe ongelooflijk de resultaten zijn en voor mij voelt dit als magie. De veren, de snavel, de onscherpe delen – alles op de foto ziet er beter uit na bewerking door de software. Kijk vooral naar de onscherpe bladeren voor de adelaar en hoe het overgangsgebied van die wazige bladeren naar de veren van de adelaar veel groen bevat, zoals je zou verwachten van wazige bladeren. Kijk vervolgens naar de versie met ruisonderdrukking en zie hoe de essentie van die onscherpe groene delen behouden is gebleven, terwijl de ruis toch correct is verminderd. Gewoonlijk komt ruis door als groene of rode korrelige textuur en het feit dat het onderscheid kan maken tussen de ruis en de werkelijke details in het beeld is verbazingwekkend.

Als uw resultaten niet zo aangenaam zijn, stel ik voor om de hoeveelheid bewerking die u op uw foto toepast aan te passen. De waarheid is dat ik denk dat ik geen enkele instelling heb veranderd op de meeste van deze foto’s. Meer voorbeelden vind je in de video in dit artikel.

Conclusie

Jaren geleden, toen ik software als deze probeerde, gaf het altijd zeer gemengde resultaten en verpestte het uiteindelijk delen van het beeld, zoals de overgangen van takken naar achtergrond. Sinds de toevoeging van op leren gebaseerde berekeningen, het AI-gedeelte van alle recente softwarepakketten, zijn de resultaten verbluffend krachtig geworden. Met name wanneer het gaat om wilde dieren. Wanneer de software kan detecteren welk type object, in dit geval een vogel, zich in het beeld bevindt. Het doet zelfs nog beter werk bij het verbeteren van de gebieden van het beeld na het verwijderen van de ruis.

De resultaten van de nachtscène zijn goed, maar het wordt beperkt door het raden naar en evalueren van elk object en detail in het beeld. Over het geheel genomen ben ik zeer tevreden met de resultaten en het betekent dat ik zo’n foto veel groter kan afdrukken dan voorheen, maar waar ON1’s NoNoise AI echt uitblinkt is bij hoge ISO-fotografie van wilde dieren. Ik heb ook wisselend succes gehad, afhankelijk van het dier op de foto en het hangt echt af van de helderheid van de oorspronkelijke foto.

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met ruisonderdrukkingssoftware op basis van AI. Deel een aantal van uw voor-en-na foto’s in de reacties hieronder, want ik zou graag zien hoe ver u kunt gaan met deze technologie. In een toekomstig artikel zal ik ingaan op AI verscherping en hoe belangrijk dat kan zijn voor landschappen, dus hou dat in de gaten.