Film Friday: Ballet, filmfotografie, en lessen geleerd tijdens de pandemie


In de loop van drie bewogen jaren volgt mijn serie ‘Ballet on Film’ het Honolulu Classical Ballet van de voorstellingen vóór de pandemie via de moeizame fase van virtuele en openluchtlessen tijdens de COVID-19 lockdown tot de triomfantelijke terugkeer naar het podium voor het tienjarig bestaan in 2022. Het fotoproject begon als een manier om ballet in Hawaï te vieren, maar groeide uit tot het intieme verhaal van hoe de school evolueerde om haar kunst en artiesten relevant te houden.

Ballet on Film’ werd gemaakt op Kodak Portra 800 met een Yashica 635.

De draad van aanpassing die door ‘Ballet on Film’ loopt, is dezelfde draad die door mijn hele werk loopt. Ik moest me samen met mijn onderwerpen aanpassen, en ik heb veel lessen in het vertellen van verhalen geleerd terwijl ik aan dit project werkte.

Het belang van niet alleen de ogen maar van het hele gezicht

De ogen zijn de vensters naar de ziel: dat mag waar zijn, maar voor een fotograaf zijn de mond en de lippen even belangrijk – en erg gemist als ze verborgen zijn. Zijn de zijkanten van de mond lichtjes gekruld om een rustig gelukkig moment te suggereren? Zijn de lippen op elkaar gedrukt in een nieuwsgierige grijns? Is de kaak gespannen en zijn de tanden op elkaar geklemd terwijl een danser in de coulissen wacht?

Maskers maakten het soms moeilijk om de rauwe emotie van het gezicht vast te leggen.

Het moeilijkste deel van COVID was het fotograferen van de dansers met maskers. Het is niet de sociale afstand of alle extra voorzorgsmaatregelen die tijdens de pandemie nog steeds worden genomen. Het is dat hun gezichten, waar zoveel van hun emoties worden getoond, zijn verduisterd.

Ondanks de onzekerheid tijdens de pandemie was er toch vreugde te vinden.

Gedurende de drie jaar van ‘Ballet on Film’, waarvan er twee plaatsvinden tijdens de pandemie, probeerde ik foto’s te maken die nog steeds de emoties van ballet belichaamden, en moest ik creatief denken. Een van de opvallende foto’s van de buitenles bijvoorbeeld toont Romi Beppu, de artistiek directeur van de school, die hoog in de lucht springt. Hoewel ze met haar rug naar ons toe staat, kun je de golf van dynamische, vreugdevolle energie door de scène voelen stromen.

Bekijk de dagprijs

Maddie die uitglijdt op haar Ballet Flat’ toont een rustig moment terwijl een danseres zich voorbereidt.

Maddie die uitglijdt op haar ballet plat’ is nog een van mijn favoriete foto’s van de buitenles. Het heeft een ander gevoel. Het is stil en intiem – een momentopname van een danseres die zich voorbereidt. Ik kon het moment overbrengen zonder een gezicht te laten zien.

Schoonheid is overal

In 2021 stonden traditionele theaters nog steeds geen binnenvoorstellingen toe, dus hield het Honolulu Classical Ballet hun voorjaarsshow in een gymzaal van de Holy Nativity School.

De metalen garagedeur van de gymzaal gaf de foto’s een onverwacht industrieel element.

Buiten stonden tribunes opgesteld zodat ouders hun dansers konden zien optreden; zij verlieten dan het podium links om plaats te maken voor de gezinnen van de volgende klas. Waar pre-pandemische voorstellingen ongeveer twee uur duurden, hadden de twee openluchtvoorstellingen van de school voorstellingen die het grootste deel van de dag in beslag namen om de sociale afstand te bewaren. Ook de repetitiedagen waren lang, maar de moeite waard voor het succes van de voorstelling.

Voor de docenten en dansers bracht het repeteren en optreden in een gymzaal veel uitdagingen met zich mee, maar voor mezelf vond ik het geweldig! Elke nieuwe omgeving heeft zijn eigen unieke schoonheid en persoonlijkheid – je moet er gewoon voor openstaan.

