Hands-on met DALL-E 2, de AI-beeldgenerator die het web overspoelt


Er wordt veel gesproken over door AI gegenereerde beelden en visuele kunst. Een van de projecten die ik het meest indrukwekkend vond was DALL-E 2. Dit is een nieuw AI-systeem dat realistische beelden en kunst kan maken op basis van een beschrijving in natuurlijke taal.

DALL-E 2 is momenteel invite-only, dus ik schreef mijn e-mail in voor de wachtlijst. Een paar dagen later kwam de uitnodiging. In plaats van me te concentreren op zinvoller werk, rommelde ik wat met het systeem. Dit is wat ik kreeg…

Natuurlijke Taal Beschrijvingen

Ik ben voornamelijk een landschapsfotograaf, dus ik wilde testen wanneer AI mij zal vervangen. Mijn eerste beschrijving die ik intypte was “besneeuwde bergen met een regenboog en een vliegende eenhoorn”. En DALL-E 2 creëerde dit,

“BESNEEUWDE BERGEN MET EEN REGENBOOG EN EEN VLIEGENDE EENHOORN”
“BESNEEUWDE BERGEN MET EEN REGENBOOG EN EEN VLIEGENDE EENHOORN”
“BESNEEUWDE BERGEN MET EEN REGENBOOG EN EEN VLIEGENDE EENHOORN”
“BESNEEUWDE BERGEN MET EEN REGENBOOG EN EEN VLIEGENDE EENHOORN”

Het is duidelijk dat ik mijn baan voorlopig kan behouden! Vervolgens probeerde ik iets realistischers, “mooie waterval met veel groen mos en rotsen op de voorgrond.”

Bekijk de dagprijs

“MOOIE WATERVAL MET VEEL GROEN MOS EN ROTSEN OP DE VOORGROND”
“MOOIE WATERVAL MET VEEL GROEN MOS EN ROTSEN OP DE VOORGROND”
“MOOIE WATERVAL MET VEEL GROEN MOS EN ROTSEN OP DE VOORGROND”
“MOOIE WATERVAL MET VEEL GROEN MOS EN ROTSEN OP DE VOORGROND”

Als deze hierboven echt AI-gegenereerd zijn, ben ik onder de indruk! Het ziet er echt uit. Dus ging ik verder met “herfstbos in de mist.”

“HERFSTBOS IN DE MIST”
“HERFSTBOS IN DE MIST”
“HERFSTBOS IN DE MIST”
“HERFSTBOS IN DE MIST”

Een beetje saai dus ik heb “herfstbos in de mist met paddenstoelen op de grond” toegevoegd.

“HERFSTBOS IN DE MIST MET PADDESTOELEN OP DE GROND”
“HERFSTBOS IN DE MIST MET PADDENSTOELEN OP DE GROND”
“HERFSTBOS IN DE MIST MET PADDENSTOELEN OP DE GROND”
“HERFSTBOS IN DE MIST MET PADDENSTOELEN OP DE GROND”

Weer indrukwekkend! Laten we iets moeilijker proberen, “herfstbos in de mist met paddestoelen op de grond en een hert in de rug.”

“HERFSTBOS IN DE MIST MET PADDESTOELEN OP DE GROND EN EEN HERT IN DE RUG”
“HERFSTBOS IN DE MIST MET PADDENSTOELEN OP DE GROND EN EEN HERT OP DE RUG”
“HERFSTBOS IN DE MIST MET PADDENSTOELEN OP DE GROND EN EEN HERT IN DE RUG”
“HERFSTBOS IN DE MIST MET PADDENSTOELEN OP DE GROND EN EEN HERT OP DE RUG”

Minder indrukwekkend… Ik hou er wel van hoe de AI de vogels toevoegde en hoe de paddenstoelen begonnen te zweven.

Mijn eigen afbeeldingen uploaden

DALL-E 2 biedt een optie om je eigen afbeeldingen te uploaden, waarna het systeem variaties genereert. Dit klinkt ook interessant en zou een nog grotere test van de kracht van de AI kunnen zijn. De AI moet het beeld “lezen” en dan zinvolle alternatieven creëren. Hoe werkte het? Laten we eens kijken.

