De Viltrox 13mm f/1.4 versus de Sigma 16mm f/1.4


Deze twee groothoek prime lenzen van derden zijn beide ultrasnel, met een maximaal diafragma van f/1.4. Maar welke van de twee moet je kiezen?

Toen ik bijna 20 jaar geleden begon met digitale fotografie, bestonden objectieven van derden nog nauwelijks. De grootste keuze die een nieuwe koper moest maken, was welk merk de beste native lenzen had of in ieder geval meer keuze. Uiteindelijk is dat de reden waarom ik al die jaren geleden voor het Canon-ecosysteem koos. Ik had het gevoel dat Canon een beter assortiment had, en ik werd ook overgehaald door een paar vrienden op de universiteit die ook in het Canon-ecosysteem hadden geïnvesteerd. Vandaag de dag is dat niet echt een probleem meer, omdat de meeste merken prachtige native objectieven maken voor hun body’s in alle sensorformaten, maar wat nog belangrijker is, is dat de vooruitgang van externe lensmakers exponentiële sprongen heeft gemaakt.

En dat brengt ons bij deze geweldige video van Dave McKeegan, waarin hij de Viltrox 13mm f/1.4 lens vergelijkt met de Sigma 16mm f/1.4. Ik moet erop wijzen dat beide lenzen voor APS-C formaat camera’s zijn, dus het zijn geen echte 13mm en 16mm brandpuntsafstanden, maar ze zijn nog steeds breed genoeg. Ik heb een aantal Sigma lenzen, maar nog nooit een Viltrox gebruikt, dus ik was benieuwd hoe de twee zich tot elkaar verhouden. Op basis van mijn vooroordelen gaf McKeegan na al zijn tests, inclusief astrofotografie, verrassend genoeg het voordeel aan de Viltrox, maar ik laat jullie zelf uitzoeken waarom. Laat me weten wat uw ervaringen zijn met Viltrox lenzen, want ik ben altijd op zoek naar meer betaalbare kwaliteitslenzen.

Bekijk de dagprijs