Hoe maak je een kristallen bol met Photoshop


Kristallen bollen hebben allerlei krachten – de toekomst voorspellen, spreuken uitspreken en verborgen tovenaars bekijken. Elke mysticus heeft er een nodig. Hoewel ze in het echt heel zeldzaam zijn, zijn ze gemakkelijk te maken in Photoshop.

Een gloeiende witte bal

Mijn kristallen bol is stralend wit. Hij gloeit en heeft lichtstralen die de ruimte in schieten. Maar kristallen bollen zijn niet in de ruimte. Ze worden gevonden in de handen van machtige tovenaars.

Een gloeiende kristallen bol met stralen die er uit schieten zweeft in de sterrenloze ruimte.

De foto hieronder is van Aria die boven de vloer zweeft. Ik vroeg haar om te doen alsof ze een voetbal vasthield. Met mijn toverstaf genaamd Photoshop, zal ik je laten zien hoe je deze talisman in de juiste handen legt.

Een vrouw in een zigeuneroutfit doet alsof ze een onzichtbare voetbal vasthoudt.
Lees hoe je een onderwerp kunt laten zweven in Hoe laat ik een onderwerp zweven met Photoshop

Een digitale kristallen bol maken

Ik heb haar handen als leidraad gebruikt om de magische bol te maken. Op een nieuwe laag met het label White Ball heb ik met het Elliptical Marquee gereedschap een cirkelvormige selectie gemaakt.

Ik begon de bal te tekenen door de cursor zo dicht mogelijk bij het midden van haar handen te plaatsen. Ik hield de Shift toets om van de ellips een cirkel te maken en voegde de Optie (Win: Alt) toets om het te laten tekenen vanuit het centrum van de cursor. Terwijl ik de cirkel tekende met de Shift + Optie (Win: Alt) toetsen gebruikte ik mijn duim om de spatiebalk in te drukken. Hiermee kon ik de selectie verslepen zolang de spatiebalk ingedrukt was. Als ik hem losliet kon de cursor van grootte veranderen.

Bekijk de dagprijs

Ik plaatste de cirkelvormige selectie zorgvuldig zodat hij overeenkwam met haar vingers. Ik wist dat het er in het begin een paar zou bedekken.

Een close-up van de cirkelvormige selectie in haar handen.
Deze selectie zal de kristallen bol worden.

Vul met wit

De nieuwe laag White Ball wordt gevuld met wit. De laag is gemarkeerd in de lagenstapel. Ik tikte op de D toets om de standaardkleuren in te stellen – de voorgrondkleur is zwart, de achtergrondkleur is wit. Ik kies de Bewerk menu > Vullen, en zet Inhoud op achtergrondkleur (wit). Ik klikte op OK.

Tip: Ga naar het Vullen dialoogvenster vanaf het toetsenbord met Shift + F5 of typ gewoon Command + Delete (Win: Ctrl + Backspace). De Optie (Win: Alt) toets zal vullen met de voorgrond kleur. De bal verbergt haar vingers. Die oplossing komt later.

De cirkelvormige selectie is gevuld met wit op de laag White Ball
De laag White Ball gevuld met wit

Dan, kies ik Select > Deselect.

Bouw de gloed

Kristallen bollen, althans de magische, hebben een innerlijke gloed die eromheen glinstert. Dat is het volgende deel. Ik dupliceer de laag White Ball. Ik kan White Ball naar het nieuwe laag icoon slepen onderaan in het Lagen paneel. Het is net links van het prullenbak icoon. Optie (Win: Alt) naar boven slepen zal de laag ook dupliceren. Mijn favoriete manier is om te typen Command + J (Win: Ctrl + J). Dat is wat ik deed.

Hernoem de laag White Ball copy in First Glow door te dubbelklikken op het label. Het is een goede gewoonte om de lagen een naam te geven, zodat het gemakkelijker te begrijpen is wat je hebt gedaan als je een Photoshop bestand opnieuw bekijkt.

Ik ging naar het Filter menu en selecteerde Vervagen > Gaussiaanse Vervaging. Ik hield de cursor van het voorbeeldvierkant boven een rand van de bal om te zien hoe het eruit zou zien als ik de Radius-schuifregelaar naar 30,3 bewoog. Dit is geen formule. Ik deed het op gevoel. Wanneer je je gloeiende kristal maakt, zal je straal anders zijn.

Het vervagen van de laag First Glow boven de White Ball laag voegt een gloed toe
Gaussiaanse Vervaging creëert een gloed.

De gloed is een beetje zwak. Ik heb het meer uitgesproken gemaakt door de eerste gloed te dupliceren. Ik typte Command + J (Win: Ctrl + J) om het te doen. Eén keer leek niet “glowy” genoeg, dus maakte ik nog een kopie. Dat leek me precies goed.

