Het 500 Frank Lloyd Wright Project met Andrew Pielage


Onlangs heb ik een fotografieworkshop bijgewoond in Taliesin, het huis van Frank Lloyd Wright, in Spring Green, WI. De instructeur was Andrew Pielage, een architectuur- en reisfotograaf die op een missie is om alle overgebleven ontwerpen van Frank Lloyd Wright te fotograferen.

Als levenslange Wright fan, was ik nieuwsgierig en geïnteresseerd in Andrew’s project. Ik volg zijn werk al een paar jaar, dus de kans krijgen om van hem te leren en meer over zijn verhaal te weten te komen was iets wat ik graag wilde delen. In een ander artikel zal ik meer vertellen over mijn persoonlijke ervaring. Blijf op de hoogte.

Taliesin ontwerpstudio Frank Lloyd Wright
Taliesin Hillside tekenatelier ©Andrew Pielage

Hoe bent u met het Frank Lloyd Wright project begonnen?

De start van het project was een complete verrassing voor mij. Dat klinkt grappig om nu te zeggen. Ik noem het project het #500fllwproject als ode aan de 532 ontwerpen van Frank Lloyd Wright.

In 2011, vóór het project, fotografeerde ik mijn eerste Wright-ontwerp. Het was Taliesin West, ongeveer 30 minuten van mijn huis. Zoals de meeste mensen heb je maar één bezoek nodig om aan Wright verslingerd te raken. Al snel nam ik foto’s van andere Wright ontwerpen in mijn omgeving, zoals het David Wright huis, het Grady Gammage theater, en het Jorgine Boomer huis.

Kort daarna nam mijn lokale NPR radiostation contact met mij op en vroeg of ik in de uitzending wilde komen om te praten over het fotograferen van lokale Wright architectuur. De laatste vraag die presentatrice Lauren Gilger stelde was: “Hoeveel Wright ontwerpen wil je fotograferen?” Je weet dat er maar één antwoord op die vraag is. Ik zei, “Nou, allemaal.” Ik wist niet dat mijn antwoord met vier woorden mijn leven voor altijd zou veranderen en een duidelijk pad zou effenen voor mijn prille carrière als fotograaf.

Bekijk de dagprijs

Sindsdien heb ik mijn oog op de prijs laten vallen.

Seth Peterson cottage Frank Lloyd Wright
Seth Peterson cottage ©Andrew Pielage

Hoeveel van de 532 Wright eigendommen heeft u gefotografeerd?

Voordat ik die vraag beantwoord, bedenk dat het net zo goed om de reis gaat als om de bestemming.

Ik heb momenteel 114 Wright ontwerpen gefotografeerd in het hele land. Waaronder vijf in Wisconsin een paar weken geleden. Ik wil vermelden dat dit geen drive-by, gluur over het hek, fotoproject is. Om in het #500fllwproject opgenomen te worden, moet zowel het interieur als het exterieur van het ontwerp gefotografeerd worden. Met toestemming natuurlijk.

Het is niet noodzakelijk een project voor mezelf. Het is zodat we allemaal gedocumenteerde foto’s kunnen hebben van Wrights ontwerp in de jaren 2000. We kijken terug naar “historische” zwart-wit beelden van grootheden als Pedro Guerrero, Ezra Stoller, Julius Schulman. Misschien zullen deze beelden die ik vastleg ons helpen Wright over 50-100 jaar te bestuderen.

Rookery wenteltrap FL Wright
The Rookery Building Oriel Trap ©Andrew Pielage

Hoe lang duurt het meestal om een woning grondig te fotograferen?

Goede vraag en dat varieert nogal met dit project.

Wright’s portfolio bestaat voornamelijk uit particuliere woningen. Maar hij ontwierp ook musea, benzinestations, theaters, kantoorgebouwen, synagogen, scholen en de lijst gaat maar door. In een ideale wereld, wil ik het ontwerp in het beste licht fotograferen. Ik vraag om er zo dicht mogelijk bij zonsopgang te zijn voor een paar uur en dan terug te komen een paar uur voor zonsondergang.

Bij grotere ontwerpen, zoals het Marin County Civic Center of Taliesin, ga ik de volgende dag terug en doe het helemaal opnieuw. De kleinere particuliere ontwerpen kosten meestal minder tijd. Ik ben er maar een paar uur, ’s morgens of laat in de middag, afhankelijk van waar de zon opkomt en ondergaat in relatie tot het huis. De enige uitzondering hierop is Fallingwater, waar ik dertig dagen artist-in-residence was. Dat was een verbijsterende ervaring.

