Fotograaf onderzoekt de schade die de mens aan de aarde heeft toegebracht


Fotograaf Anya Anti heeft 2.5 Seconden, een bewustwordingsproject over klimaatverandering waarvan zij hoopt dat het een gesprek over dit onderwerp op gang zal brengen en meer mensen zal informeren over de feiten, de urgentie van de crisis en de ernst van de gevolgen ervan.

“Ik gaf altijd al om het milieu en hield van de natuur,” vertelt Anti PetaPixel. “Maar ik denk niet genoeg om daadwerkelijk actie te ondernemen en mijn levensstijl te veranderen.

“Het keerpunt was toen ik in 2016 voor het eerst IJsland bezocht. Ik heb eerder naar veel plaatsen gereisd, maar geen enkele kon zich meten met wat ik in IJsland voelde en zag. Het beïnvloedde me aanzienlijk en deed me beseffen dat onze planeet kwetsbaar is, en haar schoonheid kan verdwijnen.

Broeikasgassen

“De gedachte dat de natuur wordt aangetast en vernietigd door het veranderende klimaat werd persoonlijk, schokkend en verontrustend,” zegt de fotograaf. “Ik wilde de ongelofelijke schoonheid van IJsland vastleggen en behouden door mijn kunst nu het nog kan.

Bekijk de dagprijs

“Ik heb me ook gerealiseerd dat het tijd is om meer betekenis in mijn fotografiewerk te brengen, het te gebruiken als mijn unieke stem om uit te drukken hoe ik me voel en mijn angst voor de toekomst te delen, en een sterke boodschap te creëren.”

De helft van de beelden van het project zijn zelfportretten, die Anti vaak met statief en afstandsbediening maakt. Maar soms helpt het om achter de camera te staan en meer controle over het proces te hebben. Dat is wanneer haar model voordelig was, en ze gelooft dat de teaminspanning van vier leden voordelig was voor het project.

Plastic Vervuiling

De shoot vond plaats in IJsland, maar de nabewerking vond plaats in New York, dus Anti moest de eindresultaten visualiseren terwijl ze door de zoeker keek of zelfs zonder zoeker voor zelfportretten. Ze tekende schetsen, maakte moodboards, deed veel onderzoek naar de locatie, enz. Het resultaat kan variëren, maar het uiteindelijke kunstwerk komt meestal heel dicht in de buurt van wat ze zich bij al die dingen voorstelde.

Wat doet de titel 2.5 seconden Bedoel je?

Ontbossing

“De planeet Aarde is 4,5 miljard jaar oud. De mensheid is ongeveer 140.000 jaar oud. Als we het bestaan van de aarde comprimeren tot een normale volle dag van 24 uur, dan zijn we 2,5 seconden op deze planeet geweest,” legt Anti, de in Oekraïne geboren kunstenaar, uit. “Ik gebruikte 2,5 seconden als titel omdat ik een beroep wilde doen op de kracht van getallen en perspectief om een sterk en schokkend effect te creëren.

“In 2,5 seconden zijn we de dominante soort geworden met een snel groeiende bevolking, die een catastrofale impact heeft op het milieu. We hebben de industriële revolutie gecreëerd en fossiele brandstoffen verbrand, waardoor meer koolstof in de atmosfeer is gekomen dan ooit tevoren.

“We hebben de opwarming van de aarde in een recordtempo veroorzaakt, waardoor we ons eigen bestaan in gevaar brengen. We hebben bomen gekapt, bossen meer dan ooit vernietigd en lucht, water en bodem vervuild. We hebben een eiland van afval gecreëerd, zo groot als de staat Texas, midden in de oceaan.

“Driekwart van het landoppervlak van de aarde staat onder druk door menselijke activiteit. In slechts 2,5 seconde hebben we de planeet veranderd in onze eigen persoonlijke fabriek.

“Het kostte bijna 4,5 miljard jaar evolutie om ons te laten bestaan, en we hebben zoveel veranderd in zo weinig tijd. Wij zijn het probleem. En het is aan ons of we de 3 seconden willen halen.”

