Fotografische inspiratie opdoen op het witte doek


Toen hij voor het eerst uitkwam, had ik het genoegen om “La La Land” te zien. Je weet wel, de musical film die vorige week zeven Golden Globes won, waaronder Beste Musical of Comedy Film.

En terwijl critici en het publiek de film prijzen voor zijn acteerprestaties, muziek en verhaal, prijs ik hem voor iets anders – zijn inspiratie.

Films kijken met het oog van een fotograaf

In de afgelopen jaren, naarmate mijn ervaring in de fotografie groeide, groeide ook mijn belangstelling voor het kijken naar films die mijn fotografie inspireren. “La La Land” is een van die films. Het landschap van de film – of het nu uitkijkt over de skyline van Los Angeles of bij een zwembadfeestje – is uniek voor mijn oog. De cinematografie is onwerkelijk en maakt gebruik van verschillende camerahoeken en belichting. Letterlijk, elk frame van de video zou ook een adembenemende foto opleveren.

De kleur leent zich voor een retro, film-achtige vibe. Donkere nachthemels, paarse zonsondergangen en helderblauwe dagen zijn de perfecte achtergronden gezien de focus op het scherm ligt. De personages dragen heldere, eenvoudige kleding die “knalt” en bijdraagt tot de algemene look en feel.

Bekijk de dagprijs

Brede opnamen tonen de skyline van Los Angeles, die in combinatie met de onberispelijke kleurenschema’s een perfecte achtergrond vormt voor het verhaal.

Aandacht voor details

Films als “La La Land” kunnen mij ertoe aanzetten een nachtelijk stadsgezicht anders te bekijken. Het zou me kunnen beïnvloeden om te spelen met een andere witbalans, om een unieke tint aan de foto toe te voegen. Het zou zelfs de manier kunnen veranderen waarop ik een foto bewerk. De hoeken van “La La Land” zouden me breder kunnen doen kijken dan ik normaal zou doen, of spelen met verschillende gezichtspunten van wat ik aan het fotograferen ben.

Ik weet misschien hoe ik al deze dingen afzonderlijk moet doen, maar het is het samenvoegen ervan dat uiteindelijk helpt om een foto te beïnvloeden.

walter-mitty films
Met dank aan 20th Century Fox

Hetzelfde kan gezegd worden van een paar andere films in de loop der jaren. “The Secret Life of Walter Mitty’ valt op, vooral met zijn fotografie achtergrondverhaal, als Ben Stiller door IJsland reist. De uitzichten zijn gewoonweg verbluffend, en sommige van de beste die ik in een film heb gezien. De conceptualisering van een video over zo’n prachtig landschap is iets wat nog nooit eerder is gedaan.

Het was echt gepast om ervoor te zorgen dat elke opname ertoe deed in een film met een knipoog naar fotografie – het werd briljant uitgevoerd.

Het kijken hiernaar zou me kunnen aanmoedigen om de natuur in te duiken, en met verschillende onderwerpen te spelen op een manier waar ik misschien nog niet eerder aan gedacht had. Het zou mijn verlangen kunnen aanwakkeren om met verschillende concepten te spelen, en eventueel verschillende ideeën die ik heb in één foto samen te voegen.

Ongeacht de film zijn er tal van mogelijkheden om je fotografie te inspireren.

Nu moet ik alleen nog uitzoeken hoe ik een 30-persoons dansfotoshoot bovenop auto’s kan doen. Op een brug. In het drukke Los Angeles.