Lovness landgoed FL Wright
Het Lovness landgoed ©Andrew Pielage

Kunt u ons iets vertellen over het goedkeuringsproces om door te gaan met het project en het verkrijgen van toegang tot Wright eigendommen?

Elke foto die ik heb genomen voor dit project is genomen met toestemming. Dit is een passieproject voor mij als onafhankelijk freelance fotograaf. Ik heb het geluk te kunnen rekenen op de steun van de Frank Lloyd Wright Foundation, de Frank Lloyd Wright Building Conservancy, Taliesin Preservation en vele anderen. Toegang is verreweg het moeilijkste deel van het project geweest, vooral met zijn privé-woningen.

Zodra ik weet of onderzocht heb wie de eigenaars zijn, stuur ik een e-mail waarin ik mezelf en het project voorstel. Dan vraag ik of ze deel willen uitmaken van het project en van daaruit gaan we verder. Als ik bij de één binnenkom, kom ik bij de volgende binnen en van daaruit sneeuwbalt het verder. Het zijn echt alle eigenaars die dit project mogelijk maken. Ik ben zo dankbaar voor iedereen in de Wright gemeenschap die mij en het project heeft gesteund.

Kentucky Knob huis FL Wright
Kentucky Knob ©Andrew Pielage

Kunt u uitleggen wat het belang is van het gebruik van tilt-shift lenzen voor dit project (of welke architectuurfotografie dan ook)

Ik geloof echt in het hebben van het juiste gereedschap voor de klus. Misschien komt dat doordat ik als kind met mijn vader aan het klussen was, maar het is ook waar voor fotografie. Als je een natuurfotograaf wilt worden, heb je een grote zoom nodig. Sportfotograaf, dan heb je snel glas nodig. Als portretfotograaf heb je een superscherpe lens nodig in het bereik van 50-85 mm.

Elk genre fotografie heeft lenzen die bij het onderwerp of gebruik passen en architectuurfotografie is niet anders. Ik wil dat mijn lijnen en muren recht en waar zijn. Geen enkele architect wil zijn gebouw achterover zien vallen, ik zou nooit meer ingehuurd worden. Dat is waar de perspectief-controlerende tilt shift lens in het spel komt. In plaats van mijn camera omhoog te kantelen en convergerende lijnen te creëren om de top van een gebouw of plafond te bereiken, kan ik met een tilt-shift lens gewoon de lens omhoog schuiven en blijft de sensor van mijn camera parallel met mijn onderwerp. Mijn lijnen en muren zijn dan weer recht en waarheidsgetrouw. Je kunt kleine aanpassingen maken in je bewerkingssoftware, maar zodra je dat doet, begint je foto aan kwaliteit in te boeten omdat de software het beeld verdraait om het te corrigeren.

Zoals alles in de fotografie, wil je het zo goed mogelijk benaderen in de camera.

Ina Morris Harper House FL Wright
Ina Morris Harper House ©Andrew Pielage

Wat heb je geleerd over fotografie door dit 500 Frank Lloyd Wright project te doen?

Mag ik alles zeggen?

Ik daag mezelf voortdurend uit met elk nieuw ontwerp van Wright dat ik fotografeer. Soms werken de experimenten en soms niet en dat is het punt. Maar ik denk dat wat ik het meeste leer niets te maken heeft met het fotografische aspect ervan. Het zijn alle andere details die nodig zijn om een shoot tot een succes te maken en er een positieve ervaring van te maken voor zowel de eigenaars als ikzelf. Dat betekent leren hoe ik een locatie op 1000 mijl afstand kan verkennen zodat ik efficiënter kan zijn met mijn shotlist of “tijdlijn van licht” zoals ik het graag zeg. Het is leren hoe ik een goede en consistente communicator kan zijn met de klant voordat ik aankom, zodat ze zich zo comfortabel mogelijk voelen over de fotoshoot. Onthoud dat de meeste van deze projecten privéwoningen zijn, dus privacy en vertrouwen spelen hierbij een grote rol en die neem ik heel serieus.