Door de Eerste Gloedlaag te dupliceren wordt het gloedeffect versterkt.
Twee kopieën van First Glow maakt de gloed ongeveer goed.

Finger fix

De gloeiende bal ziet er geweldig uit, maar haar vingers zien eruit alsof ze geamputeerd zijn. I Commando (Win: Ctrl) op de White Ball laag geklikt om de cirkelvormige selectie terug te halen. Vervolgens heb ik de achtergrondlaag gemarkeerd door erop te klikken en van de selectie een nieuwe laag te maken door te typen Command + J (Win: Ctrl + J). Ik heb het omgedoopt tot Vingers.

Vervolgens heb ik de drie gloeilagen verborgen door op hun oog icoontjes te klikken. Vervolgens heb ik de laag Vingers boven de laag Witte Bal gesleept en de laagdekking verlaagd tot 50%. Wanneer het verplaatsingsgereedschap (V) actief is, tik je op een getal om dat in te stellen als de laagdekking. 2 = 20%, 5 = 50%, enz.

De Vingers laag op 50% staat net boven de Witte Bal laag.
De laag van de witte bal met de laag van de vingers op 50%.

Ik heb een nieuw laagmasker gemaakt op de Vingers laag. Daarna heb ik het penseelgereedschap gepakt (Shift + B) en de kleuren op wit over zwart gezet (D) en daarna omgewisseld (X) zodat zwart over wit komt. Ik heb voorzichtig rond de vingers geschilderd en er daarbij op gelet dat ik binnen de omtrek van de witte bal bleef.

Door zwart te schilderen op het laagmasker blijven alleen de vingers over die zich natuurlijk voor de kristallen bol zouden bevinden.
Het laagmasker toont alleen haar vingers die de voorkant van de kristallen bol zouden vasthouden

Ik zette de laag Vingers terug op 100% dekking. Tenslotte heb ik de drie oogiconen van de gloeilagen aangeklikt. Haar vingers zijn erg vaag door de gloeilagen erboven. Als ik ze duidelijker wil hebben, kan ik één of twee van de gloeilagen onder de laag Vingers schuiven.

Het tonen van de gloeilagen verduistert haar vingers.
De drie gloeilagen zijn zichtbaar.

Sterrensprongen

Aria’s kristal heeft veel kracht, zoals te zien is aan de gloed. Het heeft zoveel energie dat als ze ermee werkt, er lichtuitbarstingen uit vliegen.

Ik heb de gloeilagen weer verborgen, en toen met de Vingers laag gemarkeerd heb ik een nieuwe laag gemaakt met de naam Sterrensprong. Ik heb wit als voorgrondkleur gekozen. Daarna heb ik het gereedschap Lijn geselecteerd (Shift + W) en ingesteld op Pixels, Modus: Normaal Ondoorzichtigheid: 100% en Gewicht: 15 pixels. Ik hield de Shift-toets ingedrukt en trok een lijn door de bal. Ik ging naar Filter > Vervagen > Gaussiaanse Vervaging en koos zeven pixels en klikte op OK. Vervolgens ging ik terug naar Filters en Vervagen. Deze keer koos ik Bewegingsonscherpte. Ik stelde de hoek in op 0º en de afstand op 1.031 pixels.

De horizontale sterrensprong.
De lijn, wazig en bewegingsonscherpte vormt een sterrevlek.

Ik wilde de Sterrensprong onder een hoek zetten. De laag is geselecteerd dus ik ging naar Bewerken > Vrij transformeren. Ik heb de cursor verplaatst tot het een gebogen dubbele pijl werd en de sterrensprong gedraaid tot ongeveer -24º. Het ankerpunt (dat eruit ziet als een plusteken) toont het centrum van de sterrensprong. Ik klikte op de sterrevel zelf binnen het transformerende begrenzende vak en centreerde het ankerpunt in de kristallen bol. Ik klikte op de Commit vinkje in de Opties balk (return doet dit vanaf het toetsenbord).

In de laatste stap heb ik de starburst laag gedupliceerd met Command + J (Win: Ctrl + J), dan geselecteerd vrije transformatie. Ik klikte met de rechtermuisknop binnen de transform bounding box en koos flip horizontal.

Twee sterrensprongen schijnen uit de magisch krachtige kristallen bol die Aria vasthoudt.
Free Transform kan de hoek van elke sterrensprong veranderen. Ze kunnen helderder worden door hun lagen te dupliceren.

Ik heb de oogpictogrammen van de gloeilagen aangezet om de kristallen bol af te maken die Aria vasthoudt in de openingsfoto van dit artikel.