Het meer van Bled, Slovenië – De originele bronafbeelding.

Mijn beeld van het meer van Bled in de herfst leek me een perfect voorbeeld om te testen. De compositie, de kleuren en het onderwerp zijn allemaal verschillend en zouden gemakkelijk te repliceren moeten zijn.

Hier zijn de resulterende variaties, gemaakt door AI:

Vervolgens wilde ik testen hoe DALL-E 2 mensen in het beeld genereert. Ik uploadde een van mijn reisportretten en kreeg dit bericht:

Dat klinkt logisch. Dus probeerde ik het met een meer silhouet, zonder herkenbaar gezicht. Deze keer werkte het.

Uitzicht vanaf de top van Taljanka, Albanese bergen – De originele bronafbeelding.

Hier zijn de AI-gegenereerde variaties:

De fotograaf en zijn camera in de hand zijn beide onnatuurlijk scheef en vervormd. De berglagen zijn allemaal erg realistisch en duidelijk veranderd.

Bestaande beelden bewerken

Zodra u uw eigen afbeeldingen uploadt, is er een optie om ze te bewerken door simpelweg een penseel te gebruiken op een deel van de afbeelding en in tekst te beschrijven wat u in dit gebied wilt maken. Hier zijn een paar resultaten…

“VLIEGENDE ZWARTE VOGELS”
“ZWARTE VOGELS VLIEGEN”
“ZWARTE VOGELS VLIEGEN”
“ZWARTE VOGELS VLIEGEN”
“LAND ROVER DEFENDER GEPARKEERD IN HET GRAS MET EEN DAKTENT”
“LAND ROVER DEFENDER GEPARKEERD IN HET GRAS MET EEN DAKTENT”
“LAND ROVER DEFENDER GEPARKEERD IN HET GRAS MET EEN DAKTENT”
“LAND ROVER DEFENDER GEPARKEERD IN HET GRAS MET EEN DAKTENT”
“KUDDE SCHAPEN GRAZEND IN HET GRAS”
“KUDDE SCHAPEN GRAZEND IN HET GRAS”
“KUDDE SCHAPEN GRAZEND IN HET GRAS”

Zoals je ziet, niet erg indrukwekkend. Het is leuk, maar geenszins realistisch. De landrovers zijn best oké, maar de schapen of de vogels zijn duidelijk nep. Hieronder staan de originele afbeeldingen die ik gebruikte om bovenstaande variaties te maken:

Conclusie

AI heeft de laatste jaren zeker enorme vooruitgang geboekt. We hebben muziek gezien gecomponeerd door de computers, deep fake video’s van beroemde dode mensenen nu worden beelden gecreëerd door eenvoudigweg tekstbeschrijvingen in te typen! Ik weet niet zeker of AI de juiste term is, want dit zijn een aantal algoritmen die leren en verbeteren naarmate er meer en meer gegevens worden ingevoerd. Hoe dan ook, de resultaten die ik kreeg met rondspelen waren beter dan verwacht. Er zijn veel compleet idiote resultaten, maar soms krijgt het algoritme het echt goed.

Ik kan zien hoe nuttig dit kan worden in de toekomst. En hoe makkelijk het zal zijn om het te misbruiken. De technologie staat echter nog in de kinderschoenen. Op dit moment zie ik het min of meer als een speeltje om mee te experimenteren. Misschien verandert dat over een paar jaar en zien we een vloedgolf van verbazingwekkende beelden die niets met de werkelijkheid te maken hebben. Dan denk ik dat het ambacht van echte fotografie alleen nog maar… meer gewaardeerd.


Over de auteur: Luka Esenko is een fotograaf gevestigd in Ljubljana, Slovenië. De meningen in dit artikel zijn uitsluitend die van de auteur. Esenko geeft fotografieworkshops in en rond Slovenië en is tevens medeoprichter van Photohound. U kunt meer van zijn werk vinden op zijn website, Twitter, en Instagram. Dit artikel werd ook hier gepubliceerd.