Hoe verder ik kom in mijn fotografie carrière, hoe meer ik me realiseer dat er veel meer nodig is dan alleen mooie foto’s om een succesvolle lange termijn freelance fotograaf te zijn.

Guggenheim museum
Het Guggenheim museum ©Andrew Pielage

Je organiseert ook workshops voor kinderen, wat vind je het meest lonend voor die workshops?

Ja, de eerste workshops die ik gaf waren voor kinderen van 12-18 jaar in Taliesin West. Ik doe ze tot op de dag van vandaag. Een van de meest lonende ervaringen in die workshops voor mij is wanneer de studenten uitvinden hoe ze de kunst in hun hoofd kunnen overbrengen via een camera en op een beeld. Op die leeftijd dring ik fotografie niet echt op aan hen of hun ouders. Ik push ze om door te gaan met het verkennen van hun creatieve pad. Of dat nu schilderen, tekenen, ontwerpen of fotografie is. En als ik een idee zie dat ze hadden of een inspiratie om een foto te maken en ze zijn blij met hoe het geworden is, dan is dat voor mij het meest belonend.

Kinderen zijn de toekomst van onze kunsten, dus ik geef ze alles en probeer les te geven op een manier dat ze beter zullen zijn dan ik.

Ennis House
Ennis House ©Andrew Pielage

Wat is één ding dat je leerlingen van alle leeftijden uit je workshops wilt laten halen?

Moet ik er één kiezen? Nou, ik ga voor het hebben van zowel de creatieve als de technische middelen om problemen of uitdagingen die ze tegenkomen in hun fotografie op te lossen.

Iedereen is een geweldige, handmatige fotograaf totdat ze tegen een probleem aanlopen met licht of onderwerp, wat gebeurt er dan? Fotografie is niet gemakkelijk en het is moeilijk om fotografen alles te leren wat ze in de echte wereld nodig hebben. Ik richt me op de basisprincipes van zowel de creatieve als de technische kant van fotografie. De beproefde vaardigheden waarmee je niet alleen mooie foto’s kunt maken, maar ook problemen in de camera of in de nabewerking kunt oplossen om het gewenste resultaat te bereiken. Om een succesvol fotograaf te zijn moet je in staat zijn om problemen die je op locatie hebt op te lossen. Ik ga uitdagingen aan bij elke shoot die ik doe.

Vallend water door FL Wright
Falling Water ©Andrew Pielage, met dank aan de Western Pennsylvania Conservancy

Zou je andere fotografen aanraden een passieproject te vinden om aan te werken?

Absoluut, om twee redenen.

Ten eerste heb je een onderwerp nodig waarmee je kunt experimenteren om te leren, te groeien en een consistente look en feel in je beelden te creëren. Persoonlijke projecten, waar je niet beoordeeld wordt door een klant, zijn een goede manier om dat te doen.

Twee, ik zou je graag vertellen dat ik elke dag geïnspireerd ben, maar dat is gewoon niet het geval voor mij. Het is bij mij de meeste dagen, maar zeker niet alle dagen. Persoonlijke projecten zijn een geweldige manier om je creativiteit weer op gang te brengen omdat dit een onderwerp is waar je zelf voor gekozen hebt om je door te laten inspireren.

Je hoeft geen miljoen mijl weg te vliegen naar een mind-blowing locatie om aan de slag te gaan, zoek iets in je lokale omgeving. Dat is precies wat ik deed met het #500fllwproject.

Zoals de meeste fotografen willen weten, welke apparatuur gebruik je? Heb je een favoriete instelling die je gebruikt?

Yep, ik heb altijd de volgende tools in mijn GuraGear pack. Mijn camera’s zijn de Canon 5DS en reserve Canon 5dmkIII. Mijn lenzen zijn zowel de Canon 17mm en 24mm Tilt Shifts, Canon 24-105mm walk around, Canon nifty-fifty en mijn Canon 70-200mm 2.8. Ik zou zeggen dat ik mijn 5ds 90% van de tijd gebruik met de 17mm of 24-105mm.

Het gaat er niet om dat je alle lenzen hebt, het gaat erom dat je de juiste lenzen voor de klus hebt.

Dank aan Andrew voor zijn tijd en kennis over zowel fotografie als Frank Lloyd Wright. Persoonlijk kijk ik er naar uit om nog eens een workshop van hem bij te wonen. Je kunt het project van Andrew volgen op Instagram en meer van zijn werk zien op zijn website.