Ik bespaarde $250 door mijn eigen DIY contrast filterhouder te maken voor de Omega B66 vergroter.


Heb je ooit een herhaald ongemak gehad waardoor je uiteindelijk tegen jezelf zei “oké, ik ben klaar met deze rotzooi”? Nou, dat is precies het gevoel dat ik had bij het gebruik van contrastfilters op mijn vergroter. Telkens als ik een contrastfilter wilde gebruiken, moest ik het tijdens het afdrukken met plakband op zijn plaats houden.

Het ontwerp van sommige Omega vergroters vereist een verwijderbare “houder” die de filters onder de lens houdt. Na wat zoeken online, vond ik dat B&H Photo een vervangende filterhouder voor B serie vergroters verkoopt voor de lage prijs van 269 dollar. Zelfs gebruikt zijn die dingen duur. Op eBay stonden er een paar die voor ongeveer 79 dollar werden verkocht. Omdat ik mijn zuurverdiende geld niet wilde uitgeven voor zo’n frivole aankoop had ik nog maar één andere optie: er zelf een maken.

Bekijk de dagprijs

Hoe maak je je eigen

Er zijn maar een paar materialen en gereedschappen nodig om je eigen filterhouder te maken. Een stuk plaatstaal, een 2-1/8″ gatenzaag, een 3/16″ boor en een blikschaar. De enige aankoop die ik uiteindelijk nodig had was een stuk .22 gauge 6″x18″ aluminium dat ik vond bij Home Depot voor $12.

Download hier mijn PDF sjabloon dat je gratis mag gebruiken.

Advertenties

Print het uit, en gebruik doorzichtig verpakkingstape om de uitgeknipte gedrukte vorm direct op het plaatwerk aan te brengen als leidraad.

Een snelle tip over hoe de bochten met de hand te maken zonder een rem (een gereedschap dat metaal buigt) – neem het onderdeel dat je wilt buigen en leg het op de rand van een tafel met een rechte, vlakke rand. Houd het onderdeel dat je wilt buigen aan de rand vast met een ander hard en recht voorwerp erop geplaatst, in lijn met de tafelrand, zoals dit…

Terwijl je het metaal stevig tegen de tafel houdt, buig je het metaal langzaam in de gewenste richting.

Een verklaring

Deze methode van DIY filterhouder werkte perfect voor mijn B66 en lijkt ook te werken voor andere Omega B en D serie vergroters zoals de B5, B6, B7, of B8 units. Ik heb deze andere vergroters echter niet in mijn bezit en ook niet gebruikt, dus het is mogelijk dat dit voor deze modellen wel of niet werkt. In het ergste geval moet u sommige afmetingen aanpassen. De afmetingen van de lade zijn afgestemd op mijn set Beseler 2,5″ contrastfilters. Als u grotere filters hebt, zoals de Ilford 3″ set, moet u daar misschien ook aanpassingen voor doen.

Voor de zeer weinigen die dit artikel en sjabloon nuttig vonden, hoop ik dat het voor jou werkt! Laat me weten in de commentaren als je suggesties hebt, of als je zelf een sjabloon hebt gemaakt en hoe je het moest aanpassen.

Over de auteur

Chris Kuhn is fotograaf en videomaker op het YouTube kanaal Film is meer fun waar hij zijn vele filmgerelateerde experimenten documenteert. Meer werk van Chris is te vinden op zijn website, YouTube, Facebook en Instagram. Dit artikel werd ook hier gepubliceerd en met toestemming gedeeld.