Geleerde lessen bij technologische problemen


Werken met technologie is niet zonder uitdagingen, en fotografie is niet anders. Soms gaat er iets mis en kun je er niets aan doen. Het loont dus de moeite om voorbereid te zijn op eventualiteiten en back-ups van zowat alles bij de hand te hebben.

Verwacht het onverwachte

Onlangs was ik in de studio met een klant. We hadden zo’n leuke ochtend, babbelend over haar en make-up, terwijl ik alles in de studio opzette. We hadden ongeveer 30 minuten gefotografeerd en plots kon ik de camera niet meer aan mijn laptop vastkrijgen.

Ik zette de camera uit, haalde de tethering kabel eruit en zette de camera weer aan. Nu had ik geen Live View en ik kon niet afspelen. Ik had een rare foutmelding bij elke functie dat die functie was uitgeschakeld. Fantastisch! Precies in het midden van een portret sessie met een klant.

Foto door <a href="https://unsplash.com/@gogostevie?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditCopyText">Stephen Harlan</a> on <a href="https://unsplash.com/s/photos/don%27t-panic?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditCopyText">Unsplash</a>
Foto door Stephen Harlan op Unsplash

Geen paniek

Ik dacht dat misschien mijn SD-kaart het probleem was, dus heb ik er een reserve SD-kaart ingestoken. Maar het maakte geen verschil. Ik zette de camera aan en uit, verwijderde de batterij en deed ze er terug in. Niets. Raakte ik in paniek? Nee. Ik pakte gewoon mijn reservecamera en vertelde mijn klant dat alles in orde was en dat ik camera’s en lenzen verwisselde om wat andere invalshoeken te krijgen. En dat was gedeeltelijk waar, want ik fotografeer vaak met twee camera’s en twee verschillende lenzen.

Ik ging terug naar tethering en maakte de shoot af. Had ik de eerste helft van de sessie op de geheugenkaart? Ik was niet zeker, maar aangezien ik met Capture One verbonden was, had ik de beelden toch nog op mijn laptop.

Bekijk de dagprijs

Het hebben van back-ups is ALTIJD een geweldig idee. Het feit dat ik niet in paniek raakte en deed alsof dit een doodnormale ochtend was, betekende dat de klant niet echt een idee had. Hoewel ze een klein grapje maakte over “Ik zei toch dat mijn uiterlijk je camera kapot zou kunnen maken,” lachten we allemaal en gingen verder.

Het is niet altijd wat je verwacht

Inwendig was ik stilletjes aan het gillen. Tegenwoordig ben ik niet emotioneel gehecht aan mijn camera (niet zoals mijn eerste DSLR, die ik als een baby behandelde). Maar ik heb al eerder ervaring gehad met een camera die vier keer volledig defect raakte en grote reparaties nodig had. Ik was er dus niet echt blij mee dat er weer een camera zou sneuvelen.

Ik dacht dat een goede oude fabrieksreset de oplossing zou zijn. Echter, ALLE functies op de camera waren grijs. NIETS werkte. Dus wendde ik mij tot mijn lokale Sony Brains Trust groep, beschreef wat er was gebeurd en stelde de vraag – heeft iemand enig idee?

Uiteraard vroegen enkelen het gebruikelijke, wat ik ook al had gedaan, tevergeefs. Zet de camera aan en uit, en haal de SD kaart en de batterij eruit en erin. Koppel de tethering kabel los. Probeer een fabrieksreset, en installeer de software opnieuw, maar wanneer GEEN van de functies van de camera werkt, kunnen de laatste twee niet worden gedaan.

Toen vroeg iemand of ik al een andere batterij had geprobeerd. Dus ik zette de camera uit en haalde de batterij eruit (die nog geladen was), liet hem vijf minuten zitten en deed er een nieuwe batterij in. Ik kruiste mijn vingers en zette de camera weer aan. Nu bleef hij vragen om de SD-kaart om het herschrijven van de laatste foto te voltooien. Ik had de geheugenkaart verschillende keren verwisseld, omdat ik de foto’s die ik nog had uit het geheugen had gehaald en er een back-up van had gemaakt op mijn PC. Maar toen ik eenmaal de juiste kaart had gevonden, was de camera klaar met het schrijven van de foto en VOILA! Alles werkte weer.

Foto door <a href="https://unsplash.com/@matthewwaring?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditCopyText">Matthew Waring</a> on <a href="https://unsplash.com/s/photos/help?utm_source=unsplash&utm_medium=referral&utm_content=creditCopyText">Unsplash</a>
Foto door Matthew Waring op Unsplash

Het ligt niet altijd aan jou

Het ligt niet altijd aan jezelf of aan je camera dat je in de war raakt. Vroeger dacht ik altijd als ik een probleem had dat ik iets verkeerd had gedaan (en soms was dat ook zo). Maar ik ging direct naar een camera probleem, terwijl het al die tijd een batterij was.

Blijkbaar kan dit probleem zich voordoen als je batterij is gedegradeerd en niet genoeg stroom levert. Het was de eerste keer voor mij en de batterij wil nu niet eens meer opladen. Dus op naar de aanschaf van een nieuwe back-up batterij!

Gewoon blijven schieten
Just keep shooting

De moraal van dit verhaal

Ten eerste Raak niet in paniek – dat helpt nooit. Als je van plan bent een superenthousiaste hobbyist te worden tot een professionele fotograaf, loont het de moeite om voor alles een reservekopie bij de hand te hebben. SD-kaarten, batterijen, lenzen, flitsers en zelfs een reservecamera.

Onthoud – hoeveel je ook van je uitrusting houdt, technologie kan en zal het laten afweten, meestal wanneer je het het minst verwacht. Dus de mogelijkheid hebben om een reserve te pakken terwijl je je hoofd koel houdt zal altijd de dag redden.