Film Vrijdag: Deze 3D-geprinte filmhoesjes houden je 35mm en 120 film veilig on-the-go


Dit is de 35mm drie-pack film case, geprint met PolyMaker PolyTerra PLA Matte Black op een Prusa Mini+.

In de aflevering van Film Friday van vorige week, heb ik het kort gehad over de bewaarkoffers waarin ik mijn 35mm en middenformaat film bewaar als ik aan het filmen ben. Vandaag ga ik een kort overzicht geven van deze 3D-geprinte bussen, die ik voor het eerst tegenkwam op Thingiverse, een website gewijd aan het delen van 3D-bestanden om te printen.

Na de aanschaf van mijn eerste 3D-printer, een Prusa Mini+, begon ik rond te kijken naar gratis 3D-bestanden die ik kon gebruiken om de instellingen in te stellen. Tijdens mijn zoektocht kwam ik een reeks fotografie-specifieke prints tegen, waaronder een set 35mm en 120 filmhoesjes van Thingiverse gebruiker amass3d.

De toepasselijk genaamde 135 Film Case en 120 Film Case lijsten¹ op Thingiverse bestaan uit een paar .stl-bestanden die in een slicer (een programma dat nodig is om de gcode-bestanden te genereren die door 3D-printers worden gebruikt) kunnen worden gestopt om koffers met drie of vijf rollen te maken voor het opbergen van standaard 35mm-filmblikken en 120 filmrolletjes.

Vergeleken met andere filmkokers op Thingiverse en soortgelijke platforms, vielen deze specifieke sets op door de mogelijkheid om tussen twee verschillende maten en formaten te kiezen die aan je behoeften voldoen. Als iemand die zowel 35mm film als 120 film schiet op een semi-regelmatige basis, was het leuk om schoon uitziende opties te hebben voor beide formaten en twee formaten om uit te kiezen.

Dit is de 120 three-pack film case, geprint met Prusament PLA Galaxy Black op een Prusa Mini+.

Zoals met alle 3D modellen, zal het verkrijgen van de juiste instellingen waarschijnlijk wat gepruts vergen in je slicer en met je 3D printer. Maar eens je ze goed hebt ingesteld, zijn de prints absoluut fantastisch. De vakjes voor zowel 35mm filmkokers als 120 rolletjes film zitten goed vast, maar zorgen er toch voor dat de rolletjes er gemakkelijk uit kunnen glijden. Het deksel op alle modellen kan enige tijd nodig hebben om los te komen na het printen, afhankelijk van uw instellingen, maar eens de nop die gebruikt wordt om het deksel op zijn plaats te houden een beetje is afgesleten, komen de deksels gemakkelijk los wanneer u het volgende rolletje moet nemen.

Bekijk de dagprijs

Zolang je 3D printer het toelaat, zouden deze bestanden moeten werken met bijna elk filament type (of zelfs hars, als je een hars printer gebruikt). Ik heb gekozen voor PLA (polylactic acid) filament voor mijn modellen en hoewel het niet zo sterk is als PETG of ABS, hebben mijn bussen zich goed gehouden tijdens het gebruik en misbruik in mijn cameratas.

Zoals het geval is met alle 3D printer artikelen, is het belangrijkste hier dat ik een 3D printer bij de hand heb. Als je de kosten van mijn 3D printer niet meerekent, kostte het me ruwweg $1,50 aan filament om deze drie- en vijf-pack koffers van amass3d te printen (ik gebruikte Prusament PLA Galaxy Black en PolyMaker PolyTerra PLA voor mijn bussen). Daarom is dit zeker niet de goedkoopste optie als u nog geen 3D printer bezit of er toegang toe heeft (veel bibliotheken en universiteiten bieden 3D printers aan voor het publiek tegen minimale kosten). Maar als je er wel een hebt, of als je het niet erg vindt om een online 3D print service te gebruiken, zijn deze doosjes een geweldige oplossing om je film veilig te bewaren tijdens je reizen.


Alle 3D bestanden voor deze etuis zijn gelicenseerd onder de Creative Commons – Naamsvermelding – Niet-commerciële licentie. Dit betekent dat u de bestanden naar eigen goeddunken kunt gebruiken, zolang u amass3d vermeldt wanneer u ze deelt en de bestanden niet gebruikt voor commerciële redenen.