Een wandeling door Boedapest


Tijdens een recente vakantie brachten we een paar extra dagen door in Boedapest. De eerste dag na aankomst hebben we een privé wandeling gemaakt. Ik wilde niet alleen beelden delen, maar ook wat advies en tips voor het maken van foto’s tijdens een rondleiding.

Plan vooruit

Toen ik de reservering voor de rondleiding maakte, liet ik de gids weten dat ik fotograaf was en zeker wilde weten dat ik wat tijd had om wat fatsoenlijke foto’s te maken zonder opgejaagd te worden. Toegegeven, er waren nog drie andere mensen op de rondleiding, dus het ging helemaal niet om fotografie.

Doe ook je huiswerk. Zoek de locaties op waar je zult stoppen. Deze tour werd beschreven als een tour met hoogtepunten van de stad en specifieke plaatsen. Het vermeldde ook verborgen juweeltjes, je weet wel, de plaatsen die alleen de lokale bevolking kent. En een stop voor een lokale delicatesse onderweg.

Wees niet vervelend of onbeleefd

Het is één ding als je op een tour bent met andere fotografen, maar als je reist met vrienden en familieleden, of vreemden, wees dan niet die vervelende fotograaf die de groep altijd ophoudt. Wees je bewust van waar je bent met je uitrusting, zodat je de andere tourleden niet in de weg loopt.

Probeer ook wat aandacht te besteden aan de gids. Je hebt hem niet voor niets ingehuurd. En hoewel mijn man meestal al het luisteren naar de geschiedenis en de verhalen doet terwijl ik fotografeer, legde ik soms toch mijn camera neer zodat ik de verhalen van de gids kon horen. Deze verhalen kunnen je helpen om je foto’s in te kaderen. Als u thuiskomt, weet u ook wat u fotografeerde en wat het verhaal erachter was.

Stel vragen aan de gids

Wees niet bang om vragen te stellen. Nogmaals, dat is waarom je in de eerste plaats een gids hebt ingehuurd. Leer van hen. Als je iets ziet wat je wilt fotograferen dat niet in de hoofdbeschrijving staat of wat de gids op dat moment aanwijst, vraag het hem dan.

We liepen in de buurt van de Dohany Street Synagogue waar ik in 2005 was gestopt en ik wist dat daar een gedenkteken stond dat prachtig was. Ik vroeg of we erheen mochten lopen om het te bekijken. Als ik het niet had gevraagd, waren we gewoon doorgegaan naar de volgende halte van de rondleiding.

Vergroot uw blik

Beperk je niet tot het fotograferen van wat je gewoonlijk fotografeert. Omdat ik veel van mijn werk richt op architectuur, heb ik dat meegenomen tijdens onze wandeling. Maar het is niet het enige waar ik me op concentreerde. Ik heb al eerder gezegd dat het belangrijk is om het hele verhaal van een reis of plaats te vertellen, vooral als je op reis bent.

Fotografeer de straten, de mensen, het eten. Focus op de details van een plek die uniek en anders zijn dan wat je thuis ziet. Let op de kleuren om je heen en zorg dat je die in je foto’s verwerkt. Wees je bewust van wat je aandacht trekt, of het nu in je gebruikelijke fotografiegenre is of niet.

Houd in de gaten waar je medetourleden naar kijken en zien. Het is alsof je extra ogen hebt om interessante dingen aan te wijzen. We kunnen niet altijd overal kijken, hoe graag we dat ook zouden willen.

Vergeet niet om video op te nemen

De geluiden van een plek zijn ook geweldig om te hebben en te beluisteren als je weer thuiskomt. Vergeet niet je telefoon te pakken om video op te nemen of je camera te gebruiken. Hoe dan ook, het is een leuke manier om die momenten opnieuw te beleven.

Veel plezier op de tour

Heb altijd plezier. Ik denk dat velen van ons gefixeerd zijn op dat iconische beeld of die epische foto. In dat proces zijn we zo gefocust op het maken van ‘die’ foto dat we vergeten plezier te hebben. Ten eerste, je bent op vakantie, relax! Leg de camera neer. Geniet ervan.

Een laatste ding – zorg voor foto’s van jou en je familie en vrienden. Ik heb de neiging dit te vergeten.