5 redenen waarom ik na 10 maanden nog steeds geobsedeerd ben door de Sony A7 IV


Ik was erg enthousiast toen ik afgelopen december de Sony a7 IV in handen kreeg. Het beloofde een camera te worden die veel te bieden had en voor mij voelde het als een enorme upgrade ten opzichte van mijn geliefde Sony a7 II. Als opvolger van de succesvolle a7 III, konden de verwachtingen niet hoger zijn, dus het had zeker veel om waar te maken. Na 10 maanden intensief gebruik kan ik er niet gelukkiger mee zijn. Hier zijn vijf van de vele redenen waarom ik volledig geobsedeerd ben door de Sony a7 IV.

1. Beeldkwaliteit

Sony beloofde upgrades in zowel de foto- als de videoafdeling van de Sony a7 IV. Ze brachten een nieuwe 33-megapixel sensor en een verbluffend autofocus systeem, waardoor fotograferen een droom is geworden. Desondanks was ik meer enthousiast over de upgrades aan de video kant van de zaak, vooral in een tijdperk waar we video content prominenter zien dan ooit. De videokwaliteit van de Sony a7 IV is absoluut top. Het 4K beeld, gedownsampled van 7K, is scherp en ongelooflijk gedetailleerd. In combinatie met de nieuwe 10-bit kleuren, heb je een prachtig beeld. Sony heeft ook opmerkelijke verbeteringen aangebracht ten opzichte van hun vorige camera’s als het gaat om de kleuren, door de magenta tint te verwijderen die veel gebruikers niet mooi vonden. Het is een camera die me verliefd heeft gemaakt op het color-grading proces, omdat het je zo veel meer vrijheid geeft dan de 8-bit beelden die eerdere camera’s boden. De beeldkwaliteit heeft zich ongelooflijk goed gehouden in de meest uiteenlopende scenario’s waaraan ik hem heb blootgesteld en ik moet nog steeds glimlachen telkens als ik mijn opnamen bekijk.

Bekijk de dagprijs

2. 2. Autofocus

De Sony a7 III had al een behoorlijk solide autofocussysteem, dus dit was niet een gebied dat per se veel verbetering nodig had, maar Sony bracht toch een upgrade en ik ben zeker niet teleurgesteld. Het autofocus systeem in de a7 IV is een van mijn favoriete dingen aan het toestel. Zowel bij foto’s als video is de scherpstelling snel, nauwkeurig en intelligent. De mogelijkheid om ogen en gezichten in alle foto- en videomodi te volgen, verlicht volledig de stress van het controleren of je onderwerpen scherp zijn. Het is bijzonder vermeldenswaard dat Eye AF Tracking beschikbaar is in de S&Q-modi, wat niet kan worden gezegd van sommige van Sony’s veel duurdere cinema-lijncamera’s, zoals de FX6. Voor sportcreatieven kan deze camera ook snelle onderwerpen met gemak bijhouden. Eenmaal getracked, blijft de autofocus zeer nauwkeurig hangen op het door u gekozen onderwerp, zelfs in gecompliceerde omstandigheden. De AF was foutloos tijdens mijn verschillende trips naar autosportevenementen tot nu toe en blijft me verbazen telkens als ik op pad ga om opnamen te maken.

3. Levensduur batterij

Er is weinig frustrerender voor een maker dan een camera met een slechte batterijduur. Gelukkig is dit niet het geval geweest met de Sony a7 IV. Ik maakte me wel wat zorgen gezien mijn ervaring met de Sony a7 II, die een minder dan gunstige batterijduur had. Maar als je het efficiëntere systeem samen met dezelfde batterij als de a7 III bekijkt, haal je er gemakkelijk een solide 3-4 uur uit, met als enige uitzondering wanneer je continu in 4K 60fps fotografeert, waar je iets sneller door je batterij heen bent. Dit heeft bijgedragen aan het creëren van een echt positieve ervaring met het gebruik van de a7 IV onderweg. Het is altijd prettig om niet voortdurend je batterijniveau in de gaten te hoeven houden, zodat je je aandacht kunt richten op de creatie die je aan het maken bent.

4. Vorm en bouwkwaliteit

Gezien mijn eerdere ervaring met de Sony a7 II, was ik zeker enthousiast over de verbeterde vormfactor van de a7 IV. Een van de nadelen van de kleinere spiegelloze camera’s zijn zeker de minder ergonomische handgrepen geweest die we hebben gezien, met name bij de Sony line-up. Gelukkig heeft elke generatie van Sony Alpha camera verbeteringen gebracht in dit aspect, en met de a7 IV, geloof ik dat ze de sweet-spot hebben gevonden. De handgreep is groot genoeg om comfortabel vast te houden, zelfs voor mensen met grote handen. Hij staat echter ook niet uit verhouding tot de camera. Dit resulteert in een zeer comfortabele gebruikservaring en minder belasting van je polsen, omdat je de camera niet meer zo stevig hoeft vast te houden als bij vorige modellen. Andere updates aan de vorm van de camera zijn de nieuwe knoppen. Eenvoudig gezegd voelen ze “klikkender” aan en hebben ze iets meer beweging nodig om ze volledig in te drukken. Dit geeft de camera een algehele betere kwaliteit en meer zekerheid voor de gebruiker wanneer hij een knop heeft ingedrukt.

5. Creatieve vrijheid

De camera werkt zo goed dat ik me volledig kan concentreren op het maken van foto’s, in plaats van me zorgen te maken of de camera wel doet wat ik wil dat hij doet. Dit is belangrijker dan welke specifieke specificaties of upgrade dan ook. Ik kan vertrouwen op de beeldkwaliteit en het dynamisch bereik. Ik kan vertrouwen op de autofocus om mijn onderwerpen scherp te houden, en ik kan vertrouwen op de batterij om de hele dag mee te gaan of voor een volledige shoot. Ik heb gemerkt dat deze creatieve vrijheid me in staat stelt betere kunst te produceren, zowel in foto’s als in video. Deze camera heeft me geholpen mijn eigen vaardigheden te verbeteren en te produceren wat ik in mijn hoofd heb, en helpt me dat te vertalen naar bewegende of stilstaande beelden. Voor mij is dat het teken van een goede camera.

Conclusie

Voordat ik te sentimenteel word of dit artikel de titel “Een liefdesbrief aan de Sony a7 IV” moet geven, moet ik vermelden dat het, ondanks al zijn hoogtepunten, geen perfecte camera is. De camera wordt warm bij opnamen in 4K 60 (hoewel ik nooit een waarschuwing of een uitschakeling heb gehad), en het zou beter zijn als hij geen 1,5x crop zou hebben. Ik wou dat het scherm een hogere resolutie had en de enorme grootte van de videobestanden maakt me bijna aan het huilen. Maar over het algemeen doet hij 99% van de dingen die ik nodig heb en wil doen. Er is niet een perfecte camera voor iedereen, maar deze komt voor mij zeker dicht genoeg in de buurt. Als het nog niet duidelijk was, ik raad de a7 IV ten zeerste aan. Hopelijk ben je er net zo dol op als ik.