Extreem Weer

Hoe het project begon

Het bezoek aan IJsland in 2016 opende haar ogen en veranderde de manier waarop ze over klimaatverandering dacht. Anti begon na te denken over het project in 2017, en het duurde drie jaar om het vorm te geven. Het grootste deel van 2018 werd besteed aan het ontwikkelen van concepten, het proberen te crowdfunden van het project en het vinden van sponsors. In 2019 kon ze eindelijk tien dagen met haar team naar IJsland om het hele project op te nemen. In 2020 sorteerde ze het materiaal, bewerkte het en maakte het af.

Anti probeerde crowdfunding, maar dat mislukte en ze moest alle donaties terugbetalen. Uiteindelijk kon ze sponsors vinden en wat van haar eigen spaargeld in het project investeren.

Twee van de meest uitdagende foto’s

Zeespiegelstijging

“De meest uitdagende foto om te maken was Sea Level Rise,” zegt Anti. “Ik had geen idee hoe het eruit zou komen te zien totdat ik terugkeerde naar New York en begon met bewerken.

Deze keer kon de fotokunstenares niet echt vertrouwen op de rekwisieten, en de opstelling lag buiten haar controle. Toch bereidde ze zich voor. Aanvankelijk zat haar model op een stuk witgekalkte muur met een open zwembad op de achtergrond.

“Ik kon niet echt een opstelling bouwen en het gebied onder water zetten,” zegt de fotografe. “Dus mijn enige hoop was om mijn montagevaardigheden te gebruiken en de witte muur in het huis te veranderen, [with] een stuk gespoten karton als dak en het zwembad te gebruiken als basis voor het ondergelopen gebied.

Een andere zeer uitdagende shoot was Glacier Melt.

Glacier Melt

Anti wilde een kostuum maken dat eruit zou zien als smeltend ijs met ijskristallen en waterdruppels en het tegelijkertijd laten lijken alsof het geen kledingstuk is maar een onderdeel van een ijswezen dat gletsjers voorstelt.

“Ik heb het kostuum zelf gemaakt en er enorm veel tijd aan besteed,” herinnert Anti zich. “Ik gebruikte tule stof die ik aan de zijkanten ruw aan elkaar stikte, naakte transparante panty’s, acryl kristallen en traanvormige kralen van verschillende grootte die ik direct op de stof plakte en naaide.

“Ik wilde een illusie creëren dat mijn onderwerp naakt is en dat de kristallen een deel van haar lichaam zijn dat direct aan de huid vastzit. Daarom gebruikte ik transparante nude-kleurige tule.

De fotoshoot zelf was ook erg moeilijk. Ik wilde het concept naast de echte gletsjer fotograferen. Het vroor, en we moesten fotograferen onder ijskoude regen en wind. Mijn model was halfnaakt en droeg een bodysuit en een ijskostuum. Ik moest heel snel en heel efficiënt zijn.”

De favoriete foto van de fotograaf

“Ik hou van ze allemaal!” zegt de conceptuele kunstenaar. “Maar als ik moest kiezen [a favorite], zou ik waarschijnlijk kiezen voor Global Warming. Het is een zelfportret waarin ik een smeltende planeet vasthoud. Het is heel persoonlijk en symboliseert het hele project.

“Ik gaf iemand de opdracht om het te maken [hand painted desktop globe] voor mij hier in de VS. Daarna nam ik het mee naar IJsland in mijn bagage.”

Opwarming van de aarde
Pre-shoot schets door Anya Anti

Een van haar assistenten bracht op locatie verf aan op haar vingers om het effect van een smeltende planeet met druipende verf te creëren. Tijdens het bewerken bedacht ze dat het een meer bergachtige achtergrond met mist nodig had dan die waarop het was opgenomen en verwisselde het voor een andere locatie in Photoshop.

Het gereedschap en de nabewerking

Anti schoot het project in IJsland met een Nikon D600 DSLR, een NIKKOR 50mm f/1.4 en een NIKKOR 85mm f/1.8 op autofocus.

