Acht tips om je huwelijksworkflow te versnellen


Een paar dagen geleden bevond ik me in een groep trouwfotografen die bespraken hoe ver ze achterliepen met hun bewerkingen. De antwoorden varieerden, net als de houding. Sommigen vonden dat ze maar acht weken achter lagen, en dat was prima. Andere fotografen leken angstig, met 17 of 18 bruiloften in een maandenlange achterstand. Toen ik aan de beurt was, hapte ik naar adem. Ik zei: “Twee weken. De bruiloft die ik vandaag aflever is twee weken geleden gefotografeerd”.

Nu voel ik me bijna schuldig dat ik dat zeg. Men vroeg mij waarom ik niet zo ver achter lag; ik wist het antwoord niet. Eén persoon suggereerde dat ik maar een paar bruiloften zou fotograferen, en ik zei dat ik er dit jaar meer dan 60 zou fotograferen. Wat is mijn geheim? De waarheid is dat ik geen enkele bom kan laten vallen. Ik werk gewoon mijn foto’s af zoals iedereen, maar ik doe bepaalde dingen anders dan sommige fotografen om mijn werk efficiënter te laten verlopen.

En zo, de prachtige lezers van Fstoppers, was een artikel geboren! Aanvankelijk wilde ik een volledige doorloop van mijn selectie-, bewerkings- en leveringsproces schrijven om een diepgaande uitleg te geven over waarom ik elke stap op die specifieke manier doe. Deze workflow is echter in de loop der jaren op mij afgestemd en is fantastisch voor de manier waarop ik op bruiloften werk. Veel mensen kunnen anders fotograferen.

Bekijk de dagprijs

En dus was het antwoord om het artikel op te splitsen in een aantal tips die je tijd kunnen besparen met je workflow. U kunt het met elke tip eens of oneens zijn en wijzigingen in uw workflow aanbrengen waar u dat nodig acht.

Volledige bruiloft workflow tijdlijn

Ik heb een bruiloft bewerkt terwijl ik dit artikel aan het schrijven was en besloot de tijd te delen die nodig was om de hele galerij af te leveren.

  • Ik begon om 13:35 uur. Dit was het moment waarop ik mijn culling software opende en de map met 3.130 onbewerkte foto’s selecteerde.
  • Ik was klaar om 14:38 uur, met nog 646 foto’s.
  • Ik verliet mijn computer om de foto’s te importeren. Ik speelde met mijn kat en at wat te eten.
  • Om 15:35 uur kwam ik terug bij mijn computer, en de foto’s lagen klaar met een voorinstelling toegepast.
  • Om 16:34 uur waren alle foto’s bewerkt, en drukte ik op exporteren.
  • Ik kies graag mijn topfoto’s terwijl het exporteren bezig is en exporteer die in hoge resolutie en webresolutie. Mijn computer haat me hiervoor, omdat ik hem hard laat werken.
  • Na ongeveer 40 minuten en meer tijd om met de kat te spelen, zijn mijn foto’s klaar. De hoogtepunten zijn ook klaar voor een slideshow voor klanten. Een aparte export voor mijn website wordt ook gemaakt als ik de bruiloft publiceer.
  • De hele galerij wordt geüpload naar Pic-Time, de slideshow wordt gebouwd met behulp van hun fantastische platform, en de galerij wordt naar de klant gestuurd.

De klant heeft zijn galerij om 18:10 uur. Dit hele proces heeft ongeveer 4,5 uur geduurd. Sommige dagen, zit ik achter mijn computer en voltooi twee hele huwelijken.

Ik heb ook deze bruiloft en de slideshow op mijn website gezet. De foto’s waren al gekozen en geëxporteerd, klaar om te gaan. Mijn blog posts volgen een sjabloon, dus het proces duurt 15-20 minuten. Je kunt deze bruiloft hier zien!

Deze tijdlijn laat zien dat efficiënt bewerken mogelijk is. Bruiloften hoeven geen karwei te zijn.

1. Fotografeer doordacht

Mijn eerste tip heeft niets te maken met bewerken, computers of mooie software. We kunnen er gemakkelijk van uitgaan dat we dingen in de post kunnen herstellen. En meestal kunnen we dat ook. Maar betekent dat ook dat we dat moeten doen? Die kleine veranderingen kunnen worden versterkt wanneer we honderden foto’s moeten bewerken.

