Fotograaf post al 10 jaar een foto per dag en gaat nog steeds door


foto per dag

In 2012, fotograaf Clare Gibson wilde haar fotografiehobby uitbreiden van een weekenduitstap naar een dagelijkse routine en besloot daarom het foto-per-dag project van Dewitt Jones te volgen.

De vastberaden fotografe doorzag het met aplomb en postte 3.652 dagen achter elkaar een foto en gaat nu door tot haar elfde jaar. Gibson vertelt PetaPixel dat ze naar schatting zo’n 150.000 foto’s heeft genomen in de loop van 10 jaar.

“Ik heb geen enkele dag van het project gemist. Aan het eind van het decennium (inclusief twee jaren die schrikkeljaren waren) waren het 3.652 opeenvolgende dagen. Ik ben nu aan jaar 11 begonnen,” legt ze uit.

mozaïek
10 Jaar Montage Mozaïek
Dag 3.125

Gibson, die in Edmonton, Canada, woont, zegt dat ze geïnspireerd werd om aan het project te beginnen na het lezen van een artikel in een fotografietijdschrift geschreven door Dewitt Jones.

Bekijk de dagprijs

“Zijn project was om elke dag een foto te nemen en te uploaden met zijn iPhone. Ik had net voor het eerst een iPhone en ik dacht, dat is perfect, dat kan ik ook doen,” zegt ze.

“Ik herinner me dat ik dag 100 bereikte en het gevoel had dat het een enorme prestatie was, en dat andere fotografen me feliciteerden maar me waarschuwden dat het nog een lange weg te gaan was om 365 dagen te halen. Dat voelt nu dwaas!

“Aan het eind van het eerste jaar had ik er zoveel plezier in dat ik ermee door wilde gaan. Ik hield dezelfde regels aan, behalve dat ik het op elk apparaat kon gebruiken dat ik wilde in plaats van dat het beperkt was tot de iPhone.”

Dag 3.402
Dag 1.832

Gibson beschrijft haar fotografiestijl als “eclectisch,” maar ze fotografeert zelden mensen.

“Het kan een vogel zijn, een bloem, mijn huisdieren, straatfotografie, architectuur, straatkunst, een alledaags voorwerp gezien vanuit een ander perspectief (zoals de binnenkant van een kaasrasp of een macro-opname van een zaadje), of gewoon hoe licht en schaduw op iets vallen,” zegt ze.

“Ik hou van de schaduwen van fietsen (en dat is een terugkerend thema geweest) maar ook van schaduwen gemaakt door leuningen, krantenbakken, eigenlijk alles. Ik vind het leuk om verschillende dingen te fotograferen, maar ik denk dat het te moeilijk zou zijn om te bereiken wat ik heb gedaan als ik me aan slechts één genre zou houden, terwijl ik probeer het fris te houden en ervoor te zorgen dat ik niet te veel in herhaling val.”

Camera-uitrusting

Na 10 jaar fotograferen, is Gibson natuurlijk door een paar camera’s gegaan. Het eerste jaar van het project werd uitsluitend geschoten met een iPhone 4s en een iPhone is bij haar gebleven voor de gehele duur van het project.

“In de loop van de 10 jaar heb ik verschillende lenzen gehad die aan de iPhone vastzaten die fisheye, macro of extra breed konden maken,” zegt ze.

Gibson’s eerste DSLR was een Canon Rebel en stapte over op een Canon 7D II.

“Ik hield [the 7D]. Het uitsnedeframe maakte het geweldig voor vogelfotografie, het was vrij snel bij het scherpstellen en maakte geweldige opnamen met een vrij goedkope lens en de hoge snelheid continu-opname was geweldig.”

Dag 3.518
Dag 3.342

Toen spiegelloze toestellen meer op de voorgrond traden, wendde Gibson zich tot de R-serie van Canon, eerst met de Canon R en daarna met de Canon R5.

“Het is een behoorlijk indrukwekkende camera, hoewel ik nog steeds denk dat hij mijn geliefde 7D niet kan verslaan wat betreft snelheid voor natuurfoto’s,” zegt ze.

“Het RF-glas is echter fenomenaal en ik ben er zeker van dat de technologie van de camerabehuizing ook ooit een inhaalslag zal maken.”

Gibson heeft ook kleinere camera’s gebruikt, zoals de Leica D-Lux 6, Olympus Pen, en zelfs polaroids.

Dag 3.456
Dag 3.624

Fotografie Ontwikkeling

Gibson, oorspronkelijk afkomstig uit Manchester, U.K., zegt dat zij er niet aan twijfelt dat haar technische vaardigheden enorm zijn verbeterd.

“Ik denk dat de grootste verbetering mijn vermogen om te zien is en de ontwikkeling van mijn creatieve oog. Het is nu mijn tweede natuur, ik zie voortdurend dingen die me fascineren,” zegt ze.

“Ik kijk naar de wereld om me heen met de nieuwsgierigheid van een kleuter die misschien voor het eerst iets ziet. Ik ben me scherp bewust van mijn omgeving, en denk echt dat ik veel meer ‘zie’ dan mensen die gewoon hun dag doornemen.

“Het frustreert me als mensen denken dat mensen die veel met hun camera’s werken niet in het moment zijn, maar ik denk dat ik de schoonheid zie en ervaar van alledaagse voorwerpen en omgevingen waar andere mensen misschien denken dat ze alledaags zijn.”

Dag 3.643
Dag 2.966

Gibson erkent dat het project niet altijd gemakkelijk is geweest.

“Sommige dagen heb ik er totaal geen zin in, vooral in het holst van de winter, of als ik onwel ben, en kan ik iets posten waarvan ik denk dat het op zijn best middelmatig is,” zegt ze.

“Naarmate de tijd verstrijkt, denk ik dat het minder om de individuele foto gaat en meer om het collectieve werk,” voegt ze eraan toe.

Meer van Gibsons werk is te vinden op de website van het project, Twitteren Instagram.


Image credits: Alle foto’s door Clare Gibson.