Hoe deze professionele fotografen hun eerste betaalde bruiloft kregen


Zoek op het web: honderden video’s leren je hoe je meer boekingen kunt krijgen en hoe je je marketinginspanningen kunt verbeteren. Maar hoe krijg je je allereerste boeking? Ik vroeg een paar professionele fotografen om hun verhaal te vertellen.

Voordat we beginnen, wil ik eerst mijn reden voor deze vraag met jullie delen. In juli ontmoette ik op een evenement in Engeland een jonge fotograaf, een Yorkshire-man genaamd Steve. We hebben gepraat en hij deelde zijn wens om professioneel bruidsfotograaf te worden. Mijn eerste gedachte was om hem mee te laten gaan naar een paar bruiloften, zodat hij zijn portfolio kon opbouwen en een indruk kon krijgen van wat bruiloften inhouden. Hij heeft nu een paar bruiloften als mijn schaduw gefotografeerd, en een paar dagen geleden kwam hij naar me toe met de miljoen dollar vraag: hoe krijg ik mijn eerste bruidsjob?

Bekijk de dagprijs

Mijn Eerste Bruiloften

Aan mijn gezicht te zien, zou iedereen denken dat hij net vroeg wat de zin van het leven is. Het is lang geleden dat ik mijn eerste boeking binnenhaalde, en ik weet niet of dezelfde reeks gebeurtenissen zich voor hem kan herhalen. Ik leefde mijn leven in de commerciële fotografie, fotograferen wat ik kon. Hotel interieurs? Ja. Headshots? De hele dag. Restaurant menu’s? Ik doe mee. Bruiloften waren echter niet voor mij. Bruiloften waren voor mensen die het niet konden halen. Dit is een gevoel waar ik later spijt van zou krijgen.

Ik was bevriend met een bruidsfotograaf die vaak vroeg of ik met hem een bruiloft wilde fotograferen. Het antwoord was altijd een duidelijk “nee.”

Toen heb ik toegegeven.

Ik ging met hem naar een bruiloft om te zien waar het allemaal om ging. Onze stijlen waren erg verschillend. Ik ben een openhartige bruidsfotograaf, en zijn werk was veel meer gestructureerd en traditioneel. Hoe dan ook, ik had een geweldige dag. Ik besloot dat bruiloften iets voor mij waren, en ik ging nog een paar keer met hem mee.

Om persoonlijke redenen, besloot hij zijn camera’s op te hangen en te stoppen. Daardoor kwamen sommige klanten zonder fotograaf te zitten, dus gaf hij een paar van de goedkopere door aan mij. Dat is de korte versie van het verhaal. Ik had plotseling een agenda met enkele betalende klanten en een blanco canvas waarop ik het bedrijf kon bouwen dat ik vandaag run.

Hoe andere fotografen hun eerste betaalde bruiloft binnenhaalden

Deze vraag zette me aan het denken. Elke bruidsfotograaf heeft wel een ander verhaal over hoe ze aan hun eerste opdracht zijn gekomen. Ik ben naar sommigen gaan luisteren, in de hoop Steve zo goed mogelijk advies te geven.

Wat ik ontdekte was niet alleen goed advies. Het was ook vernederend voor mij. Er zijn fotografen waar ik naar opkijk als rolmodel of mentor, en ik vond het geweldig om over hun begin in dit werk te horen.

Kevin Mullins

Kevin is een fotograaf die de documentaire huwelijksfotografie in het Verenigd Koninkrijk belichaamt. Hij is nu een goede vriend en zijn lessen hebben mijn carrière door de jaren heen aanzienlijk beïnvloed. Zijn eerste betaalde bruiloft laat zien hoe een schoonmoeder soms behulpzaam kan zijn, ook al geven we dat niet graag toe. Hij liet een vriendin van zijn schoonmoeder foto’s zien van een aantal duiven (die hij had genomen). Zij vroeg of hij foto’s wilde maken op de bruiloft van haar dochter. Hij verdiende bijna een driecijferig bedrag.

Paul Tansley

Paul werkte als een gerespecteerd modefotograaf, maar merkte dat het werk terugliep door de sluiting van tijdschriften en door veranderingen in zijn klantenbestand en zijn personeel. Hij vertelt me dat een verandering van pad nodig was, en het was of bruiloften of kinderen. Bruiloften wonnen!