Het uitsnijden van 200 foto’s kan ongeveer 10 seconden per foto in beslag nemen. Dat is 2.000 seconden of iets meer dan een half uur.

Overshooting kan ook een probleem zijn. Twee keer zoveel foto’s maken kost twee keer zoveel tijd. Doe jezelf een plezier en verander die 12 fps burst mode naar 5 fps. Ik kan me niet voorstellen dat je meer dan dat nodig hebt.

Bewust aan deze dingen denken wanneer we foto’s nemen, zal ons aanzienlijk helpen wanneer we later foto’s in batch moeten bewerken. Het meeste ervan zal ook een tweede natuur worden. Je kunt meer lezen over de manier waarop ik graag fotografeer in dit artikel.

2. Resten voor het importeren

Ik maak mijn foto’s graag schoon voordat ik ze importeer in mijn bewerkingssoftware, en wel om verschillende redenen.

De belangrijkste is snelheid. Hoewel veel fotografen zullen beweren dat Lightroom kan worden ingesteld om snel door foto’s te bladeren, moeten die foto’s toch eerst worden geïmporteerd. Het bouwen van al die voorvertoningen kost tijd die ik liever aan de foto’s zou besteden. We kunnen Lightroom op veel verschillende manieren instellen, en ik heb er al veel geprobeerd, maar ik heb nog niets gevonden dat sneller is dan extern selecteren.

Ik zal hier niet elk programma doornemen, maar er is de populaire keuze en degene die ik graag gebruik. Voor veel bruidsfotografen is Photo Mechanic het beproefde programma. Dit is al vele jaren de industriestandaard voor het uitsnijden van duizenden foto’s. Het werkt door gebruik te maken van de ingesloten voorvertoning (zelfs voor onbewerkte bestanden) op het scherm, wat betekent dat het gemakkelijk werk kan maken van het uitpluizen van duizenden foto’s.

Het programma dat ik gebruik is iets anders, met enkele toegevoegde functies: Narrative Select. Bijna iedereen aan wie ik dit heb aangeraden, is overgestapt. Tenzij je een PC gebruikt (Select is alleen voor Mac), is dit misschien wel de snelste manier om foto’s te selecteren. De software gebruikt een vergelijkbare aanpak als Photo Mechanic, met ingesloten voorvertoningen. We zien echter ook een paar extra hulpmiddelen, waaronder gezichts- en oogbeoordelingen en detailpanelen. Het geeft je zelfs een discreet waarschuwingspictogram wanneer een foto de slechtste van het stel is.

We hoeven de gekozen foto’s alleen maar naar onze bewerkingssoftware te sturen, waardoor dit proces veel sneller verloopt.

3. Optimaliseer Lightroom

Ik volg een paar gidsen om Lightroom te laten werken zoals ik dat wil. Je moet ervoor zorgen dat je werkt vanaf je snelste computerschijf. De interne SSD van mijn MacBook is snel, dus dit is waar ik mijn afbeeldingen en catalogi bewaar als ik ze aan het bewerken ben. Daarna wordt alles verplaatst naar langzamere schijven voor opslag op lange termijn.

4. Presets voor alles

Ik sla graag alle herhaalbare instellingen op als een voorinstelling. Dit begint wanneer ik de beelden importeer in Lightroom, waar ik een import voorinstelling kan instellen. In één oogopslag weet ik dat mijn voorkeursinstellingen en voorvertoningsformaten door Lightroom zullen worden toegepast.

Ik heb in het verleden veel voorinstellingen voor ontwikkelen doorlopen en pakketten van andere fotografen gekocht. Mijn huidige hoofdvoorinstelling is in de loop der tijd gemaakt om voor de meeste foto’s te werken. Ik heb dan binnen en nacht versies met licht verschillende tweaks. Door deze basisvoorinstelling toe te passen op alle foto’s wanneer ze worden geïmporteerd, komen de foto’s in de buurt van waar ik ze wil hebben. Meestal is een kleine aanpassing van de belichting nodig en eventueel een aanpassing van de witbalans. Sommige hebben geen van beide nodig, en dan kan ik zelfvoldaan naar de volgende foto gaan.

