Dit is wat je krijgt als je genoegen neemt met goedkope filters


Moet je echt zoveel uitgeven aan filters in landschapsfotografie? Wat kan er misgaan als je voor goedkope alternatieven kiest?

Veel landschapsfotografen zouden het ermee eens zijn dat, hoewel ND-filters vrij duur kunnen zijn, ze de stukken vistuig zijn waarop je nooit compromissen moet sluiten. Sommige ND-filters van topkwaliteit kunnen afzonderlijk tot 200 dollar kosten en filterkits met houders kunnen tot duizenden dollars oplopen. Daarom is het altijd verleidelijk om goedkopere alternatieven te zoeken, vooral als je net landschapsfotografie aan het uitproberen bent. Er is echter een heilige middenweg tussen praktisch zijn en genoegen nemen met goedkope accessoires, en de keuze voor het laatste heeft zeker een prijs.

Bekijk de dagprijs

In deze video kocht ik de goedkoopste ND-filterkit die ik kon vinden en die me ongeveer $6 kostte, en vergeleek de output met de beelden die mijn vertrouwde filtersysteem zou maken. Ik verwachtte niet veel van dit goedkope alternatief, maar ik kan gerust zeggen dat ik verrast was door het resultaat. Laten we eens kijken hoe ondermaatse filters de kwaliteit van je foto’s kunnen beïnvloeden, en wat de omkeerbare en onomkeerbare effecten zijn waarmee je te maken krijgt.