Hij voegde een badge toe aan de website van zijn vrouw, die huwelijksuitnodigingen maakte, waarin hij reclame maakte voor zijn fotografie. Hij vertelt me dat hij uiteindelijk een aanvraag kreeg voor een hotel in Londen waar hij voor modejobs had gefotografeerd. Hij kende het goed! Geweldig resultaat. Pauls vrouw, Carol, had als art director bij een bruidsmagazine gewerkt. Gezamenlijk wisten ze dat een reportagestijl voorop stond in de manier waarop ze zouden fotograferen. Ze fotografeerden de bruiloft samen en hebben sinds 2008 voor elke bruiloft op deze manier gewerkt.

Dit laat mij zien dat zelfs reeds gevestigde fotografen een startpunt nodig hebben bij bruiloften. Paul was een zeer ervaren modefotograaf, en zijn vrouw werkte in de branche. Toch werd deze eerste opdracht binnengehaald zonder foto’s van een trouwportfolio en verdiende Paul een fractie van wat hij vandaag rekent.

Kieran Bellis

Kieran en ik zijn rond dezelfde tijd begonnen met huwelijksfotografie en hebben veel ervaringen gedeeld, maar ik had geen idee hoe hij aan zijn eerste betaalde bruiloft was gekomen. Het bleek dat Facebook zijn vriend was. Hij zat in een lokale bruiloftsgroep en een bruid was door haar fotograaf in de steek gelaten. Hij had al eerder een bruiloft gefotografeerd (gratis) en had zijn naam naar voren geschoven.

Hij kreeg de baan, en de rest is geschiedenis!

Taylor Jackson

Taylor Jackson is een bruidsfotograaf en opvoeder (ik zou zelfs zeggen influencer) gevestigd in Canada. Zijn eerste bruiloft kwam er toen hij een druk muziekfotograaf was, die ongeveer 100-200 concerten per jaar fotografeerde in de hoogtijdagen van MySpace (2004-ish).

Hij zegt: “Een stel dat ik ontmoette in de fotopit bij een Dashboard Confessional concert ging trouwen. Ze wilden een trouwfotograaf die foto’s zou maken die meer leken op een promofoto van een band of een live concert in plaats van een traditionele trouwfotograaf. Ik had op dat moment al een jaar geprobeerd om in de trouwfotografie te komen, zonder succes. Zij wisten dit niet. De vraag was volkomen willekeurig en paste perfect bij waar ik op dat moment met mijn carrière naartoe wilde.”

Taylor voegt eraan toe dat zijn verhaal gaat over de wereld in gaan met een camera, op plekken waar je ideale koppels rondhangen. Als je documenteert wat zij belangrijk vinden, krijg je een band door gedeelde interesses.

Marie Lloyd

Geluk en mensen die we kennen spelen vaak een grote rol bij het vinden van onze eerste huwelijken. Dat geldt niet voor Marie, een bruidsfotografe uit Wales. Zij was slim en gelukkig genoeg om in haar begintijd met de SEO-trein naar succes te rijden. Ze vertelt me: “In 2009 betaalde ik een professionele ontwerper om mijn website op te zetten. In die tijd, als je een fatsoenlijke H1-tag had, kwam je bovenaan in Google te staan. Ik heb er 16 opgenomen in mijn eerste jaar. Ze vonden me allemaal via Google”.

Frances Foster

Weer zo’n simpel geval van op het juiste moment op de juiste plaats zijn. Frances vertelde me dat ze een paar foto’s van een familiebruiloft op haar persoonlijke Facebook-pagina had gezet. Een vriendin zag ze en vroeg Frances om haar bruiloft te fotograferen. Ze voegt eraan toe: “Ik wist op dat moment niet eens dat ik bruidsfotograaf zou worden. Het universum wist wat ik wilde voordat ik het wist”.