Instellingen kunnen ook worden opgeslagen bij het exporteren van onze foto’s, en ik vind dit veel sneller dan het doorlopen van de afzonderlijke aankruisvakjes telkens als ik een aantal foto’s wil publiceren.

Telkens wanneer ik instellingen moet wijzigen, vraag ik me af of ik die nieuwe instellingen in de toekomst zal gebruiken en maak ik een relevante voorinstelling.

5. Gebruik een Loupedeck

Schaamteloos, Loupedeck producten hebben mijn workflow versneld meer dan alles wat ik kan bedenken. Ik ben begonnen met het gebruik van een Loupedeck + Photo & Video Editing Console voordat ik de upgrade naar de Loupedeck Live Console maakte. Ik ben ook op de hoogte van de Loupedeck CT, maar ik had de extra functionaliteit die het met zich meebracht niet nodig. Ik hou van hoe klein en netjes de Loupedeck Live is.

Als je niet op de hoogte bent van de functionaliteit, kun je met de verschillende Loupedeck consoles een computer op een meer tactiele manier bedienen, met draaiknoppen en knoppen. Ik vind dit een zeer intuïtieve manier van werken.

Ik heb de mijne eenvoudig ingesteld en gebruik waarschijnlijk maar een deel van de functionaliteit. Toch kan ik op deze manier snel de nodige aanpassingen doen zonder mijn blik van het beeld te halen of met de Lightroom schuifregelaars te knoeien. Ik kan er ook mijn ontwikkelvoorinstellingen in laden en ze snel toepassen als dat nodig is.

6. AI is je vriend

Ik had deze tip er bijna niet bijgezet, omdat ik het programma niet voor deze specifieke bruiloft heb gebruikt. Ik heb er echter geen moeite mee om Imagen AI te gebruiken als ik een set foto’s nog sneller klaar wil hebben. Het is redelijk snel en eenvoudig op te zetten, mits je minstens 5000 foto’s kunt aanleveren die je hebt bewerkt. Het leert hoe je bewerkt en bouwt een profiel voor je op.

Ik vind het leuk om mijn werk te bewerken. Ik vind het leuk om even weg te zijn en me te verliezen in het project. Maar ImagenAI doet wonderen als je tegen de klok zit. Ik gebruik het waarschijnlijk bij ongeveer 20% van mijn bruiloften.

7. Blog Onmiddellijk

Deze tip zal niet voor iedereen gelden, en zelfs niet voor al mijn bruiloften. Maar, als je je foto’s in een post op je website zet, raad ik je aan dit te doen zodra je de foto’s aan de klant hebt geleverd. Het project zit dan nog vers in je geheugen, en je energie zit op dat moment in die foto’s geïnvesteerd.

Dit zou ook niet een taak moeten zijn die de hele dag duurt. Ik heb een eenvoudig sjabloon (een knipoog terug naar mijn liefde voor presets) en kan een post in een mum van tijd in elkaar zetten. De afbeeldingen zijn al geselecteerd bij het kiezen van de client highlights, en ik gebruik de client slideshow op de pagina.

Als ik de bruiloft niet meteen post, is er een grote kans dat ik er niet aan toe kom.

8. Denk er niet te lang over na.

Tenslotte vind ik dat wanneer we gaan overdenken, we langzamer gaan. Elke keer als er een beeld op mijn scherm verschijnt, kan ik dat potentieel bewerken, veranderen, manipuleren of corrigeren. De truc is om snel en natuurlijk veranderingen aan te brengen zonder er bewust over na te denken. Zodra je gevoel goed is, ga je verder. Het is waarschijnlijk niet minder perfect dan wanneer we er een uur aan zouden besteden, zeker niet voor het oog van de gemiddelde klant.

En dat was het, mijn tips om sneller en efficiënter te bewerken. Ik denk dat iedereen wel een andere manier kan vinden om zijn workflow te verbeteren. Er is niet één groot geheim om je sneller te maken, maar met veel kleine veranderingen zul je het uiteindelijk sneller doen.

Mijn werk voor bruidsfotografie is nooit zwaar gemanipuleerd. Jouw werk kan anders zijn, dus mijn werkwijze werkt misschien niet voor jou. Maar de meesten van ons kunnen hun efficiëntie iets verbeteren, waardoor we meer tijd hebben voor onze families, vrije dagen, en waarschijnlijk meer bruiloften.