Aan de slag met je nieuwe camera: A voor diafragmaprioriteit


Toen ik mijn eerste DSLR kocht – een mooie Nikon D5100 – was ik helemaal overdonderd. Ik had een hoop YouTube video’s bekeken en de handleiding gelezen, maar had niet echt het gevoel dat ik goed wist hoe ik mijn camera moest gebruiken.

Er was één advies dat ik hoorde en dat de weg plaveide naar waar ik nu ben in mijn fotografie – de modus diafragmaprioriteit gebruiken.

Fotograferen in de handmatige modus heeft vaak de voorkeur van professionals, omdat je dan volledige controle hebt over de functies van de camera. Maar dit kan verwarrend zijn en vaak moeilijk te leren, daarom kan de modus diafragmaprioriteit zo aantrekkelijk zijn.

Hoewel ik inmiddels voor het grootste deel van mijn werk de handmatige modus gebruik, overbrugt de modus Diafragmaprioriteit de kloof tussen de automatische functie op je camera en de volledig handmatige instellingen. Het is een prima instapmodus voor beginners, maar zelfs professionals gebruiken het wanneer de tijd rijp is. Ik gebruik het nog steeds bij sommige van mijn evenementenfotografie, omdat het me in staat stelt mijn ISO en diafragma consistent te houden, terwijl ik niet constant met de sluitertijd hoef te werken. Ik weet wat mijn foto’s zullen opleveren voordat ik op de sluiterknop klik.

Wat is de modus diafragmaprioriteit?

Met de modus diafragmaprioriteit – meestal aangeduid met A of Av op de instelknop van je camera – kun je een heleboel zaken van je camera regelen, waaronder diafragma, ISO, belichtingscompensatie en witbalans.

Bekijk de dagprijs

Wat je niet kunt regelen is de sluitertijd van je camera, maar die wordt automatisch voor je ingesteld op basis van de gekozen ISO en het diafragma.

Waarom beginnen met de modus diafragmaprioriteit?

Het hebben van een nieuwe camera kan een verschillende mix van emoties veroorzaken. Opwinding, frustratie en een overweldigd gevoel zijn zeker niet vreemd! Met de modus Diafragmaprioriteit heb je genoeg controle om de camera te leren kennen, maar je laat de sluitertijd nog steeds over aan de camera. Zo kunt u scherpstellen en het diafragma van uw camera en de ISO (die ook op automatisch kan worden ingesteld) leren kennen zonder nog een functie toe te voegen.

Als je eenmaal volledig begrijpt hoe je de diafragmaprioriteit modus moet gebruiken, dan kun je gaan experimenteren met de handmatige modus en andere instellingen van je camera.

Waarom niet de Programma stand?

De programmamodus is ook een goed uitgangspunt, maar er is een reden waarom ik het niet aanbeveel. Het lijkt nog steeds erg veel op je camera op Auto zetten, en geeft je niet veel controle.

Sommige camera’s hebben flexibele instellingen voor de Programma mode, waarbij je het “Auto” gedeelte van de Programma mode kunt overnemen, maar dan kun je beter meteen kiezen voor de Diafragma, Sluiter of Handmatige mode.

Andere redenen om de modus Diafragmaprioriteit te gebruiken in plaats van Handmatig

Hoewel de handmatige modus in veel situaties zeker de voorkeur geniet, stel je dit eens voor. Je fotografeert een bruiloft en gaat van kamer naar kamer. Het licht verandert in elke kamer, wat betekent dat je constant dingen als je sluitertijd moet aanpassen.

Door je camera in de modus Diafragmaprioriteit te zetten, kun je je concentreren op de foto die je maakt, in plaats van je zorgen te maken over hoe snel je sluitertijd moet zijn om de foto scherp te krijgen.

Hetzelfde kan gezegd worden op een gedeeltelijk bewolkte dag, met snel bewegende wolken boven je hoofd. De ene seconde moet je fotograferen bij f/16 of f/8, en de volgende moet je misschien meer licht binnenlaten en bij f/2.8 of f/4 fotograferen.

Hoe dan ook, de modus Diafragmaprioriteit is een krachtig hulpmiddel om je niet alleen op weg te helpen met je nieuwe camera – het is ook een modus waarop je kunt vertrouwen in die lastiger situaties naarmate je verder komt als fotograaf.