Gavin Alexander

Gavin vertelde me lang geleden dit verhaal, waaruit blijkt dat soms de dingen die absoluut niet mogen werken, dat wel kunnen! Hij schoot wat foto’s met een consumentencamera en een kitlens. Trouwfoto’s, vraagt u? Nee, foto’s van zijn honden op het strand. Hij nam deze foto’s mee naar een lokale bruiloftsbeurs en slaagde erin een aantal boekingen binnen te halen. Ik denk dat Gavin’s persoonlijkheid hier wel iets mee te maken zal hebben. Hij heeft een sprankelend karakter, en als klanten een leuke vent op hun bruiloft willen, dan kan Gavin dat, zelfs met foto’s van honden!

Nog wat korte verhalen

Ik heb veel verhalen gekregen van fantastische fotografen over hoe ze begonnen zijn met hun eerste betaalde bruiloft. Ik kan ze echter niet allemaal vertellen! Misschien schrijf ik ooit nog eens een tweede deel van dit artikel.

De Britse trouwfotograaf Andy Gaines reageerde op een Gumtree advertentie op zoek naar een goedkope fotograaf en kreeg de opdracht.

Guy Collier woonde de bruiloft van een buurman bij als gast met zijn camera. De bruid verkoos zijn foto’s boven die van de ingehuurde professionals en liet ze op haar werkplek zien. Haar collega huurde Guy vervolgens in om haar bruiloft te fotograferen.

Rahul Khona had een vriend van de familie die een fotograaf nodig had. Na zes maanden van second-shooting, ontmoette hij hen met een voorbeeld album en landde de baan.

Chris Giles maakte een website van één pagina die volledig was gebaseerd op het feit dat hij een goedkope bruidsfotograaf in zijn regio was. De website legde letterlijk uit dat hij mooi materiaal had, maar geen ervaring. Dit was 13 jaar geleden, en hij zegt dat er niet veel veranderd is. Ik ben het daar niet mee eens!

Dave Scholes vertelde me: “Ik werkte bij een familieportretstudio, en een paar oude schoolvrienden kwamen voor een fotoshoot en vonden de foto’s mooi. Later vroegen ze of ik hun bruiloft wilde fotograferen. Ik gaf het geld uit aan een flitser en een lensdop ter vervanging van de sok die ik tot dan toe gebruikte!”

Chelsea Cannar werkte als een stationaire ontwerper voor bruiloften en had wat second-shooting gedaan. Ze nodigde een bestaande klant uit om haar fotografiewerk te bekijken, en zij werden haar eerste betalende klant voor fotografie.

Wat kunnen we leren van deze fotografen?

En zo komen we bij de dingen die we kunnen onthouden. Een nederig begin is het belangrijkste patroon dat ik heb opgepikt. Bijna al deze fotografen accepteerden weinig geld om een carrière op te bouwen. Velen hadden op dat moment een andere baan of hadden nog nooit geld verdiend met fotograferen. Maar allemaal hebben ze zich vanaf die eerste bruiloft doorgezet en zijn ze doorgegroeid tot fulltime professionele trouwfotografen.

Bijna iedereen die dit leest zal zijn eigen mening hebben over hoe we geld zouden moeten verdienen met fotograferen, meningen over welke wegen we zouden moeten bewandelen en meningen over hoeveel we zouden moeten vragen.

Maar ik zou willen benadrukken, zoals uit deze verhalen blijkt, dat er geen juiste manier is om je eerste boeking te krijgen. Veel van de verhalen lijken alsof de fotograaf alleen maar geluk heeft gehad, maar als ik dieper kijk, zie ik dat zij dat geluk hebben gemaakt. Ze plaatsten zichzelf waar nodig om de juiste mensen te ontmoeten. Ze vertelden mensen wat ze wilden bereiken, en potentiële klanten geloofden uiteindelijk in hen.

En dus, na het beluisteren van deze voorbeelden, kan ik terug naar Steve gaan met een meer zelfverzekerd antwoord. Als je probeert je eerste betaalde bruiloft te boeken, moeten mensen je doelen weten. Je moet jezelf zichtbaar maken voor de mensen die je willen boeken. Dat kan online zijn in een Facebook-groep voor budget wedding planning of iedereen in de sportschool vertellen wat je ambities zijn. Mensen zullen praten, ze zullen andere mensen kennen. Uiteindelijk zal een klant in je geloven en je een lijntje geven om vast te houden. Veel succes!