Hoe ik de foto kreeg: Werken met gels


De laatste tijd heb ik zoveel plezier beleefd aan het maken van portretten met gekleurde gels. Het maakt echt niet uit of je flitsers, flitsers of continu lampen gebruikt, gels kunnen een totaal nieuw element aan je werk toevoegen. Ik heb precies in elkaar gezet hoe ik de opname van een model heb gemaakt met behulp van twee LED lichtpanelen en het werken met gels.

Een van de uiteindelijke opnamen met blauw/gele gels.

De scène in scène zetten

Ik heb een zwarte achtergrond gebruikt (geschilderd canvas); je zou ook doek of naadloos papier kunnen gebruiken. Ik heb twee Neewer LED lichtpanelen gebruikt – één aan elke kant van het model – en gespeeld met verschillende gekleurde gels; rood/rood, rood/groen, blauw/geel en roze/geel combinaties. Mijn favoriet zijn toch wel de rood/rood en blauw/geel combinaties.

De scène in scène zetten

Camera & lichtinstellingen

Dit betekent niet dat exact dezelfde instelling ook voor jou zal werken, maar het kan je een goed beginpunt geven. Wij hadden de lichten volledig opgestoken (het was echt donker in die ruimte) en het vereiste ook het draaien van de ISO omhoog om de opname te krijgen, maar totaal de moeite waard het.

Ik schoot met mijn Sony a7R III en mijn Tamron 28-75mm lens in manuele modus, met instellingen van f/2.8, ISO 640 en 1/125s. Mijn witbalans was ingesteld op Auto, met spotmeting aan. Mijn brandpuntsafstand was 28mm.

Mijn lampen zijn handmatig en stonden op de helderste stand voor blauw, het geel had ik zachter gezet. De gels zijn plastic cellofaanplaten die voor de LED-panelen worden geschoven. Aangezien de lampen niet heet worden, was er geen risico dat ze de gels zouden smelten.

Bekijk de dagprijs

  • Camera mode: Handmatig
  • Blootstelling: f/2.8, ISO 640, 1/125s
  • Witbalans: Auto
  • Meting: Spotmeting
  • Brandpuntsafstand: 28mm

Post-processing

Ik heb de opnamen bewerkt in Adobe Photoshop, omdat er nog wat op te ruimen viel in de achtergrond. Ik heb ook een rood/groen (of bijpassende gel kleur) gradient vulling toegevoegd en een Color Lookup Table (ik vind de TealOrangePlusContrast LUT erg goed). Tenslotte heb ik nog een textuur aan de achtergrond toegevoegd.

werken met gels
Photoshop bewerken

Model: Bijl; Haar en make-up: Em Mrietta