Film Vrijdag: Over het schieten van mijn eerste filmrolletje in 2009


(Verlopen) Kodak Gold 100 geschoten met een Mamiya Sekor 50mm F1.4 lens op Yashica TL. Foto door Gannon Burgett.

Deze week gooien we het over een andere boeg. Naarmate de tijd verstrijkt, hopen we onze Film Friday artikels meer in eigen huis te brengen met originele inhoud, vastgelegd en geschreven door mijzelf en andere DPReview medewerkers. Om te beginnen leek het me gepast om het allereerste filmrolletje dat ik ooit heb gefotografeerd met jullie te delen.

Zoals te verwachten, zijn de beelden van het rolletje niet bijzonder. In feite zijn ze ronduit verschrikkelijk, technisch gesproken. Dit rolletje, dat een zeer verlopen 24-belichting bus van Kodak Gold 100, werd geschoten met een Yashica TL door een Mamiya Sekor 50mm F1.4 lens.

(Verlopen) Kodak Gold 100 geschoten met een Mamiya Sekor 50mm F1.4 lens op een Yashica TL. Foto door Gannon Burgett.

Op het moment van de opname, in jaar 11 (rond 2009), fotografeerde ik al ongeveer een jaar met een geërfde Canon Rebel xT DSLR met kitlens, stiekem als ik tijd had tussen school en buitenschoolse activiteiten. Het was allemaal voor de lol en in geen geval professioneel op dat moment in mijn leven, maar ik had het foto-virus, en ik kon het niet helpen, maar ik wilde fotograferen wat en wanneer ik maar kon. Dus toen mijn grootvader tijdens een familiebezoek zijn oude Yashica tevoorschijn haalde, wist ik dat ik er eens mee moest gaan rijden, om te zien wat de wereld van analoog inhoudt.

Ondanks het feit dat ik op dat moment bijna niets wist over filmfotografie, ging ik naar de dichtstbijzijnde vlooienmarkt waar ik vaak kwam en pikte een eenzaam rolletje Kodak Gold 100 op dat ik me herinnerde gezien te hebben bij een eerder bezoek. Na de aankoop, voor ongeveer $.50, opende ik onhandig de achterkant van de Yashica, trok de leader uit de filmbus, bevestigde hem aan het opwindmechanisme, sloot de achterkant en kruiste mijn vingers in de hoop dat de film echt gevangen was. Ik nam de camera mee op een road trip met mijn toenmalige vriendin en deed mijn best om het beste uit mijn eerste filmrolletje te halen.

(Verlopen) Kodak Gold 100 geschoten met een Mamiya Sekor 50mm F1.4 lens op Yashica TL. Foto door Gannon Burgett.

Zoals je kunt zien aan het feit dat slechts acht van de 24 foto’s gelukt zijn, heb ik uit voorzichtigheid de film te vaak vooruit geschoven en ook de helft van de frames niet goed belicht (ik geef de schuld aan de kapotte interne lichtmeter). Toen ik aan het eind van het rolletje was, spoelde ik het terug en bewaarde het in de camera totdat ik het afgaf bij de plaatselijke drogist om de film te laten ontwikkelen (toen dat nog een ding was). Nadat ik een dag later was teruggekomen om mijn negatieven op te halen, ging ik terug naar huis om de houders te scannen met een goedkope 35mm filmscanner die ik had gekocht bij de plaatselijke elektronicawinkel.

Bekijk de dagprijs

(Verlopen) Kodak Gold 100 opgenomen met een Mamiya Sekor 50mm F1.4 lens op Yashica TL. Foto door Gannon Burgett.

Zijn de foto’s indrukwekkend? Nee, helemaal niet, noch artistiek, noch technisch gesproken. Maar de tactiele ervaring van filmfotografie en de anticipatie van het wachten om te zien hoe de beelden eruit zagen, hebben bij mij een passie aangewakkerd waarvan ik nooit had gedacht dat ik die zou hebben als iemand die voor het eerst foto’s begon te maken met een digitale camera.

Sindsdien is het fotograferen met film op zijn zachtst gezegd wisselvallig geweest, maar ik ben er onlangs weer in teruggekeerd en hoop de komende weken, maanden en jaren vele filmrolletjes met jullie te kunnen delen. Ik heb een dozijn functionerende filmcamera’s en honderden filmrolletjes – zowel oude als nieuwe – dus mijn doel is om zo nu en dan op avontuur te gaan om te filmen en mijn ervaringen met jullie te delen terwijl de beelden worden vastgelegd en ontwikkeld.

(Verlopen) Kodak Gold 100 geschoten met een Mamiya Sekor 50mm F1.4 lens op Yashica TL. Foto door Gannon Burgett.

In de geest van het delen van primeurs en het begin van wat hopelijk een leuke serie wordt hier op Film Friday, wat herinner jij je nog dat je meemaakte toen je je eerste filmrolletje draaide? Beter nog, heb je beelden om te delen? Post uw antwoorden (en beelden) in de commentaren hieronder.