Een van mijn favoriete dingen aan de sportschool was het vintage hout dat langs het basketbalveld liep, langs de muren en het plafond. De aardse tinten voegden warmte en charme toe aan de foto’s die in deze ruimte werden genomen.

Lange dagen werden energiek gehouden door de pittige dansers.

De structuur had ook metalen oprolbare garagedeuren, die een industrieel element toevoegden. Ik fotografeer graag door dingen heen – ramen, deuren, echt alles – dus gebruikte ik de garagedeuren als kleine ramen waardoor ik naar de dansers aan de ‘kant van het podium’ kon kijken.

De gymzaal die voor de oefeningen werd gebruikt, bood een andere en interessante nieuwe omgeving.

Bovendien verwonderde ik me vanaf het moment dat ik de ruimte binnenstapte over de bogen die de structuur aaneenrijgden. Als ribben die samenkomen om het hart en de longen te beschermen, weerspiegelen hun sierlijke lijnen en bewegingen de dansers, vooral de Zwarte Zwaan.

Het gaat om relaties

Ik hou van mensen. Ik hou van ze vanwege de mooie, rommelige, verrassende, grappige, complexe, tedere wezens die we allemaal zijn. Ik geloof dat mensen het beste deel van het leven zijn. Soms het slechtste, maar meestal het beste.

Deze dansers samen zien leven en trainen onderstreept het belang van ohana.

Ik hoop altijd dat deze openheid en oprechtheid van mij doorschemert als ik een nieuw persoon ontmoet – of in dit geval een hele balletschool: al hun leerlingen, leraren en families. Voor mij was deel uitmaken van het Honolulu Classical Ballet veel meer dan het bijwonen van de lessen en de voorstellingen, het wasohana’. (familie).

Ik vond het geweldig om de oudere dansers (13+) te zien en over hun weekenden te horen. Sommigen van hen rijden nu zelfs al – wat worden ze snel groot! Ik vond het leuk om rond te rennen met de jongste leerlingen, de Primas (leeftijd 3+), en om ritjes te geven aan de dansers tijdens de Intro Ballet Techniek (leeftijd 5+). Ik vond het leuk om met de leraren en de ouders te praten, meer over hen te weten te komen en wat er in hun leven gebeurt.

Gedurende de drie jaar van het project zag ik de kleinste dansers snel opgroeien.

Ik zal het nooit weten, maar ik durf te wedden dat de foto’s die we in die drie jaar maakten heel anders zouden zijn zonder onze relatie. Hoe vaker ik naar de dansstudio kwam, hoe meer de studenten aan mijn aanwezigheid gewend raakten. Na verloop van tijd werd ik een bijzaak en kon ik naar de achtergrond verdwijnen, wat ik wilde.

Candids zijn mijn favoriet. Het is waar ik de echte, authentieke persoon vind. Dus als ik naar de les kwam gebruikte ik soms nauwelijks mijn camera. Ik was gewoon in de studio met de studenten zodat onze energie in die kamer naast elkaar kon bestaan. Ik hoopte dat ze zich steeds meer op hun gemak zouden voelen bij mij, zodat ik hun oprechte emoties kon vastleggen. Een goede foto is evenzeer een resultaat van hen als van mij.

“Ballet on Film” is van begin tot eind een teamprestatie geweest, een team dat niet alleen de dansers en leraren omvat die u op de foto’s ziet, maar ook alle andere studenten, medewerkers en families die de wereld van de school vormden tijdens deze uitdagende reis.


Lisa K. Cho is een fotografe uit Honolulu, Hawaii. Meer informatie over dit project en haar andere werk is te vinden op lisakcho.com en op Instagram. Het grootste deel van de serie ‘Ballet on Film’ is geschoten op Kodak Portra 800 met een 50 jaar oude Yashica 635.

‘Ballet on Film’ is van 18 september tot 2 oktober te zien in Kahala Mall in Honolulu.

Selecte werken van Lisa K. Cho zullen te zien zijn op de Asian Archives Exhibition, georganiseerd door Brooklyn Film Camera in New York van 6 tot 31 oktober.