De pre-release functie van de Nikon Z 9 maakt lichttriggers overbodig


Als je ooit hebt geprobeerd om overdag bliksem te fotograferen, weet je dat het bijna onmogelijk is. Tegen de tijd dat je de ontspanknop indrukt, is het al weg. Daarom bestaan er bliksemafleiders, die geen garantie zijn voor succes. Maar door de toevoeging van de nieuwe “Pre-release”-functie in Nikon’s Z 9-camera’s zijn die triggers nu overbodig geworden. Het garandeert succes, zoals ik vorige week ontdekte.

De laatste zes jaar heb ik fotografiereizen voor kleine groepen georganiseerd naar plaatsen in de VS. Sedona, met veel geweldige locaties in de buurt, gematigd zomerweer (althans naar Kansas City-normen!) en een goede kans op stormen, stond hoog op mijn lijst van “daar moet ik een workshop doen”. Vorige week heb ik dat eindelijk gedaan, en het was zo goed als ik had gehoopt (ik zal daar in de komende weken een blog over schrijven). Maar het was het onweer dat we donderdagavond zagen dat resulteerde in een nieuw “Aha!” moment voor mij.

Onder de vele functies die aan de Nikon Z 9 zijn toegevoegd met de release van firmware 2.0, was “Pre-release” een eye-opener voor actiefotografen. Zoals ik in een eerder bericht al schreef, kun je hiermee wachten tot je actie ziet, vervolgens de ontspanknop indrukken en de momenten vastleggen voordat je drukte. Het verandert echt je manier van werken, zoals ik in dit verhaal uitleg. Maar pas toen ik op weg was naar Sedona, en dacht aan de mogelijkheid van bliksem, realiseerde ik me dat ik de Pre-release daarvoor kon gebruiken. Hoewel we de eerste nacht wat bliksem hadden, terwijl ik een demonstratie van lage verlichting gaf, is het vrij eenvoudig om de bliksem tijdens een belichtingstijd vast te leggen. Pas een paar dagen later hadden we bliksem bij daglicht. Dat is een stuk lastiger te fotograferen.

Bekijk de dagprijs

Dit was de nachtopname, met lage verlichting, die ik de eerste nacht voor mijn groep had opgezet. Het onweer in de verte was een bonus, maar als je 15-seconden belicht, is het vrij gemakkelijk om de bliksem vast te leggen. Ik heb de intervalometerfunctie van mijn camera ingeschakeld, zodat hij die lange belichtingen blijft maken met slechts 0,5 seconde tussen de opnamen. Nikon Z 9, handmatige belichting, zonnewitbalans, ISO 200, 15 seconden bij f/5,6, twee LumeCubes voor licht, Nikkor Z 24-200mm f/4-6,3 VR-lens op 54 mm.

Terugkerend naar Sedona van een andere opname voor zonsondergang, nam ik mijn groep mee naar Airport Mesa, waar een mooi uitzichtpunt is. Ons doel was om dat laatste uur zonlicht op de bergen tegenover ons te fotograferen, maar er kwam een storm aanzetten. Terwijl het het grootste deel van de zon tegenhield, gaf het ons ook een bliksemshow. En toen zette ik Pre-release aan. Als je dat doet en de ontspanknop half indrukt, begint de camera beelden op te nemen met 30 beelden per seconde in een continue lus op het interne geheugen (niet op de kaart). Wanneer u actie ziet gebeuren, drukt u de ontspanknop helemaal in en neemt de camera die laatste seconde, halve seconde of een derde seconde van de actie van de lus op de kaart op (u kiest de hoeveelheid). Met andere woorden, hij gaat terug in de tijd om iets vast te leggen dat al gebeurd is. En dat maakte het fotograferen van bliksem ongelooflijk eenvoudig.

Zie het, druk dan op de ontspanknop en je hebt het. Vrij eenvoudig, zolang je de Pre-release functie met de Z 9 aanzet. En hoewel de bliksem maar ongeveer een half uur duurde, heb ik in die tijd genoeg foto’s gemaakt om uit te kiezen. Nikon Z 9, diafragmaprioriteit, Zonnige witbalans, ISO 500, 1/60 bij f/8, uit de hand, in matrixmeting, -1,0 EV, Nikkor Z 24-200mm f/4-6,3 VR-objectief op 65 mm.

Om dat te doen, hield ik de camera tegen mijn oog, en elke keer als ik bliksem zag, drukte ik de sluiter volledig in. En elke keer eindigde ik met bliksem foto’s. Let op het meervoud. Vaak had ik meerdere bliksemfoto’s van één flits, en één keer had ik zelfs tien beelden. Dus wat is het addertje onder het gras? Ik kan geen RAW-foto’s maken, omdat de camera automatisch overschakelt op JPEG, hoewel nog steeds met de volledige resolutie van 45 megapixels. Er is ook een optie om te filmen met 120 beelden per seconde, maar dan met minder dan 11 megapixels. Maar toch, wow.

Van begin tot einde kan ik bliksem zien in elk beeld van deze tien frames. Wat betekent dat, aangezien de camera op 30 fps schoot, de burst ongeveer een derde van een seconde duurde.

Natuurlijk is er voorlopig nog een markt voor bliksemafleiders, want er zijn maar weinig camera’s die dit kunnen. Maar voor de mensen die het geluk hebben om een Nikon Z 9 te hebben, is dat een accessoire minder dat ze in de verleiding zal brengen om te kopen.

Over de auteur

Reed Hoffman is al meer dan vier decennia fotograaf en hij is momenteel gevestigd in Kansas City. Naast zijn samenwerking met een aantal kranten, tijdschriften, agentschappen en zakelijke klanten, is Reed sinds de jaren negentig ook docent fotografie. Bekijk meer van Reed’s werk en kom meer over hem te weten op zijn website, Instagram, Twitter en Facebook. Dit artikel werd ook hier gepubliceerd en met toestemming gedeeld.