Vervuiling

Alle opnamen zijn gemaakt bij natuurlijk licht en soms met een zilveren reflector.

“Ik doe RAW-verwerking en de meeste kleurcorrectie en color grading in Lightroom,” zegt Anti. “Daarna doe ik compositing en retoucheren in Photoshop. [The photos] zijn niet per se compositing heavy, maar ik verwerk er altijd een bepaald niveau van in mijn werk. Ik ben ook een perfectionist en besteed veel aandacht aan de details.

“Daarom besteed ik wat tijd aan het opschonen van dingen met de kloonstempel en healing brush, het perfectioneren van vormen met liquify, en het maken van lokale kleur- en contractaanpassingen met maskers. Op het einde kan ik wat effecten toepassen zoals extra kleurwerk, contrast, of texturen zoals regen en sneeuw.

“Gemiddeld besteed ik 3-5 uur per foto.”

Anti’s begin als fotograaf

“Ik ben altijd een creatief persoon geweest,” zegt de milieufotograaf. “Als kind was ik goed in schilderen en knutselen. In 2010 ontdekte ik fotografie en werd er verliefd op. Met slechts 400 dollar spaargeld kocht ik mijn eerste spiegelreflexcamera [while in the university in Ukraine studying metallurgy, the field for which she received her diploma.]

“Helaas had ik geen kunstachtergrond, geen toegang tot professioneel onderwijs in mijn land, geen onderwijsexperts of tutorials, geen mentoren, geen vrienden als fotograaf. Dus moest ik alles zelf leren. Ik deed al mijn kennis en inspiratie op via sociale media en online fotografiegemeenschappen. Door vallen en opstaan en het werk van andere fotografen te analyseren, leerde en verbeterde ik.

“Toen ik met fotografie begon, worstelde ik een tijdje om mezelf te vinden. Zoals velen van ons probeerde ik verschillende genres uit. Maar één ding wist ik zeker: ik wilde iets fotograferen dat anders was dan alle anderen.

“Toen ik mensen begon te fotograferen, wilde ik iets doen dat verder ging dan eenvoudige portretten. Ik wilde iets laten zien wat niet te zien was, een verhaal toevoegen, een sfeer overbrengen en een meeslepend beeld creëren.

“Dus begon ik te experimenteren, te spelen met verschillende lenzen en opnametechnieken, rekwisieten te gebruiken, te bewerken in Photoshop, en speciale effecten aan mijn foto’s toe te voegen door middel van compositing. Een jaar later begon ik met het maken van surrealistische vrouwenportretten, wat mijn favoriete genre werd en een kenmerk van mijn werk.”

Plastic Vervuiling

Haar eerdere project, Vlinders in mijn maag, was zeer persoonlijk en weerspiegelde haar worsteling met een donkere periode in haar leven. Maar met 2.5 Seconden, hoopt ze mensen bewust te maken van klimaatverandering, een gesprek over het onderwerp op gang te brengen en meer mensen te informeren over de feiten, de urgentie van de crisis en de ernst van de gevolgen ervan.

“Deze 3 jaar durende ervaring heeft me veel geleerd,” geeft Anti toe. “Ik leerde over waartoe ik in staat ben. Ik leerde over mensen en relaties; ik maakte nieuwe connecties, deed veel onderzoek en maakte veel veranderingen in mijn levensstijl om duurzamer te leven.

“Ik ben nu een ander mens. En ik ben erg trots op het uiteindelijke kunstwerk en hoe dit project tot stand is gekomen. Mijn enige hoop is dat het op zijn minst een beetje invloed heeft op hoe we met de aarde omgaan.”

Je kunt meer werk van Anya Anti zien op haar website, 500px en Instagram.


Over de auteur: Phil Mistry is fotograaf en docent in Atlanta, GA. Hij begon een van de eerste digitale camera lessen in New York City in The International Center of Photography in de jaren 90. Hij was de directeur en docent voor de Digital Days Workshops van Sony/Popular Photography magazine. U kunt hem hier bereiken.


Beeldcredits: Alle foto’s door Anya Anti