De sprong wagen met een time-lapse van de Melkweg


Video kan een heel ander verhaal vertellen dan een stilstaand beeld. Als je een heleboel stilstaande beelden samenvoegt, ontstaat een time-lapse.

Capture

Ik heb de camera verticaal opgesteld om meer sterren en een grotere melkweg vast te leggen. Ik was oorspronkelijk van plan de voorgrond te belichten met een hoge ISO omdat er geen maanlicht was en slechts een beetje lichtvervuiling op de toppen van de rotsen.

Hoewel de voorgrond niet perfect was, besloot ik toch een time-lapse te maken omdat ik wilde genieten van de sterren en de voorzienigheid zorgde voor de voorgrond voor het stilstaande frame. Omdat ik zou blijven.

Eén frame van de meer dan 350 gemaakt, licht ging door mijn scene als bij toverslag. Ik had alleen dat ene beeldje nodig. Het licht kwam in de vorm van koplampen van auto’s iets meer dan een halve mijl verderop met grootlicht aan. Het licht viel over het tafereel en zo ontstond een prachtige voorgrond voor de foto! Camera-instellingen waren 10 seconden, ISO 6400 bij f/1.8, scherpgesteld op de sterren met een fish-eye lens.

Verwerking voor de video

Werken met Adobe Bridge en Adobe Camera Raw (ACR) maakt het gemakkelijk om veel beelden te verwerken met dezelfde instellingen. Ik heb meer dan 350 beelden geselecteerd nadat ik er een paar in Bridge had bekeken en verwijderd.

Bekijk de dagprijs

Nadat ik de beelden in ACR had geladen, paste ik instellingen toe die schaduwen openden en de kleuren verbeterden. Met Ruisonderdrukking toegepast, lijken de beelden een beetje zacht op de voorgrond. In een time-lapse video kan dat worden vergeven vanwege de beweging. Toen ik klaar was in ACR, drukte ik op de Klaar knop versus het openen van de bestanden.

Adobe Bridge

Mijn bestanden werden teruggestuurd naar Bridge met instructies over hoe ze moeten worden geopend in de meegeleverde sidecar-bestanden. De sidecar-bestanden worden rechtsboven in de thumbnails in Bridge aangegeven. Geselecteerde beelden worden in één keer verwerkt en opgeslagen in een map met TIFF-beelden en een map met JPEG-beelden.

De TIFF-bestanden werden gebruikt voor verdere verwerking van de foto met behulp van Starry Landscape Stacker; zie het verwerkingsartikel hier. Voor de time-lapse werden JPEG-bestanden gebruikt. Er zijn specifieke programma’s beschikbaar voor het maken van time-lapse, maar in dit geval gebruikte ik QuickTime Player, die standaard bij de Mac wordt geleverd.

Ga in QuickTime naar File > Open Image Sequence. Navigeer naar de map met JPEG’s. Selecteer de verwerkingsparameters. Ik gebruikte 24 beelden per seconde en H-264. QuickTime maakt dan de film.

Screenflow

Ik laadde de film in het screen capture programma Screenflow voor verdere verbetering. Dit is een verticaal beeld met een horizontale time-lapse. Ik heb het stilstaande beeld gemixt en gebruikt als achtergrond voor de video.

Oorspronkelijk ontworpen als een screen capture programma, doet Screenflow nu prachtig werk in de videowereld. Dat doet het geweldig. Veel verbeteringen voor het toevoegen van overgangen, beweging en soundtracks werden in de loop der jaren toegevoegd. Ik doe veel van mijn videoproductie in Screenflow, omdat het het ingewikkelde werken met het monteren van video vereenvoudigt.

Time-lapse video. 24 FPS gemaakt met Photoshop, QuickTime Player en Screenflow. Muziek van bensound.com.

Muziek

Geluid is erg belangrijk voor een video. Probeer dit eens. Bekijk de video met het geluid aan. Bekijk hem dan nog eens met je systeem op stil. Het is een totaal andere ervaring! Er zijn muziekaanbieders, sommige gratis, sommige betaald en sommige gemixt. Ik heb bensound gebruikt. Zij hebben Royalty Free muziek, sommige gratis en sommige betaald. De muziek is vrijgegeven voor alle videoplatforms op voorwaarde dat je betaalt of crediteert in je video. In de video staat een credit van 5 seconden bij bensound.com.

Yours in Creative Photography & Time-Lapse, Bob